Het neo-Ottomaanse Rijk (3)

Het Griekse eiland Kastelorizo is gelegen aan de oostelijke rand van Griekenland en is een van de kleinste en mooiste eilanden van de Dodekanesos eilanden groep. Soms aangeduid door zijn oude naam, Megisti, het eiland heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de vroege neolithicum. Zijn oude naam duurde tot de Middeleeuwen, toen de ridders van St. John gebouwd Castello Rosso op de roodachtige rots boven de haven. Het eiland dankt zijn naam aan het kasteel, met zijn dubbele muren en de kantelen. Welvaart van het eiland begon aan het eind van de 19e eeuw dankzij de visserij en scheepvaart.

Het wordt gekenmerkt door geplaveide straatjes en traditionele kleurrijke herenhuizen met houten balkons.

Er wordt nu niet meer gedanst…

Erdogan maakt van zijn hart geen moordkuil. Waar maken de Grieken zich druk om? Het eiland ligt quasi op de drempel van Turkije… Hij mag doen en laten wat hij wil. Tenslotte wil hij de grenzen hertekenen nadat het Verdrag van Versailles – volgens Erdogans retoriek – verstreken is. Alsof de coronadreiging nog niet groot genoeg is – daar bovenop de Ottomaanse uitbreidingsdrang. Het eilandje is omgeven door oorlogsfregatten. Geen toerist haalt het nog in zijn hoofd daar zijn vakantie door te brengen. Zelfs de bewoners van Kas komen niet meer op bezoek.

De EU steunt Griekenland en Cyprus. Zegt Michel. Alle opties liggen open. Zegt Michel. Hij volgt de situatie op de voet en de EU moet rekening houden met de NAVO. Zegt Michel. Geplande vergadering in september…. dialoog… blablabla.. zegt van der Leyen.