Waarom dragen de Europese leiders hun macht over aan de VSA? (3)

Het tweede artikel vindt u op  Waarom dragen de Europese leiders hun macht over aan de VSA? (2) | Golfbrekers

Daar haalden we het laatste interview van de bekende antropoloog Emmanuel Todd aan:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

De relatie tussen de VSA en de EU-landen is niet die van een imperium en zijn provincies maar van een hegemonie en zijn vazallen. Waarom is die vazalisering de laatste jaren zo versneld? Is dat niet suïcidaal, een Europese elite die zichzelf degradeert? Een elite die zich afkoppelt van haar land(en)? Wat is er antropologisch met hen aan de hand?

Een docu over de één procent van een kineast die zelf een rijke erfgenaam is:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Nemen we als elite de 1%. Dan is de 0,1% de grote fortuinen (Inbev, Weight Watchers enz.). De 0,9% zijn de “topjobs”.  Dat zijn grote CEO’s, topkaders, politici met vervolgcarrières in de privé en in internationale instellingen, professoren met eigen adviseursposten en patenten, mediamensen met eigen productiehuizen. Dat zijn de hoogste “intellectuele beroepen”.

De dertigers en veertigers onder hen hebben langer gestudeerd dan ooit. Maar langere duur van opleiding betekent niet per se stijgende intelligentie van een bevolking. Hoeveel economisch hoog geschoolden weten wat er echt gaande is? Is de steeds langere opleiding niet evenzeer garant voor meer conformisme en tunnelvisie?

De klokkenluider Snowden bracht in 2013 uit dat de National Security Agency de gsm van Merkel las.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Belangrijker is dat de NSA ook en wellicht vooral economische spionage verricht bij de bondgenoten. Daarvoor moeten ze de portefeuille van de elite en hun verrichtingen inkijken. Dat kan o.a. via het betalingssysteem SWIFT dat net als die andere Westerse frontorganisaties (EU, NAVO) in… Brussel gevestigd is.

Een simplistische clip over de werking van SWIFT (dat ondertussen concurrenten heeft):

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Vroeger was er een burgerij die de eigen industrie behartigde. Die heeft echter zware klappen gekregen. Sinds de invoering van de euro is de industrie in vele landen sterk achteruit gegaan, bv. Frankrijk, Italië. Duitsland heeft voordeel gehad maar dat is nu voorbij door de sterk stijgende energieprijzen. BASF gaat nu voor een groot deel naar China, Volkswagen naar de VSA.

In zo’n geval kunnen we terugkeren naar de “compradores” burgerij. Dat komt van het Portugees voor “koper”. Ze zijn de tussenpersoon in de handel tussen het vazalland of de kolonie en het centrum.  Ze zijn te onderscheiden van de nationale burgerij die de eigen industrie behartigt.

Hier een filmpje over hoe wie de “compradores” zijn in de eilandstaat Santa Lucia:

Geen ondertiteling beschikbaar

U denkt, dat is uit de koloniale tijd, dat is niet voor ons. De klok kan echter achteruit lopen. Argentinië was tussen 1980 en 1910 een rijk land, rijker dan de meeste Europese landen. Ze hebben echter hun industrie uitverkocht, zich gericht op “comprador” activiteiten en nu zijn ze armer dan honderd jaar geleden. Dat kan ook ons te wachten staan als onze elite, onze nationale burgerij zich afkoppelt en alleen nog tussenpersoon speelt.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Onze elite spreekt niet meer over het Europese project ondanks de enorme uitbreiding die dat de laatste jaren gekend heeft (euro, budgetcontrole, vaccinatiepassen, oorlogsindustrie). Is die zich tot “comprador” degraderende elite niet een psychiatrisch geval geworden, een gevalstudie voor psychiatrische antropologie?

De EU en de NAVO gaan in mekaar op, de EU is het economische venster. Niet zo moeilijk, ze liggen op een paar km van mekaar in Brussel…*

Volgens de politicoloog  Schmitt is de keuze van DE vijand DE stichtende geste in de politiek.

De EU is dus naar het eerste vakje teruggekeerd. Door Rusland tot DE vijand uit te roepen vindt de EU zichzelf opnieuw uit. Rusland  is DE tegenstander van stabiliteit in Europa, LGTB’isme, klimaatreligie, colour revolutions, cancel culture, open grenzen.. alles waarvoor de EU staat.

Het is de vraag of die dwangmatige heruitvinding en vijandfixatie de leegte kan vullen en de economische afgang tegengaan.

Tenax

*i.d.v.: https://www.golfbrekers.be/het-is-geen-toeval-dat-zowel-de-eu-als-de-navo-in-brussel-hun-hoofdkwartier-hebben/

1 gedachte op “Waarom dragen de Europese leiders hun macht over aan de VSA? (3)

  1. Het begin van alle controle die ons te wachten staat is de invoering van de euro, iets waar zelf de Duitsers voor gezwicht zijn ondanks de sterke Mark. Misschien kan alleen ons de val van de dollar redding brengen

Reacties zijn gesloten.