Wist u dat…

MarnixlogoWist u dat…

  • April is de bloedigste maand in Irak geweest sinds juni 2008. De teller kwam uit op 712 doden en 1.633 gewonden, zo blijkt uit een communiqué van de VN-missie in Irak.

De hoofdstad Bagdad werd het zwaarst getroffen met zowat een derde van het aantal doden.
Irak is sinds 23 april in de ban van een spiraal aan geweld. De situatie liep uit de hand nadat de veiligheidstroepen een kamp bestormden van soennitische manifestanten die vijandig staan tegenover de sjiitische premier Noeri al-Maliki. Daarna kwamen er verschillende vergeldingsaanvallen.
Dat voedt de vrees dat er opnieuw een openlijk – deels godsdienstig geïnspireerd – conflict komt in Irak, na de bloedige confrontaties van 2006-2007 volgend op de invasie en bezetting door Amerikaanse en Britse troepen.                                                  http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/belga_20130502_Irak_april_bloedig

  • Marokkanen grote champagnedrinkers

Marokkanen komen op de vierde plaats van champagneverbruik in Afrika, waar jaarlijks 10 miljoen flessen worden verkocht. Afrika is dan ook de derde grootste champagnemarkt, na Europa en de Verenigde Staten. In 2011 werden wereldwijd 323 miljoen flessen champagne verkocht, waarvan meer dan de helft in Frankrijk alleen.
De verkoop van champagne in Marokko zou ondanks de grote vraag, een daling van 6,8% hebben gekend vergeleken met 2010. Dat blijkt uit een onderzoek van de Britse ’International Wine and Spirit Research’. In die periode hebben Marokkanen 200.625 flessen champagne verbruikt. De top drie champagneverbruikers in Afrika zijn Nigeria (688.335 flessen), Zuid-Afrika (443.016) en Gabon (223.000), meldt Jeune Afrique. In Marokko is de verkoop van alcohol aan moslims bij de wet verboden. Toch verbruiken Marokkanen dagelijks 1 miljoen flesjes bier, 120.000 flessen wijn en 10.400 flessen whisky.
http://www.bladna.nl/marokkanen-champagne,05914.html

  • Marokko wil geen vrouwen

De Ulema Raad van Marokko heeft een fatwa uitgevaardigd, dat Marokkaanse vrouwen verbiedt als Imam uit te oefenen en een gebed te leiden.
De geleerdenraad stelt dat het Gods beslissing is dat vrouwen geen gebed mogen leiden, en dat deze moet worden nageleefd. Vrouwen mogen geen gebed leiden omdat zij de soera’s uit de Koran zachtjes moeten reciteren tijdens de nachtelijke gebeden, terwijl dat bij mannen hardop moet gebeuren. Bovendien moeten vrouwen tijdens het gebed achter de mannen staan, aldus de raad. Het islamitische orgaan specificeert dat het geenszins om een devaluatie of discriminatie van de vrouw gaat, maar het een verplichting is opgelegd door de islam.
De fatwa werd gepubliceerd in een een verzameling juridische adviezen van de Ulema Raad van Marokko.
http://www.bladna.nl/marokko-vrouwen-imams,05939.html

Marnix

2 gedachten over “Wist u dat…

  1. Toch is het schuwen van vrouwen als celebrant van een eredienst ook een gewoonte in de Rooms-Katholieke kerk…wààrom zou dat eveneens zo niet zijn bij een levensideologie waarin “de vrouw” meestal haar plaats heeft “Wààr de bezem staat”.. in ‘t hoekje.

    • Victor je loopt een beetje achter , tegenwoordig is het geen bezem meer maar een stofzuiger !

Reacties zijn gesloten.