Mochten de I.S.-missionarissen geen inspiratie meer hebben…

…om de ongelovigen te overtuigen, dan kunnen we een blik op de heiligenkalender aanraden.  Rituelen en martelaren in overvloed.

Vandaag, 22 februari, staat op de kalender o.a. Mauritius van Apame(i)a (wordt ook van Syrië genoemd), martelaar met Fotinus en nog 70 anderen; † 305.

Generaal Mauritius was met zijn legioen gelegerd in de Syrische stad Apame(i)a ten tijde van de christenvervolgingen onder keizer Maximianus (284-305). Verklikkers kwamen de officiële instanties melden dat de generaal zelf christenen probeerde maken onder zijn soldaten. Toen er een aantal inderdaad weigerden deel te nemen aan de officiële offerrituelen voor de Romeinse goden, was dat voldoende aanleiding om ze te arresteren en te ondervragen. Onverschrokken kwamen zij voor hun geloof uit. Prompt werden ze gedegradeerd en gevangengezet. Om Mauritius te intimideren, werd zijn jongste zoontje voor zijn ogen onthoofd. De anderen werden verscheurd, verbrand of op andere manieren toegetakeld. Uiteindelijk werden ze allemaal met honing ingesmeerd en in een moeras geplaatst, zodat de horzels, wespen en muskieten vrij spel zouden hebben. Voor de meesten duurde doodsstrijd meerdere dagen. Van de zeventig soldaten worden er twee met name genoemd: Theodorus en Filippus.

FT

 

 

2 gedachten over “Mochten de I.S.-missionarissen geen inspiratie meer hebben…

  1. Als ge dat zoal leest , heeft de beschaving in de loop der tijden nog niet veel vooruitgang geboekt . het woord koppensnellers doet denken aan primitieve “wilden’ die ergens in donker Afrika zich bezig hielden met het afsnijden van hoofden . Dat is verwerpelijk en een kaakslag in het gelaat van de westerse beschaving , met “mensenrechten ” hoog in het vaandel . Terecht mogen wij die primaten “wilden” noemen , zonder de stempel van racist te krijgen , omwille van hun schandalige cultuur . Voel je al een beetje nattigheid , een koude hand op je gat , begint het te dagen waar ik naar toe wil . Die primaten uit donker Afrika hadden “een” nadeel , ze beschikte niet over olie !! anders was bij het overlijden van het opperhoofd een delegatie van hooggeborenen , hoogedelgestrenge Heren en nog van die “frut” zeker hun medeleven komen betuigen. Het enigste verschil zou zijn , die van donker Afrika had een been door zijn neus en die andere niet , die was beschaafd !!

  2. ‘Als een mug op je teelballen zit,

    pas dan besef je dat je niet alles kan oplossen met geweld’

Reacties zijn gesloten.