“Sommige zaken kunnen niet bedekt worden”

Saudi Arabia's first ever domestic violence campaign

Vertalling tekst: “Sommige zaken kunnen niet bedekt worden. Samen voeren we strijd tegen vrouwenmisbruik”

Saoedi’s geven eindelijk toe dat vrouwenmishandeling een probleem is

Opmerkelijke sensibiliseringscampagne in Saoedi-Arabië, waar het koning Khalidfonds een opmerkelijke advertentie tegen huishoudelijk geweld lanceert. Er beweegt duidelijk iets in het koninkrijk, want eerder deze maand pleitte prins AlWaleed bin Talal er al voor om voortaan ook vrouwen achter het stuur toe te laten.

Saoedi-Arabië is het enige land ter wereld met een rijverbod voor vrouwen. De koninklijke familie heeft altijd geweigerd om het verbod op te heffen met de bewering dat er geen publieke steun was voor het idee.

De Saoedische samenleving is een van de meest patriarchale ter wereld. Vrouwen kunnen niet reizen, trouwen of huren zonder toestemming van een mannelijke voogd. Ze nemen zelden taxi’s omdat ze niet met een vreemde man mogen meerijden. Op die manier zijn vrouwen er vrijwel volledig afhankelijk van een mannelijk familielid om zich te kunnen verplaatsen. Saoedische vrouwen die hun land willen verlaten moeten daarvoor de schriftelijke toestemming van hun echtgenoot of bewaker krijgen.

‘Het fenomeen van mishandelde vrouwen in Saoedi-Arabië is veel groter dan het lijkt. Het is een donker fenomeen. We willen gerechtigheid voor alle vrouwen en kinderen die er waar dan ook in het koninkrijk slachtoffer van zijn,’ staat op de website van het konin Khalidfonds te lezen.

Saoedi-Arabië staat in het World Economic Forum’s 2012 Global Gender Gap Report op plaats 131 op 148 inzake gelijkheid van man en vrouw. De mishandeling van vrouwen en meisjes is er wijdverspreid.

http://www.express.be/joker/nl/platdujour/saoedis-geven-eindelijk-toe-dat-vrouwenmishandeling-een-probleem-is/189724.htm

Wij verwijzen hierbij graag  naar het boek “Hoer noch slavin” van Anke Van dermeersch, te verkrijgen bij Uitgeverij Egmont.