Franse gevoelens zijn ‘gekwetst’.

Tot zover de samenwerking binnen de EU.  Het land b slaat 175.000 munten van 2 euro met daarop een afbeelding ter herdenking van de Slag bij Waterloo.   Mocht Napoleon zijn ‘rijk’ kunnen behouden hebben, was er nu geen sprake geweest van een taalgrens…

Maar Frankrijks gevoelens zijn ‘gekwetst’.  Het land b zoekt een alternatief.  Onze zuiderburen stellen dit ontwerp voor.  Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?

2eurostukBon, het land b staat erbij en kijkt ernaar.  De rest van de EU ligt in een lachkramp.  175.000 munten die niet mogen gebruikt worden.  Naar verluidt zouden die 50.000 euro gekost hebben.  Niemand weet wat ermee aan te vangen.  Heeft het Paleis misschien nog een plafondversiering nodig?

Lees ook: Het Waterloo van de euro?

Wes HardinWes Hardin

DMDailyMail

 

5 gedachten over “Franse gevoelens zijn ‘gekwetst’.

  1. We hebben toch iets aan Napoleon te danken. Als hij zijn historische slag niet in Waterloo had uitgevochten was de naam, die uiting geeft aan de Dietse oorsprong, al lang veranderd in l’ Eau de lo of iets dergelijks, naar aloud Frans imperialisme.
    Ze hebben dat gemeen met Polen. Alle oorspronkelijk Duitse steden zoals Breslau, Dantzig, Posen, Bromberg werden verpoolst. Alleen Oswiecim, dat nooit een Duitse stad was omdat ze niet in Pommeren noch Schlesiën lag werd wereldwijd bekend onder zijn Duitse naam Auschwitz, van Oswiecim heeft niemand gehoord.

  2. Elke herdenking van elke historische gebeurtenis gaat over de winnaars aan de ene kant, en de verliezers aan de andere kant.
    Zijn de Duitsers minder kleinzielig toen zij geen protest uitten wanneer Frankrijk in 2014 een speciaal 2-euromuntstuk sloeg voor de 70ste verjaardag van D-Day?
    Waar was het protest van de communistische Internationale bij de Duitse herdenkingsmunt voor 25 jaar hereniging van West- en Oost-Duitsland?
    Zelfs de Grieken hebben de Turken beledigd door een munt in omloop te brengen als hulde voor de dappere overwinnaars van de Slag van Marathon, 2500 jaar geleden.
    Het zijn enkel de Fransen die geen geschiedenis meer mogen kennen – en spreekwoordelijk gedoemd zijn die te herbeleven… Marine Le Pen mag beginnen dromen van haar Revolutie!
    PS. Bij de speciale 2-euromuntstukken valt me de afbeelding van één ervan bijzonder op: die quasi alle landen sloegen ter herdenking van 10 jaar euro. Voor een afbeelding ervan:
    http://www.amstelveenweb.com/nieuws-10-jaar-euro&newsid=87905532
    Een Grieks ontwerp, als voorteken van het speelgoedgeld dat de euro is!
    PPS. We kunnen misschien die Waterloomunten gebruiken als onze aller-aller-allerlaatste betaling aan de nazaten van de Hertog van Wellington? En ons eigen grondgebied terug veroveren?
    http://www.dekamer.be/kvvcr/showpage.cfm?section=qrva&language=nl&cfm=qrvaXml.cfm?legislat=49&dossierID=49-b133-05-1239-1997199803518.xml

  3. Het zwakke kleine land laat hem dikteren door nog grotere zwakke land Frankrijk. Wat hebben ze te eisen, zij die met hun Napoleon de verslagenen waren in Waterloo, de dictator die nog steeds verheerlijkt word met beeldjes op de kast en schouw. In Oostenrijk verheerlijken ze hun helden die gestreden hebben tegen de verslagen agressor en de Engelsen zullen toch ook niet content zijn denk ik, zij die samen met de rest de overwinning bekwamen. Verliezers worden verheerlijkt in hun eigen land tot daar aan toe, maar hier hebben ze niets te eisen toch.

  4. Wat een onnozele twee-euromunt als herdenkingsmunt van 10 jaar Euro… het lijkt op een tekening uit een kleuterklasje.
    Maar… toch wel moeilijk om de herkomst van het land te lezen (als oude numismaan moet Fikken er steeds een vergrootglas bijhalen om te zien of hij dié bepaalde munt reeds 4x heeft..–> verzameld ze ook voor 3 van zijn kinderen)
    De landnaam staat wààr (op het voorbeeld) staat: “issuing country”, maar… dan wel een stuk kleiner dan hier vertoond.
    PS : 175.000 stuks is héél weinig… het zal moeite kosten om ze te verkrijgen; ontvangen Jullie er ééntje… hou die dan bij, misschien is er onder Jullie vrienden & kennissen “iemand” die ze verzamelt, het kàn hem/haar zékerlijk plezieren, beste Golfbrekersfans (^_-)

  5. De “gekwetste franse gevoelens” illustreren eens te meer wie er hier baas is.
    Heeft men in parijs gedreigd om één of ander geheim te onthullen ??
    Of had men schrik dat er opnieuw vragen gingen gesteld worden over de franse revolutie en wie er werkelijk achter schuil ging?? Rekening gehouden met de problemen in de EUSSR kan men dan maar beter geen “slapende honden” wakker maken.
    Er zal dus heel wat getelefoneerd geweest zijn tussen de “rue des cadets” in parijs en de “lakenstraat” in brussel.
    Het is anderzijds wel potsierlijk dat de “gevoelens gekwetst” zijn, van een land dat zich eeuwenlang gedragen heeft en nog gedraagt als de “hoer van de islam”.

Reacties zijn gesloten.