Waarom de Oekraïense crisis de schuld is van het westen…

Heel af en toe hoort men ook eens een ander geluid. Zoals van prof. John Mearsheimer, tijdens een lezing in de universiteit van Chicago in het jaar 2015. Het is zes, zeven jaar later nog even actueel als toen. Het zou ons te ver leiden dit in zijn geheel te vertalen, vermits er geen ondertiteling of geschreven tekst beschikbaar is. We citeren niettemin een behoorlijk stuk dat we van de audio vertaald hebben:

“Er zijn drie sleutelelementen in onze (VSA) strategie:

1) de uitbreiding van de NAVO – sinds Clintons presidentschap zijn we steeds verder naar het oosten opgeschoven – de Russen vinden dit een rode lijn.

2) de uitbreiding van de EU die als doel heeft Oekraïne economisch in het westen op te nemen. Ook hier een zelfde betrachting: Oekraïne steeds verder van Rusland te verwijderen.

3) een oranje revolutie aanmoedigen… met gekende motto: “democratie” in Oekraïne en elders neerpoten. Zoals u weet lopen de VSA heel de wereld af waarbij het probeert regeringen te doen vallen en te doen vervangen door “democratisch gekozen” regeringen. En ja, wie houdt er nu niet van democratie?…

Wij willen dus regeringen doen vallen en vervangen door democratisch gekozen leiders. We gaan ervan uit dat de “democratisch gekozen leiders” ons, de VSA, goed gezind zullen zijn, waardoor we twee vliegen in een slag vangen: de ongewenste regering is weg en de gewenste leiders zitten op hun troon.

Begrip voor de Russische houding: de Krimbevolking koos met een overgrote meerderheid voor een terugkeer naar Rusland. De Krim is weg. En komt nooit meer terug. Dat Rusland Oekraïne wil heroveren gaat niet gebeuren. Poetin is veel te intelligent om dit te doen; men herinnere zich het débâcle met de Russische invasie van Afghanistan, met de Amerikaanse invasie van Afghanistan, van Irak, met de Israëlische invasie van Zuid-Libanon… we moeten daaruit wegblijven. Als je echt Rusland wil treffen, moet je het juist aanmoedigen Oekraïne te heroveren.

Poetin is veel te slim voor dit scenario. Hij wil Oekraïne treffen. Wat hij wil duidelijk maken is: tot daar en niet verder, terug naar het status quo van februari 2002 of jullie (het westen) doen vrolijk verder en dan zullen we Oekraïne kapot maken.

Rusland zal nooit toelaten dat de VSA & hun bondgenoten een groot stuk onroerend goed binnenrijven aan hun westerse grens, op hun deurdrempel. Dit is en kàn geen verrassing zijn voor de VSA. Wij hebben immers de Monroe doctrine: de westelijke hemisfeer is onze achtertuin en niemand vanuit een veraf regio mag er militaire uitrusting plaatsen. En hij verwijst naar de Cuba rakettencrisis*… en stelt dat “wij ( de VSA)totaal gek werden bij het idee dat de Sovjetunie troepen (bases, raketten e.d.) zou stationeren op Cuba… totaal onaanvaardbaar… kunt u zich voorstellen dat bv. binnen 20 jaar er Chinese kanonnen in Mexico staan? Natuurlijk zal dat niet gebeuren, màg dat niet gebeuren, want we gaan dan opnieuw de Monroe doctrine inroepen!

Dus moet er niemand verbaasd zijn dat de Russen het een rode lijn noemen als het westen Oekraïne als één grote militaire basis gaat uitrusten en bewapenen…. Maar we hielden niet op…”

Op 7 december bood Terzake een verrassend neutraal inzicht met een analyse door prof. Bart Kerremans, prof. Amerikaanse politiek en Ria Laenen, experte Rusland. U kan de uitzending mits aanmelding hier (her)bekijken.

*We verwijzen in dit verband naar onderstaand artikel van 24.12.21: