Schuld en boete, daders en slachtoffers

Sandra Maischberger und Erhard EpplerSchuld en boete, daders en slachtoffers

Gisteravond naar een ‘ausgewogen‘, een evenwichtig programma gekeken op ARD bij Sandra Maischberger: ‘Das Erbe von 1945’ (De erfenis van 1945).  Evenwichtig omdat het niet zoals in het verleden slechts het ‘mea culpa’ mantra van de Duitse erfzonde vertolkte.  Met gasten die de oorlog én de ‘bevrijding’ beleefd hebben.  Met een gastvrouw die vragen stelde die mochten beantwoord worden, die tijd gaf aan de hoogbejaarde gasten en tijd nam om ernaar te luisteren.  ‘Kompliment‘!

Een poging om af te sluiten.  Om inzicht te geven.  De Duitsers als daders én als slachtoffers.  Binnenkort zullen er immers geen getuigen meer in leven zijn.   Over de daderrol werden ontelbare oorlogsfilms gedraaid.  En nog meer documentaires.  Pas sinds pakweg 10 jaar is er ook plaats voor het Duitse leed – steeds met de randbemerking dat ze het zichzelf toe te schrijven hadden.  Een ja-maar-erkenning.   Duitsers als slachtoffers, kan dat?  Wil men de schuld hiermee afkopen?

Gasten: filmproducent Nico Hofmann, bekend en berucht van zijn WOII-trilogie  „Unsere Mütter, unsere Väter“, journalist Niklas Frank, zoon van SSer Hans Frank, die het als zijn persoonlijke levensmissie beschouwt tot aan de dood de messen te scherpen om zijn vader postuum nog eens af te maken, hoogbejaarde Elfriede Seltenheim, een verkrachtingsslachtoffer,  de eveneens hoogbejaarde Gerhardt Eppler, Wehrmachtsoldaat, Guido Knopp, ‘geschiedenisleraar van de natie’, die meent dat er slechts sprake is van individuele schuld en geen collectieve, en Miriam Gebhardt, historica.

Buiten de agressieve aanval van Niklas Frank verliep het gesprek merkwaardig sereen.  Die concludeerde dat er niets veranderd was, dat de Duitsers geen lessen getrokken hadden uit het verleden en hij staafde dit door attent te maken op de afwijzende houding van de bevolking t.o.v. nog meer financiële ondersteuning aan Griekenland.  De persoonlijke afrekening met zijn vader illustreert hij met een foto van de geëxecuteerde Frank, die hij steeds op zak heeft.

Vooral indrukwekkend waren de twee mensen die WOII en de bevrijding beleefd hebben.   Voortdurend hun gedachten ordenend en in zinnen omzettend, geven ze een getuigenis.  Zoals Eppler op de vraag waarom hij dan soldaat geworden was – vrijwilliger zelfs – “ik was 8 jaar toen Hitler aan de macht kwam.  Nooit iets anders gezien of gehoord.”   En zijn antwoord op de vraag of hij dan wou dat Duitsland de oorlog zou winnen: “Als soldaat is het toch logisch dat je de strijd wilt winnen?”
En Elfriede Seltenheim, die af en toe aarzelend vertelt – ze kon er pas na 50 jaar mee naar buiten te komen –  over de verkrachting die wekenlang duurde.  Verschillende keren per dag.  In het bijzijn van haar ouders.  En dat ze nadien als ‘Vertriebenen’ alles kwijt waren: vooral hun zelfrespect.

Dat het einde van de oorlog niet de bevrijding betekende gold in het bijzonder in het oosten van Duitsland, waar het Rode Leger een spoor der vernieling hield.  Van de 3.1 miljoen Duitsers, die in Sovjet gevangenschap geraakten, kwam 1 miljoen niet terug.   2 miljoen verkrachte vrouwen.

Miriam Gebhardt, historica, die een boek over de verkrachtingen geschreven heeft.  Tot dan ontbrak in haar werk de empathie vanuit het perspectief van de slachtoffers.  Een analyse van de verkrachtingen: ook westerse bevrijders namen eraan deel.  Amerikaanse soldaten verkrachtten zelfs de vrouwen van hun Franse geallieerde strijdmakkers.  Motief?  Wraak bij de Russen, verwrongen vrouwenbeeld bij de Amerikanen.

Veteraan Wehrmachtsoldaat Eppler herinnerde ook aan de vergeten wreedheden van de Wehrmacht in Rusland en aan de 3 miljoen Russische soldaten die in Duitse gevangenschap zouden omgekomen zijn.

Wie de uitzending wil bekijken, moet zich haasten:  wordt eerstdaags van de ARD-webstek verwijderd. Volg bruggetje naar ‘Das Erbe von 1945’.

Vorige bijdragen op Golfbrekers over dit thema:

https://www.golfbrekers.be/komm-frau/
https://www.golfbrekers.be/400-000-bezetterskinderen-in-het-naoorlogse-duitsland/
https://www.golfbrekers.be/het-duitse-volk-moest-uitgeroeid-worden/comment-page-1/

FT

27 gedachten over “Schuld en boete, daders en slachtoffers

 1. Verkrachtingen zijn nu eenmaal de bijdragen vd vrouwen aan een oorlog, overal ter wereld. Als beloning moeten ze niet sterven of levenslang verminkt rondlopen zoals d e mannen, en mogen ze er een halve eeuw daarna nog altijd over zagen. Want verkrachten is vele malen erger als sterven, en heeft volgens Angelina Jolie van de VN, niets met seks, maar alles met macht te maken. Vrouwen willen nu eenmaal altijd het laatste woord hebben.

  • Wij geven jou het laatste woord. Bij deze argumenten zijn wij sprakeloos.

   • Gisteren in het Albert Park te Antwerpen werd de bijdrage aan de oorlog van een jong meisje verhinderd omdat ze zich weerde, riep en daarop de hulp kreeg van twee andere meisjes, die eveneens niet bereid waren hun bijdrage te leveren.

  • Ik hoop dat dit een ziekelijke en heel slechte 1 aprilmop is, want is het dit niet, lijkt er mij iets ziekelijks aan de reageerder te zijn.
   Zijn excuus tegenover vrouwen lijkt mij op zijn plaats.

  • Zou het soms kunnen dat reageerder Frans denkt dat oorlogen nog steeds verlopen zoals in de 18de eeuw, met stormaanvallen en grote veldslagen?
   “Als beloning moeten ze niet sterven of levenslang verminkt rondlopen zoals de mannen…” Verdorie! Tot nu toe heb ik nooit beseft, dat bij b.v. artilleriebeschietingen, luchtbombardementen, enz. de projectielen zijn afgestemd om alleen mannen te treffen en om de vrouwen te sparen…

   En die vanzelfsprekendheid waarmee beweerd wordt dat verkrachtingen nu eenmaal de bijdrage van de vrouwen aan de oorlog zijn, deze bewering bevalt mij in het geheel niet!
   In de leer geweest bij de Jihadi’s misschien?

  • ‘Wie dacht dat vrouwen minder wreed zijn dan mannen, heeft het mis, schrijft de Volkskrant. In gewelddadige conflicten zoals in Irak, Syrië, Soedan en Sierra Leone begaan ze dezelfde gruweldaden als mannen: moorden, martelen, verkrachten en zelfmoordaanslagen’ (HLN)

    • Ik ken er één die dezelfde mening is toegedaan als Frans, ‘ t ligt in de filosofie van zijn overtuiging : pakken wat er te pakken valt.
     Het is minister van Staat, Steve Stevaert. Na een onderzoek in een verkrachtingszaak heeft justitie besloten tot vervolging over te gaan.

     • ‘t Zal toch niet waar zijn zeker? Steve is vermist, ze hebben zijn fiets en jassen bij het kanaal gevonden. Duikers zoeken naar het lichaam. Wat valse beschuldigingen toch kunnen aanrichten in de ziel van een gewetensvol man.
      Laat ons bidden.

     • Dank, Anna, we hadden het al van Frans vernomen. Zie zijn mededeling op Schuld en Boete.

  • Hoe wreed vrouwen wel kunnen zijn werd vandaag nogmaals bewezen door een deerne die zich herinnerde dat ze 4 jaar geleden seks had met Steve Stevaert, en hem vandaag daarvoor de dood injoeg.

   • Frans, op de een of de andere manier denk ik dat je dik met onze voeten aan het spelen zijt. hebt gij een weddingschap afgesloten met iemand?

    • Waarschijnlijk is ‘Frans’ een pseudoniem, zijn geboortenaam is zoiets als Mohammed of Saïd.

     • Bij dergelijke beledigingen begint onze censuurknop te knipperen…

     • En waarom gebruik jij de naam van een beruchte moordenaar, Wes Hardin? Toch ook soms geen vreemde neigingen?

     • De censuurknop had beter kunnen knipperen bij de eerste reactie van ‘Frans’.

     • Ik denk eerder ‘zeg me hoe je denkt en ik zeg je wie je zijt’.

 2. Ik kijk regelmatig naar deze uitzending en kan alleen maar vaststellen dat men de gasten laat uitpraten in tegenstelling met bvb de zevende dag waar men als het gesprek een interessante wending neemt gewoon laconiek mededeelt dat de zendtijd er op zit. Niet alleen in Duitsland maar ook in andere landen laat men een programma doorlopen als het de moeite loont om elk zijn standpunt te verdedigen.

 3. Dergelijke uitzendingen zijn interessant, maar waar het werkelijk zou moeten om gaan is: “Wie zijn de drijvende krachten achter deze oorlogen??”.
  Wie zijn de regisseurs??? en Cui Bono??
  Bij nader onderzoek komen we terecht bij de banksters mafia’s.
  http://www.zerohedge.com/news/2015-03-26/why-banksters-hate-peace
  http://www.zerohedge.com/contributed/2014-04-18/bankers-are-behind-wars
  http://www.exploringthenews.com/breaking-news/obama-and-putin-playing-out-world-war-iii-script-written-by-banksters
  Deze banksters mafia’s zitten niet in Duitsland!!!
  Over WO II is er een belangrijk document dat een inzicht geeft over wat er zich op hoog niveau achter de schermen heeft afgespeeld , namelijk de Rakowsky papers.
  (=Red Symphony)
  http://www.henrymakow.com/000275.html
  http://www.shiftfrequency.com/henry-makow-ph-d-the-new-world-order-is-communism/
  Zowel WO I als WO II werden voorspeld, en zijn dan ook volgens plan verlopen.
  zie brief van Albert Pike aan Mazzini :
  http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/sociopol_masonsknightstemplar15.htm
  Deze banksters oorlogen kunnen evenmin los gezien worden van hun oliebelangen.
  Zie boek : “A century of war” -Anglo-American oil politics and the new world order” van William Enghal. Is nu brandend actueel!!!
  Wat de verkrachtingen betreft mag men ook het aandeel van de Fransen(en meer bepaald van de Noord-Afrikanen) niet onderschatten. Deze hebben zelfs niet gewacht tot in Duitsland, en waren al in Italië begonnen.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Marocchinate
  Hierbij dient men te weten dat er in de franse kerk in Rome gedenkplaten zijn ter ere van deze ” verkrachters” !!!!
  (t.a.v. de redactie= foto’s reeds vroeger overgemaakt!!!!!).
  Ook een belangrijk feit is dan een bepaald soort “feministen” geen problemen met deze verkrachtingen!!!
  http://www.prisonplanet.com/feminists-mute-on-muslim-rape-epidemic-sweeping-europe.html
  Er zijn dus blijkbaar goede en slechte verkrachtingen !!!
  Nog over de banksters oorlogen = de uitspraak van de moeder van de Rothschilds : https://toolwielder.wordpress.com/2012/09/18/if-my-sons-did-not-want-wars-there-would-be-none-gutle-schnaper-rothschild/
  Wat de toekomst betreft in Europa, zie de toestand in Moskou en de mogelijke privatisering van de Russische Centrale Bank door Putin :
  http://www.neonnettle.com/sphere/225-putin-is-about-to-nationalise-rothschild-central-bank
  Deze nationalisatie kan dan het Sarajevo ogenblik zijn voor WOIII.
  Men raakt immers niet ongestraft aan de belangen van de Rothschild’s.
  Voor een goed begrip van de 2de wereldoorlog(en ook van de eerste) is het dan ook van belang te weten wat er zich werkelijk achter de schermen heeft afgespeeld. Hierbij moet men dan wel de platgetreden paden van de “officiële versies” verlaten. Deze versies worden immers verspreid door psychopaten, en één van de belangrijkste kenmerken van een psychopaat is het liegen, bedriegen, vervalsen….!

 4. Op ZDF werd de serie uitgezonden ‘ Die Suche nach Hitlers Volk’. Twee van oorsprong Duitse Amerikanen die hun taal hadden bewaard, kwamen in 1945 een kijkje nemen naar hun land van oorsprong. Ze ondervroegen de mensen naar het waarom. Ze bleken ook de bevoegdheid te hebben om mensen te laten arresteren als die antwoorden hen niet bevielen. Over het feit dat tijdens 1940-1945 in Amerika zaken en winkels, die aan Duitsers behoorden, leeggeplunderd en kapot geslagen werden en mensen fysiek aangevallen geen woord.
  Er kwamen authentieke beelden in voor maar voor het overige was het een nagespeelde periode uit 1945. Nieuw was de bewering dat Duitsland gebombardeerd werd in de hoop dat de bevolking in opstand zou komen.
  De twee ‘interviewers’ komen op het einde van de uitzendingen tot het besluit dat de generatie van 1945 een verloren generatie was. Ze hadden nog teveel trots, sloegen zich collectief niet met een mea culpa op de borst.
  De volgende generaties zullen die collectieve schuld wel herkennen en tot dan zouden ze geen woord Duits meer praten.

 5. Ga het proces niet maken van Steve Stevaert, maar wat ik gisteren in verband met de man zag in Reyerslaat tart alle verbeelding. Een heiligen verering valt erbij in het water. Claes was gepakt, kapot, hij had een politiek kind verloren. De tegenstanders in de politiek waren een operatie beschadiging begonnen waarvan niets van aan was en Steve heeft dit niet meer aangekund. De drie anderen knikten instemmend. Daarna begon de lofzang. Hoe hij de gratis bus in Hasselt invoerde omdat hij zo van de mensen hield. De kosten werden betaald via de stadsbelasting, door de rijken uiteraard, waardoor de arme sloebers gratis de bus konden nemen. Hilde Claes kreeg er nog tranen van in de ogen. Waarom ze die gratis bus dan heeft afgeschaft? Van Gils merkte wel op dat je er niet omheen kon dat hij in verdenking was gesteld. Ja, maar een verdenking is geen veroordeling dat had helemaal anders kunnen uitdraaien. Alle vier hadden ze daarover dezelfde mening. Kwam nog zijn opmerking : het komt bij jullie misschien zwaar aan maar ik zie die daad als een schuldbekentis. Nee, het lag in de genen, zei Yves Desmet, zijn broer had ook zelfmoord gepleegd, hoe kon Van Gils dat nog maar veronderstellen.
  Bij al die blablabla stelde ik mij de vraag : stel dat FDW in het kanaal was gesprongen omdat justitie een vervolging instelde wegens verkrachting?

  • En Bert, de partijkameleon, is ‘compleet van de kaart’!

   • Komt nog bij dat de feministen à la Lietens het opnemen voor de hoerenlopen en de man die beschuldigd werd voor verkrachting. Herinner mij de reacties van die vrouwmensen bij de beschuldigingen aan het adres van Jos Ghysen door Irene Houben.

Reacties zijn gesloten.