Als Vlaming is men altijd en overal een boksbal

Onze collega’s van React zullen het ons wel vergeven als we het artikel integraal overnemen. Hierbij:

Voorpost-actieleider Nick van Mieghem door Antifa in mekaar geslagen na betoging in Brussel

Wim De Winter

Groot ophef de ochtend na de ‘Mars voor vrijheid, democratie en mensenrechten’: Nick Van Mieghem, actieleider van Voorpost Vlaanderen en één van de ‘vier van Mechelen’ is na afloop van de mars in mekaar geslagen door een bende antifascisten! Net zoals alle andere keren was de fiere Gentse havenarbeider Nick naar Brussel gekomen in zijn oranje werkkledij. Dit – naar eigen zeggen – omdat hij wil protesteren tegen het feit dat de dokwerkers misschien wel verplicht moeten gevaccineerd worden, net zoals de mensen die in de zorg staan.
Maar wat is er juist gebeurd? We vroegen het aan Nick zelf: “Het was tijd om naar huis te gaan en dus ging ik op zoek naar mijn bus. Ik vond die niet direct en dwaalde maar rond met mijn Vlaamse leeuwenvlag. Plots stootte ik op een bende in het zwart geklede en gemaskerde mannen. Antifascisten! Ik weet niet met hoeveel ze waren, maar het waren er veel! Voor ik het wist kreeg ik een hoop kloppen en stoten en viel ik met mijn hoofd tegen een pin van een smeedijzeren hek. Ik lag neer op de grond en die mannen bleven maar kloppen en trappen. Omstaanders die mij herkenden kwamen mij direct helpen, maar ook zij kregen een pak rammel. Toen het voorbij was snelde er iemand met een EHBO-kit toe die mij verzorgde. Ik wist even niet meer waar ik was, want ik had last van een black-out, maar dankzij de hulp van derden geraakte ik goed thuis.”
Nick van Mieghem, opgelapt na laffe aanval
Voor het geweld en de vernielingen die antifa aanrichtte had Nick geen goed woord over: “Heb je dat gezien, hoe ze die ruiten in de Europese wijk aan diggelen sloegen? Echt tuig is het!” Tot zo ver de getuigenis van Nick over de gebeurtenissen van zondag. Maar welk standpunt neemt Voorpost in betreffende vaccinatie of de coronamaatregelen?
“Voorpost houdt er geen standpunt op na in deze kwestie. De meningen over vaccinatie en aanverwante onderwerpen liggen nogal verdeeld, net zoals in de rest van de Vlaamse Beweging. Daarom laten we iedereen vrij om deel te nemen aan betogingen zoals deze in Brussel. Iedereen mag zelf kiezen.” Aldus Nick Van Mieghem.
In ieder geval zijn er steeds Voorposters aanwezig op de betogingen tegen de coronadictatuur, zowel in groepsverband als individueel. De mannen en vrouwen van Voorpost gaan gewoon mee op in de vrolijke sfeer die doorgaans heerst op deze betogingen: geen vlaggen, geen spandoeken, normaal gekleed, en vooral… vreedzaam. Je moet al erg opmerkzaam zijn om Voorposters als dusdanig te herkennen.
Met het uitlokken van rellen en het in elkaar slaan van onze vriend Nick Van Mieghem hebben de facebookvriendjes van King ‘Connah’ Rousseau het dus wel erg bont gemaakt in Brussel. Wat kwam Antifa daar eigenlijk zoeken? Op de webstek en de facebookpagina van het Antifascistisch Front (AFF) vindt men niet anders dan kritiek op de beweging die de coronamaatregelen aanklaagt. Voor het AFF is het allemaal één groot extreemrechts complot, terwijl de meeste mensen achter die beweging niks met politiek te maken hebben.
Het moet zijn dat Antifa geen eigen ideeën meer heeft. Ze kunnen blijkbaar alleen maar bestaan omwille van hun ingebeelde vijand: extreemrechts (lees: alles wat rechtser is dan het AFF). Alsof er ergens in een louche achterzaaltje een bende extremisten met een pinhelm op het hoofd en een dolk tussen de tanden snode plannen voor een staatsgreep aan het smeden is. Om het voor één keer in de taal van Shakespeare te zeggen: ‘Get a life!’.