Quo vadis, Syria?

Afbeeldingsresultaat voor syria heart love

Kris-kras door Syrië. Met goed en slecht nieuws. Met kleine en grote gebeurtenissen. Een land dat zich heropricht, als men dit toelaat.

We beginnen met een alledaags thema: het weder. Het is er mistig en nat.

Echter met een kleurrijke zonsondergang in Latakia:

Afbeelding kan het volgende bevatten: wolk, lucht, oceaan, buiten, natuur en water

Het staakt-het-vuren in Idlib was een zoveelste maat voor niets. HTS (al-Qaeda) weigerde en bestookte de buitenwijken van Aleppo met granaten. Verschillende dodelijke slachtoffers en talrijke gekwetsten bij de burgerbevolking.

Image
Image
Sukary wijk, oost-Aleppo

Het Syrische leger beantwoordde met een zware tegenaanval in de buurt van de M5 snelweg Aleppo-Idlib. (…) Aleppo: nog steeds een belegerde stad. Ondanks alles blijft men in Aleppo puin ruimen, herstellen, restaureren en bouwen.

Souk in oud-Aleppo:

… Wij blijven doorgaan, is de boodschap van deze Rode Halve Maan-vrijwilliger, zelfs met een beenprothese:

… En ook hier de wil en inzet van de Syrische bevolking – dikwijls met de moed der wanhoop. Nog zoveel werk: straten, nutsleidingen, woningen… en daartussen armtierige kraampjes, winkeltjes …

Die met de raketten van de “gematigde rebellen” te niet gedaan worden:

De hulp uit Indië is meer dan welkom: 500 protheses worden aangemeten.

En deze foto, die niets met het heden te maken heeft, konden wij u niet onthouden: de eerste vrouwelijke voetbalploeg van het Midden Oosten, waren deze meisjes/vrouwen uit Aleppo. Sportkledij, zonder hoofddoeken.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 6 mensen, mogelijk herkende tekst: Η Historical Football @HistoryFootie The first women's team in the Middle East was from Aleppo, Syria, circa 1950's.

Initieel hield het Russische en Syrische leger zich aan de afspraak en beantwoordden slechts het vuur maar zochten niet bewust de confrontatie.

Nu is er echter van een staakt-het-vuren langs geen kanten nog iets te bespeuren. Het Syrische leger verovert stilaan dorp na dorp, maar het gaat moeizaam. HTS en co. laten zich niet zonder verzet verdrijven. (…)

Er werden drie humanitaire corridors naar regeringsgebied geopend zodat de Idlib-bewoners zich in veiligheid konden brengen. Daar kregen ze vervoer, eerste medische zorg en voeding/drank. Ze komen echter slechts met mondjesmaat. De terroristen zetten hun eigen controleposten voor de corridors naar regeringsgebied op waar de burgers eerst een vluchttaks moesten betalen eer hen de oversteek toegestaan werd. Liefst willen de terroristen de burgers daar laten blijven om hen als menselijk schild te kunnen gebruiken en pakkende video’s met reddende WH te verspreiden. En dat lukt hen grotendeels wel. Met bedreigingen, ontvoeringen, chantage wordt elke poging om Idlib te verlaten “ontraden”. Tenzij er genoeg geld geboden wordt om te mogen vluchten. Wegen die erheen leiden worden gebarricadeerd of beschadigd zodat de burgers er niet met hun auto kunnen rijden. Elk staakt-het-vuren geeft de terroristen de kans zich te hergroeperen en hun voorraden aan te vullen. Het riedeltje dat de bedoeling was de “gematigde” van de extremistische terroristen te scheiden raakt kant noch wal; zij zien dat als een belediging. Welke rechtgeaarde terrorist zou het etiket “gematigd” willen opgespeld krijgen? (…)

Wat een miserie, toch! Deze vrouw zorgt in d’r eentje voor een gezin van 10 kinderen. Zij heeft nu een baan bij een VN vluchtelingenproject dat Deir Ezzor terug leefbaar moet maken. De beelden spreken voor zich.

.

De val van het Syrische pond is dramatisch voor de koopkracht der bevolking (1 US$ = 1000 SYP). De “gelukkigen” in het door het Turkse huurlingenleger gecontroleerde noorden hebben er geen last van vermits zij betaald worden in US dollars of Turkse Ponden.

Om de bevolking te kunnen voorzien van basisproducten zal deze een bepaalde hoeveel rijst, thee en suiker aan gesubsidieerde prijzen kunnen kopen d.m.v. het “smartcard programma”, dat initieel voor de beperkte uitreiking van olieproducten bedoeld was.

De handel met Irak zou met 35% gestegen zijn, dit dankzij de mogelijkheid dat Iraakse vrachtwagens zonder extra taks Syrië binnen mogen komen en de uitreiking van werkvisa voor Syrische vrachtwagenchauffeurs in Irak.

Dat de VSA niet van plan zijn hun biezen te pakken in Syrië, mag blijken uit deze verklaring van hun president Trump:

Arnaud Develay, advocaat internationaal recht, vindt dat de Syrische regering bij het Internationaal Hof klacht moet indienen voor de diefstal van Syrische olie.

De Syrische olieproductie (regeringsgebied) zal volgens verwachting naar 90.000 barrels per dag kunnen stijgen in 2020 – in 2019 was dit nog beperkt tot 24.000. Dit dankzij de oliebronnen in noord-Syrië, die nu terug onder regeringscontrole vallen. De cijfers zijn bemoedigend, echter nog steeds ontoereikend voor de eigen energievoorziening. In het verleden, voor de oorlog: 350.000 barrels per dag. Vroeger exporteerde Syrië zelfs 250.000 barrels per dag, ook naar Europa. Voor de interne markt zijn er 100.000 à 136.000 barrels per dag nodig.

De gasproductie doet het echter goed; in 2019: 17.8 miljoen m3 – raming 2020: 6.8 miljard m3. (…)

Dat Israël herhaaldelijk doelwitten in Syrië bombardeert is al lang geen geheim meer. Integendeel: zij zijn er trots op. Zelfverdediging.

De stammenleiders van de Eufraatvallei in Deir Ezzor betuigden hun trouw aan de eenheid van het land en aan de Syrische regering. (…)

Een terugblik op 2019: een stijging van 40% industriële en vakkrachtenbedrijven in de provincie Homs, met 322 banen in de technische, textiel-, voeding- en chemische sector. (…) In Homs zou een hotelschool gepland zijn.

De Syrische toeristische sector kon terugblikken op een positief jaar 2019. Een stijging van 17% in staatshotels t.o.v. 2018. Het aantal bezoekers (Arabische en buitenlanders) steeg met 31% (2.4 miljoen in totaal); hotelgasten 1.5 miljoen, goed voor 4 miljoen overnachtingen. 16 licenties voor toeristische en hotelprojecten werden uitgereikt, goed voor een 574 hotelbedden en 5450 stoelen; daar bovenop licenties voor 107 bedrijven in de toeristische en reissector. 41 voorstellen bij het Toerisme Investeringsforum voor een bedrag van SYP 400 miljard met 7000 nieuwe jobs.

Het Ministerie van Toerisme organiseerde 56 activiteiten in 2019 en begeleidde er tientallen in de privé sector. Het nam deel aan het Fitur 2019 Festival in Spanje om het Syrische toerisme en historisch potentieel een duwtje te geven. Idem dito in de Arabische Reisbeurs in Dubai, samen met bedrijven uit de privé sector. 1500 studenten zijn nu ingeschreven in de richting “toerisme”; in hotelscholen 2500. Los daarvan werden er gespecialiseerde cursussen gegeven aan 1520 stagiaires. (…)

In Deir Ezzor provincie rijdt sinds verleden week een mobiele tandartsenpraktijk rond die de leerlingen van de scholen gratis verzorging aanbiedt. Het voertuig is een gift van Japan. De behandeling is gratis. Hallo, mevrouw De Block???

Op deze interactieve kaart vindt u meer info waarbij we toch willen benadrukken dat sommige berichten op geruchten van het éénmans-terroristenrechten-bureau in Londen gebaseerd en/of gedateerd zijn.

Afsluitend, deze reportage over kinderen die verwekt werden door IS-terroristen – waaronder ook buitenlanders gezien het uiterlijk van de kinderen – bij de verkrachting van Yazidi meisjes/vrouwen. De moeders hadden de hartverscheurende keuze: levenslang een verschoppeling, blijven in een vluchtelingenkamp in Syrië mét hun kind, of terugkeren naar een normaal leven in Irak, zonder kind. Bij de Yazidi’s wordt een kind slechts aanvaard als het verwekt werd door een man en vrouw van Yazidi afkomst. 44 kindjes worden momenteel opgevangen in een Syrisch weeshuis… 44… Unicef schat dat ca. 29.000 kinderen verwekt werden door buitenlandse IS-terroristen.