‘Unfriendly fire’

Rond het afschieten van de Russische jet komen steeds meer details aan het licht.  Turkse media berichten dat de ‘rebellengroep’, die de Russische piloten op de korrel nam toen ze zich met hun valscherm wilden in veiligheid brengen, onder het bevel stond van een Turk.

De man heet Alparslan Çelik.  Volgens Turkse media gaat het om dezelfde man die in 2014 naar Irak trok om de daar wonende Turkmenen te steunen bij hun strijd tegen I.S.
Çelik is 32 of 33 jaar oud en stamt uit de Oost-Turkse stad  Elazig. Zijn vader is politiek actief voor de rechts-nationale partij MHP, die tot in de late jaren 90 als extreem-rechts beschouwd werd. Sinds wanneer zijn zoon in Syrië ‘actief’ is, is onbekend.

De eenheid van de vice-commandant Çelik maakt deel uit van de zgn. ‘gematigde’ rebellen.  Zoals bekend worden ze door de VSA en Turkije ondersteund met wapens en opleiding:  ‘Erdogans 5de kolonne in Syrië’.  De Syrische Turkmenen kwamen als eersten in 2011 op straat tégen de regering Assad.

Kort na het neerschieten van de Russische jet sprak Çelik met Turkse journaisten en hield daarbij de valscherm van de piloot voor de cameralens.  Menig commentator kwam naar aanleiding van de aanwezigheid van een Turks cameraploeg tot de conclusie dat er met de Turkse versie van de feiten iets niet klopte.

20Min.onLine

FT

 

5 gedachten over “‘Unfriendly fire’

  1. Gewoon een wraakactie voor het vernietigen van honderden Turkse olietankers door de russen.

  2. Mörder des russischen Piloten türkischer Staatsbürger und Grauer Wolf.

    Der Kommandeur der turkmenisch-syrischen Miliz, der vor Fernsehkameras damit prahlte, den am Fallschirm hängenden russischen Piloten erschossen zu haben, scheint nach RT-Recherchen ein türkischer Staatsbürger mit ultranationalistischem Hintergrund zu sein. Sein Vater war nach bisherigen Erkenntnissen Bürgermeister der rechtsextremistischen MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) in der türkischen Provinz Keban. Fotos in Sozialen Netzwerken zeigen den Kommandeur mit dem sogenannten Wolfsgruss vor einer Fahne der Grauen Wölfe posierend.

    https://youtu.be/ujJWpxCNVCU

  3. Typische oorlogsmisdaad van een bende bloeddorstige bandieten. 🙁

  4. Friendly of unfriendly, veel verschil maakt het niet. Mortsel kan erover meespreken.

Reacties zijn gesloten.