Kroatië gaat eigen weg…

… wèg van de NAVO-bevelen

Kroatisch president Zoran Milanović heeft onmiskenbaar duidelijk gemaakt dat zijn land de Kroatische militairen uit NAVO-misses zal terugroepen, als de NAVO zich in de Oekraïne- broeihaard op een oorlogszuchtige wijze gaat mengen.

“Indien de NAVO in Oekraïne of omwille van Oekraïne tegen Rusland oorlog voert, dan zal Kroatië haar contingent tot op de laatste soldaat uit de NAVO terugtrekken. Kroatië heeft daar niets mee te maken. Amerikaans president Biden werd geïnformeerd.”

In Polen maken 80 Kroatische soldaten deel uit van een NAVO-missie. De president maakte van zijn hart geen moordkuil: hij stelt dat Oekraïne één der corruptste landen ter wereld is en bijgevolg geen plaats in de NAVO mag krijgen. Hij beschuldigde de VSA de situatie in Oekraïne uitgelokt en aangemoedigd te hebben

Ned. titel: Milanovic: Als er een escalatie is in Oekraïne, zullen we alle Kroatische soldaten terugtrekken…

Oekraïne is zwaar beledigd. De Kroatische diplomatische vertegenwoordiging in Oekraïne werd op het matje geroepen, een verontschuldiging en een officiële terugtrekking van de lieflijke woordjes, aan het adres van de vermoedelijke corruptieverdachten, geëist.. Daar blijft het niet bij: sinds 2014 werd / wordt er een archief aangelegd waarin de “vijanden van de staat” opgelijst worden. Al hun persoonlijke gegevens worden vermeld en – quasi als opgejaagd wild in een open jachtseizoen – openbaar gemaakt. Het archief is zgz. een privé initiatief dat op de steun van bepaalde Oekraïense overheidsstructuren kan rekenen.

Een “vriendschappelijke” voetbalwedstrijd Oekraïne-Kroatië wordt er best voorlopig niet georganiseerd.

Kroatien, Ukraine: Kroatische Soldaten wollen der Nato im Kriegsfall nicht helfen (deutsche-wirtschafts-nachrichten.de)

Jutarnji list – Vojnici o kojima priča Milanović već se nalaze u Bjelovaru. Nitko ih nije zamijenio