Zwaar diplomatiek onweer boven Turkije

Eerst de Paus, dan de EU, alle Oostenrijkse partijen vertegenwoordigd in het parlement, (het Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt zich voorlopig op de vlakte), de Duitse fracties van de meerderheidspartijen… ze hebben allemaal het verboden woord ‘genocide‘, volkerenmoord, in de mond genomen bij de 100-jarige herdenking van de poging tot complete uitroeiing van het Armeense volk door de Ottomanen.

Er waren al behoorlijk wat landen die de volkerenmoord erkend hadden: Argentinië, het land b, Canada, Chili, Cyprus, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Italië, Libanon, Litouwen, Nederland, Polen, Rusland, Slovakije, Zweden, Zwitserland, VSA (gedeeltelijk), Uruguay, Vaticaanstad, Venezuela (Bron: Armenian National Institute) en Australië.

Obama, in navolging van voorgangers,  weigert nochtans zijn ‘geallieerde vriend’ in het verdomhoekje te plaatsen.  Allicht vanuit strategisch oogpunt.  Hij stuurt wel een afgevaardigde naar de herdenkingsceremonie in Armenië: ‘uit sympathie’ zoals dat heet. De geit en de kool sparen.

Turkije is alles behalve gelukkig met de situatie en heeft het over een zware diplomatieke crisis met Wenen.  De relaties tussen beide landen zouden ‘voor altijd zwaar beschadigd’ zijn met blijvende negatieve gevolgen.  De Turkse consul werd uit Wenen voor overleg terug geroepen naar Ankara.

De Paus krijgt doodsbedreigingen.

Het is wachten op de sancties die Ankara zal uitroepen aan het adres van de EU.  Met wat geluk trekt Turkije zijn aanvraag voor EU-lidmaatschap in, mogen Turken niet meer naar Europa verhuizen en sluit het zijn grenzen.  Allicht minder onwaarschijnlijk dan dat de EU de stekker uit de toetredingsonderhandelingen trekt.

Uitgebreide info over de Armeense volkerenmoord bij Armenian National Institute.

Die Presse

FT

3 gedachten over “Zwaar diplomatiek onweer boven Turkije

 1. Maak U geen illusies over het Vaticaan :
  http://henrymakow.com/2015/04/leo-zagami-vatican.html
  Het probleem is eenvoudig op te lossen voor de Turken. Ze dienen gewoon te onthullen wie er werkelijk achter schuil ging.
  Ik heb daar reeds naar verwezen in een andere reactie.(met een half dozijn bruggetjes).
  Wat is dan het probleem???
  Wie moet er hier beschermd worden ???

 2. Hun wraak op de paus is al bekend: de Hagia Sophia wordt weer een moskee.

 3. De laatste paragraaf is het mooist. Turkije trekt zijn aanvraag voor lidmaatschap met de EU in en Ankara roept al zijn landgenoten terug naar hun thuisland.

Reacties zijn gesloten.