Quo vadis, Syria?

Het doorgaans goed geïnformeerde al-Masdar News (Libanon) meent te weten dat er een ISIS-plan in de maak is, resp. was om Palmyra in centraal Syrië met een verrassingsaanval van binnenuit te heroveren.

Niet toevallig Palmyra. Immers, wat Notre Dame is voor Frankrijk, is Palmyra voor Syrië en de beschaving. Via via is het Syrische leger te weten gekomen dat ISIS niet alleen de regio rond Palmyra, maar ook de centrumstad én de archeologische vindplaats, die ze al voor een groot stuk vernietigd hebben, willen heroveren. ISIS terroristen weten verdomd goed dat de Syrische en Russische luchtmacht de onschatbare Palmyrarestanten niet zullen bombarderen. Bovendien ligt Palmyra eerder geïsoleerd langs de strategische Homs-Deir Ezzor snelweg, wat hen de mogelijkheid biedt de Syrische grondtroepen vanuit hinderlagen te overvallen. ISIS heeft zichzelf opgeraapt en opgepept; getuige daarvan de geslaagde aanval op al-Kawn verleden week. (…)

Het gevaar dreigt niet alleen uit ISIS-rangen. Ook HTS in Idlib laat zich niet onbetuigd. Zij blijven vanuit hun terroristenburcht over de provinciegrenzen heen de Syrische bevolking en soldaten aanvallen en doden. Enkele dagen geleden ten westen van Aleppo-stad; 19 Syrische soldaten sneuvelden. Nu weer in het NW van Hama, in al-Hakoura, waarbij naar verluidt minimum 11 Syrische militairen het leven lieten. Van de demilitariseringszone rond de provincie grenzen trekt HTS zich niets aan.
En gisteren vielen verschillende dichtbevolkte burgerwijken van Aleppo weer in de mortierprijzen (…) (

En in al-Rami/alJanoubi (Latakia) vier gekwetsten:

Afbeelding kan het volgende bevatten: zittende mensen
Geen fotobeschrijving beschikbaar.
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, slapen

Demilitariseringszone? De weg naar de hel is zoals u weet geplaveid met goede voornemens, die niet in de woordenboek van de HTS terroristen staan. In werkelijkheid hebben ze carte blanche in de zgn. 20 km gedemilitariseerde strook langs de grenzen van de Idlib omringende provincies Aleppo, Hama en Latakia. Als zij mortieren en bommen afschieten in laatst genoemde provincies, dan zwijgt de wereld. Als het Syrische leger of de Russiche luchtmacht probeert hun lanceerstellingen te raken, dan zijn zij degenen die provoceren, de “vrede” en de burgerbevolking in gevaar brengen. Twee maten, twee gewichten. (Russian-Turkish demilitarized zone has only strengthened the jihadists)

Intussen is de burgerbevolking in Idlib het slachtoffer van de machtswellust en zelfverrijking van HTS-terroristen. Talrijke video’s circuleren op het internet over lukrake arrestaties, zonder enige reden, ontvoeringen, betalingseisen voor zgn. huur of protectie, voedselroof, woekerprijzen. Enkele voorbeelden:

Burgers bestormen een bakkerij om te beletten dat HTS met de bloem aan de haal gaat en vervloeken al-Joulani:

De terroristen die uit Oost-Ghouta een vrije aftocht kregen naar Idlib in ruil voor een wapenstilstand merken dat ze van de regen in de drop beland zijn. Van broederliefde en solidariteit… geen sprake! Ze worden uitgebuit.

Scholen worden leeggeroofd, gebouwen in beslag genomen. De protesterende student is intussen van de aardbodem verdwenen.

Folteringen in HTS gevangenissen. Officiële doodsoorzaak: nierproblemen.

Verleden week rapporteerde het Syrische leger troepenbewegingen van het SDF (Koerden) in hun richting. De Iraakse Hashd al-Sha’abi kwamen tot een zelfde vaststelling wat bij beiden de vrees deed ontstaan dat een aanval voorbereid werd op aanstichting van de VSA. Daar bovenop verscheen in de Syrische al-Watan krant een artikel waarin een vermoedelijk aanvalsplan door de VSA & bondgenoten in de al-Tanf regio (bezet Amerikaans gebied met het beruchte al-Rukban kamp aan Jordaanse grens) aangekondigd werd.
Nochtans onderhouden het Syrische leger en het SDF momenteel een verstandsrelatie; er zouden zelfs olie en andere producten naar het Syrische grondgebied verscheept zijn. Ondanks de band met de VSA wil het SDF liefst een politieke oplossing bereiken zodat het einde van de oorlog in zicht komt en de Koerden op een vorm van autonomie kunnen rekenen. (…)

Volgens dit YT-nieuwskanaal zouden de VSA & SDF een offensief tegen het Syrische leger willen beginnen met het doel de bezette al-Tanf regio te verbinden met de Deir-Ezzor regio om Iran nog meer te isoleren én de olie-drooglegging compleet te maken:

De Russische defensieminister Sergey Shoigu bevestigde op de MCIS (Moskou Conferentie van internationale veiligheid) dat de VSA blijven weigeren het al-Rukban kamp te ontbinden en de daar verblijvende vluchtelingen te evacueren. Shoigu voegde eraan toe dat Washington en bondgenoten de internationale wetten volgens hun eigen wensen wijzigen en sancties opleggen aan iedereen die niet door hun hoepels willen springen. (…)

En de geruchtenmolen draait op volle toeren: olietankers op de Eufraat, vanuit een Iraakse havenstad op weg naar Syrische regeringsgebied, zouden door de VSA & co. gebombardeerd geworden zijn. Niets van aan, reageerden zowel het SDF als de regeringswoordvoerder in Damascus. Opjuttende taal van de “gematigde rebellen”. (…)

Gevangenenruil: 9 Syrische soldaten werden geruild met 9 “gematigde rebellen” onder Turkse bescherming in de al-Tadef regio (Aleppo provincie). Een Syrische soldaat getuigde over talrijke folteringen en vernederingen “omdat hij soldaat was.” (…)

Door terroristen achtergelaten VSA en Israëlisch militair materiaal in de Quneitra regio:

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten

Volgens Ali Maqsoud, een bekend Syrisch militaire expert, zou de HTS leider al-Joulani zijn bondgenoten-terroristengroepen gewaarschuwd, lees: bedreigd, hebben mochten ze van plan zijn tot een akkoord met de Syrische regering te komen. Recent zou de Russische luchtmacht drie wapenfabrieken, een HTS commandocentrum geraakt hebben en een chemisch wapenlabo vernietigd hebben. Volgens dezelfde bron zou HTS initieel van plan geweest zijn een georkestreerde gifgasaanval uit te voeren vooraleer de volgende ronde Astana-besprekingen zouden plaats vinden. Het blijft wachten op een definitieve oplossing voor Idlib. (…)

Beelden die door HTS zelf verspreid werden als bewijs van hun macht:

Dat zuivelproducten zomaar spontaan kunnen ontploffen zal wel aan het gistingsproces van yoghurt liggen…

Nog een ontploffing in Idlibistan, waar de Oeigoeren zich neergelaten hebben. De oorzaak is onbekend. Men vermoedt dat een wakkere ISIS-cel verantwoordelijk is.

Een bomauto ten zuiden van Damascus. Of de dode chauffeur een zelfmoordterrorist was? Vijf gewonden werden naar het ziekenhuis gebracht.

Libanon heeft zelf ernstige economische problemen en wil van de Syrische vluchtelingen af. De Libanese president Michel Aoun besprak in het Baabda paleis met de Syrische ambassadeur in Libanon de relatie tussen beide landen, de regionale en internationale ontwikkelingen en de terugkeer van de Syrische vluchtelingen.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, zitten, scherm, pak en binnen

Deze Syriërs verdienen in Libanon het zout op hun patatten niet. En keren terug naar huis.

Damascus vandaag:

Afbeelding kan het volgende bevatten: lucht en buiten

Stroytransgaz, een Russisch bedrijf, zal binnenkort een contract van 49 jaar met de Syrische overheid tekenen voor de uitbreiding en uitbating van de haven van Tartous. De dokken moeten uitgediept worden voor grotere schepen. Er wordt verwacht dat de capaciteit van 4 miljoen ton naar 38 miljoen ton per jaar zal toenemen. (…)

Een neutrale analyse van al-Jazeera:

De Syrische Kamer van Koophandel besprak toekomstmogelijkheden met haar Bulgaarse evenknie. Deze laatste is op werkbezoek in Syrië met het doel de handel en economische relaties te activeren en de Bulgaarse vertegenwoordiging op de Damascus Internationale Beurs in goede banen te leiden. Zakenlui in beide landen worden aangemoedigd handelsverdragen te sluiten; vooral de zuivelindustrie zou geïnteresseerd zijn in de Bulgaarse expertise. Er worden nog meerdere bezoeken over en weer gepland. (…)

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, zittende mensen en binnen

Tegelijkertijd worden drie gespecialiseerde beurzen – een samenwerking met de overheid, 250 bedrijven uit 26 Arabische en andere landen – die met de heropbouw te maken hebben georganiseerd in Damascus: constructie, industrie, elektriciteit, hernieuwbare energie. Ze moeten een platform vormen waarbij ervaring en mogelijkheden uitgewisseld worden. Nemen o.a. deel: bedrijven uit Italië, Hongarije, Koeweit, VAE, Oman, Libanon, Egypte, Iran, Jordanië, China en Indië. Geld stinkt niet. Benieuwd hoe snel de VSA sancties hen om de oren zullen vliegen.
Voor het eerst én om praktische redenen lopen de drie beurzen tegelijkertijd: ze zijn immers allemaal gespecialiseerd in één of ander aspect van de heropbouw en vergen interacties. (…)

De Krim heeft alvast geen schrik van sancties: hun president Sergey Aksyonov, beloofde graan, oliederivaten en industriële producten naar Syrië te zullen exporteren en de spoorlijnen te herstellen. Bovendien wil hij de toeristische sector niet vergeten want “Syrië heeft een roemrijke geschiedenis en tradities.” (…)

Het Nationale Museum van Damascus kreeg dinsdag een zeer speciaal geschenk, dat de diepgewortelde Syrische geschiedenis toont: het is een 3D model van het plafond van de Palmyra Baal Tempel (of Bel) die de ISIS-barbaren in 2015 verwoest hebben. Italiaanse kunstenaars maakten deze replica als een geschenk aan het museum om hun steun aan het Syrische erfgoed uit te drukken, in de hoop dat veiligheid en stabiliteit naar Syrië – de wieg van de beschaving – zullen terugkeren.

De Baal Tempel was een historische tempel, gewijd aan de Mesopotanische god Baal, die in Palmyra samen met de maangod Aglibol en de zonnegod Yarhaboul (32 V.C.) aanbeden werd. Het 3D model bereikte eindelijk zijn eindbestemming na een toer aan talrijke Europese steden, zelfs in de EU-tempel in Brussel. (…)

Oude beelden van de Baal Tempel:

Beelden uit de plechtige mis op Goede Vrijdag in Aleppo. U herkent de Chrétiens d’Orient: