Sprookjes op de poco brandstapel

Pippi Langkous werd herschreven. De “Negerkoning” werd de “Zuidzeekoning“.  Negers bestaan niet in de poco wereld. ‘t Is te zeggen, ze bestaan wel, maar ze mogen zo niet genoemd worden want beledigend, discriminerend, neerbuigend, respectloos.

Zweden gaat voluit voor nieuwe kinderboeken. ‘t Is te zeggen, oude boeken met eigentijds poco taalgebruik. De oude vind je niet meer in de boekhandel; slechts bibliotheken bieden ze nog aan. Echter niet meer lang.

De Zweedse regering plant een grootschalige zuivering. Oude boeken horen op de brandstapel. Letterlijk. Maar dit stuitte tegen de poco bijbel van afvalherwinning en gescheiden vuilverwerking. Daarom zal men de boeken – het papier – volgens voorschrift behandelen. De inhoud wordt evenzeer – volgens voorschrift – voor altijd verbrand.

Die jaar geleden vroegen we ons af:

Moeten de sprookjes herschreven worden?

We gaan racisme uitroeien…

 

 

 

4 gedachten over “Sprookjes op de poco brandstapel

  1. En het*kakken*op president Trump door bjorn soenens en de poco-media gaat maar door!!Waar is toch die journalist die ons gaat inlichten over erdogan,de massamoorderaar die dagelijks duizenden mensen ontslaat of in de gevangenis gooit,over zijn zoon,over zijn vrouw,waar is toch die journalist die dit aandurft??Neen liever Trump bashen want dat is veel veiliger nietwaar bjorn soenens???Daar moet je niet vrezen voor je leven of dat er knokploegen aan je deur gaan staan!!!
    http://www.hln.be/hln/nl/39002/Donald-Trump/article/detail/3218894/2017/07/28/Nieuwe-nederlaag-voor-Trump-Obamacare-blijft-ook-na-derde-poging-overeind.dhtml

  2. Las vandaag in Knack dat een kwart meer mensen behandeld wordt in de geestelijke gezondheidszorg. Er lopen er wel meer rond die een rot ei niet kunnen onderscheiden van een vers.

  3. Geachte redactie,
    Bij “moeten sprookjes herschreven worden” zag ik een reactie van mezelf staan. Hoe kon ik in oktober 2014 zo dicht bij de waarheid zitten, dat mijn sprookje nog een vervolg zou krijgen. Rene zag toen al dat mijn sprookje veel gelijkenissen vertoonde met de dagelijkse realiteit. Bij deze wil ik bevestigen dat het sprookje van toen ondertussen een griezel of horror verhaal is geworden, en ik blijf bij mijn stelling dat het geen happy end zal krijgen.

  4. Tot mijn ontsteltenis las ik vandaag in het gedicht Oppervlakkige charleston van Paul van Ostaijen: ‘de negers hebben dikke lippen, de negers hebben dikke rode lippen’.
    Hoe is het mogelijk dat dit gedicht nog niet op de index staat.

Reacties zijn gesloten.