400.000 bezetterskinderen in het naoorlogse Duitsland

400.000 kinderen werden verwekt door de bezetters van Duitsland.
Duitse historici stellen in een nieuw boek dat minstens 400.000 kinderen verwekt werden – zowel ten gevolge van een verkrachting als geboren uit een relatie – door militairen van de gealllieerde bezettersmacht in het naoorlogse Duitsland.

Universiteitswetenschappers professor Rainer Gries van Jena en professor Silke Satjukow van Magdeburg stellen dat uitsluitend Frankrijk de kinderen, voor wiens conceptie Franse soldaten verantwoordelijk waren, een helpende hand toestak.  Veel kinderen bleven heel hun leven buitengesloten want ze droegen een dubbel stigma, enerzijds ‘buitenechtelijk’, anderzijds het product van de ‘vijand’: “Russenbastaarden, Amikinderen of Negergebroed.

"Bankerte!"De studie die volgende maandag gepubliceerd wordt onder de titel “Bastaarden! Bezettingskinderen in Duitsland na 1945” kwam tot de conclusie dat minstens 300.000 kinderen toe te schrijven waren aan Russische soldaten.
Verkrachtingen gebeurden in alle vier bezettingszones, daarbij inbegrepen ‘gedwongen sex” door Franse of Amerikaanse eenheden.  Van de Britten zijn er slechts enkele bekend.  De eerste geboorten vonden plaats rond kerstmis 1945.

De vermoedelijke 2 miljoen verkrachtingen door Russische militairen lagen aan de basis van de 300.000 ‘Russische’ babycijfers.

Enkele duizenden kinderen zouden op de wereld gekomen zijn als gevolg van een liefdesrelatie.

De ‘bezetterskinderen’ werden lang doodgezwegen na de oorlog, buitengesloten want geboren vanuit een schuldgevoel.   De meesten zijn nu gepensioneerd en vragen zich nog steeds af wie hun vader was.  De kans hem – hun afkomst – te vinden is bijzonder klein.  De meeste verwekkers keerden na de bezetting gewoon terug naar huis, naar Rusland, naar de VSA, naar Frankrijk om daar een gezin te stichten.
De moeders kregen geen onderhoudsgeld want de bezettingsmacht viel niet onder de Duitse wetgeving.   Kinderen verwekt door Franse soldaten werden als Franse burgers beschouwd.  Minstens 1500 van hen werden geadopteerd in Frankrijk of in de toenmalige koloniën.

DW      –    Komm’Frau

FT

 

1 gedachte op “400.000 bezetterskinderen in het naoorlogse Duitsland

  1. Men mag zeker de Belgen – ook de Vlamingen – niet vergeten. In 1959 en 1960 waren er in de kazerne Noordvaart (Kassel) nog twee gevallen. Beiden daders waren beroepsmilitairen en werden overgeplaatst naar een andere kazerne. Namen ben ik vergeten maar ik heb wel de rapporten gezien.

Reacties zijn gesloten.