“We slaan volledig mea culpa”

Charlie is vergeten.  Eerst quasi gebalsemd en ten hemel gestegen.  Het scheelde niet veel of er werd een Charlie-internationale feestdag herdenkingsdag op de kalender gezet. Nu mag zijn asse zelfs niet meer uitgestrooid worden.  De Charlie-doodgravers bepalen wat er gezegd en getoond mag worden.  Denken is tot nader orde(r) niet verboden maar wordt niet aanbevolen.  Je krijgt er hoofdpijn van.

De steen des aanstoots: “een technische fout…”

Benieuwd naar de reactie van Matthias Storme.

Gelijkekansencentrum opent onderzoek naar cartoon Het Belang van Limburg

Het Interfederaal Gelijkekansencentrum opent een dossier rond de cartoon die verscheen in Het Belang van Limburg. De tekening, over de eerste schooldag in Molenbeek, was eigenlijk afgekeurd, maar kwam door een computerprobleem toch in de krant terecht. De cartoon toont een kind dat met de uitroep ‘Allah Akbar’ zijn knuffelbeer de keel oversnijdt. Het gaat om een tekening van Canary Pete, die vooral voor Gazet van Antwerpen werkt, maar soms ook in Het Belang van Limburg wordt overgenomen. “De bewuste cartoon was afgewezen door Gazet van Antwerpen, maar is vervolgens automatisch in onze krant terechtgekomen”, zegt Indra Dewitte, hoofdredactrice van Het Belang. “Het gaat om een technische fout. Dit heeft geen plaats in onze krant. We slaan volledig mea culpa.” De cartoon is verwijderd waar dat nog mogelijk was, onder meer in de digitale editie.

Bij het Gelijkekansencentrum kwamen al drie klachten binnen en werd een dossier geopend. “De cartoon drukt duidelijk een bepaald vooroordeel uit”, zegt directeur Patrick Charlier. “In een blad als Charlie Hebdo zou dit misschien aanvaardbaar zijn, maar het is problematisch in Het Belang van Limburg. Dit strookt niet met de verwachtingen van de lezers.”  (Nvdr: HBVL zou onaangenaam verrast kunnen zijn over de verwachtingen…)
Volgens het centrum is de cartoon wellicht niet strijdig met de wet. “Daarvoor moet er een bijzonder opzet zijn om aan te zetten tot haat of racisme”, aldus Charlier. “Maar de tekening is alleszins deontologisch niet correct. We zullen contact opnemen met de Raad voor Journalistiek.”

Zusterblad GVA leed blijkbaar ook onder een technische fout.

Metro

 

 

14 gedachten over ““We slaan volledig mea culpa”

 1. Ja, Canary Pete is in de fout gegaan en wel om twee redenen: ten eerste, het is realiteit en geen grap. Ten tweede, in geen enkele school in Molenbeek vind je nog drie blanke kinderen.
  Nog even verder, deze week staat er een artikel in ‘t Pallieterke over de Thalys-moslimterrorist, die al een tijdje in Molenbeek verbleef en vandaar ook vertrok om zijn aanslag te plegen. In hetzelfde artikel wordt verwezen naar een stuk of wat andere moslimterroristen die internationale aanslagen pleegden (oa. 9-11, Madrid, de moord op Taliban bestrijder Ahmad Shah Massoud enz.) en die allen in Molenbeek woonden.

  • Moslimterrorisme: in een blad als ‘t Pallieterke is dit misschien aanvaardbaar, maar het is problematisch in de regime bladen. Dit strookt niet met de verwachtingen van de lezers.
   Hierbij mag men niet vergeten dat een exemplaar van een regimekrant met een kleine verkochte oplage meer lezers heeft dan een krant met een grotere verkochte oplage: de minder goed verkopende kranten (DM bijvoorbeeld) worden gelezen in grotere gezinnen of door welgestelden die hun exemplaar dan gratis doorgeven aan hen die het met minder moeten doen.

    • Alleszins goed opgemerkt van, Kamiel, dat alle kranten regime kranten zijn, dat moeten we hem nageven. Daarom kennen we waarheid en wordt in de verste verte niet met ons voeten gespeeld.

    • Je gaat mij nooit horen beweren dat ‘t Pallieterke welk-dan-ook terrorisme zou beoefenen. Ik bedoel alleen dat ze een zeer lezenswaardig (staan er wel andere in ‘t Pallieterke?) artikel over moslimterrorisme gepleegd hebben. Het was geenszins mijn bedoeling het blad, dat ik reeds meer dan 50 jaar wekelijks verslind, in een slecht daglicht te willen stellen

  • Herinner mij Hilde Van Mieghem en Jean-Pierre De Decker die begin jaren ’80 in Molenbeek beelden wilden schieten voor hun film ‘Mijn papa, mama’. Het was voor hen toen al inpakken en wegwezen, ze werden met stenen bekogeld en het hele getto zou op hen toegesprongen zijn als de politie niet tussenbeide was gekomen.

 2. De tekening van die kinderen aan de schoolpoorten is de realiteit maar in het huidige Europa met die (helaas) EU misdaadorganisatie is de waarheid pijnlijk en i.p.v de pijn te bestrijden blijven ze pleisters leggen.
  De pleisters raken op……?

 3. De media krijgt wat ze verdienen. Persvrijheid zal weer niet uit de lucht zijn. Ze oogsten wat ze zelf gezaaid hebben. Of, ze krijgen de boemerang in eigen smoel. En hopelijk doet het ferm pijn.

 4. Hoe kan een moslim nu een terrorist zijn hij volgt toch maar alleen zijn liefdevol en vreedzaam geloof en ze brengen cultuur bij toch voor de socialisten Een geluk dat we moslims hebben en dank zij de NBA krijgen we er nog een pak bij

 5. Waarheid mag weer niet gezegd worden… bij de Knack zijn ze ook druk doende de reactiemodule dicht te timmeren wegens te veel rechtse reageerders.

  • Beste Lord Onslow.
   Op de reactiemodule van HLN.be kan ik al meer dan 1 jaar geen reacties meer plaatsen. Ray zaliger noemde zoiets een permaban.

Reacties zijn gesloten.