“Kwetsbaar”

We hebben ze niet nageteld, de moskeeën in het land b.  De lijst is trouwens achterhaald, want de opsomming op de webstek ‘Islamitische en Cultureel Centrum van België’ (noteer de taalfouten) dateert van 23.9.2011.  Hoeveel zouden er intussen bijgekomen, resp. gesloten zijn?

In 2014 900.000 euro Vlaamse subsidies voor moskeeën: een derde meer dan in 2013.  Lees meer.

Dit  geschreven en gezegd zijnde, valt onze ochtendbelangstelling voor bier en alcohol  te verklaren door de uitspraken van ene Jan Jambon, in een vroeger leven Vlaams-nationalist , tegenwoordig arrivist-belgicist, voor wat men genoegzaam noemt de problemen rond integratie, discriminatie, ontrading, herintegratie, opvang, deradicalisering van – inderdaad – moslim ‘jongeren’.  ‘Onze moslim jongeren’.   Maar daar kleeft intussen ook een stigma op, zoals op ‘allochtonen‘, zoals op  ‘tweede of derde generatie belgen van vreemde oorsprong’.  Ze weten begot niet meer welke woorden te gebruiken.  Telkens als er een woord uit de poco woordenschat geschrapt wordt wegens ‘stigmatiserend‘, komen ze met een nieuw woord op de proppen, dat na zes maanden ook op de verboden woordenlijst belandt, omdat het intussen dezelfde stempel gekregen heeft.   En dat is niet omdat deze personen meedingen naar de Prijs van het Koninklijk Landjuweel.

wakker worden

Klik voor vergroting

Het journaille vermijdt angstvallig elke juiste berichtgeving over een dader. Tenzij ze kunnen aantonen dat de persoon in kwestie een Vlaams Leeuwke op zijn revers droeg.  Of een VL-kleefvignet op zijn autoruit had.

Bon, het laatste woord dat momenteel furore maakt is ‘kwetsbaar‘.  ‘Jongeren‘ zijn ‘kwetsbaar‘.   ‘Jongeren‘, maar dat mag niet meer.  De huidige terminologie is ‘kwetsbare groepen’.  En wat doet men met iemand die kwetsbaar is?  Juist: beschermen, al komt niet iedereen daarvoor in aanmerking.  Ouderen bv.  Die moeten ‘s avonds binnen blijven.  Of vrouwen, die dienen zich decent te kleden.  Welvaart mag niet geëtaleerd worden, kwestie van niet uit te dagen.  Huizen dienen door camera’s en extra sloten beveiligd te worden om hen niet in verleiding te brengen.  Op vrijdag geen muziek op straat… We kunnen nog even doorgaan. ‘Inclusieve verrijking’, nietwaar?

Ze zijn zo ‘kwetsbaar‘, meneer…

Ze‘.

FVE