Quo vadis, Syria?

Dit wekelijks artikel omvat zowel goede als slechte berichten: over de samenleving, natuur, heropstanding maar ook de problemen van het herstel te wijten aan de zware sancties opgelegd door “de ware democraten” van het Westen, en over de militaire toestand – vooral in Idlib.

We beginnen met de zwaar geteisterde stad Aleppo, die ondanks alles als een sfinx herrijst en bruist van het leven:

Deze eeuwenoude souk – Unesco werelderfgoed – mag weer gezien worden. Het herstel gebeurde volgens de oude bouwtechnieken; de originele bouwplannen werden strikt gevolgd. Er is plaats voor 53 winkeltjes; 48 worden nu geopend – de rest volgt binnenkort. Kostenplaatje: 400.000 $, waarvan een gedeelte gedragen werd door de Aga Khan Foundation.

U herinnert zich Douma? Douma, waar de geënsceneerde gifgasaanval gedraaid werd. Douma, van waar de burgerbevolking van Damascus onder vuur lag. Douma, met het uitgebreid tunnelnetwerk. Douma, van waar uiteindelijk de terroristen een vrije aftocht naar Idlib aangeboden kregen in ruil voor het stopzetten van de gevechten. Ook daar wordt heropgebouwd, al zal het nog lang duren en veel geld/inzet kosten eer het terug leefbaar is. U herkent op de beelden het jongetje dat in Den Haag ging getuigen over de zgn. gifgasaanval.

Vakantie in Latakia:

Een oproep van alle christelijke geloofsgemeenschappen aan de bevolking om toch vooral in Syrië te blijven. Zij kwamen samen in het Mar Aphrem klooster in Ma’aret Sednaya:

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, glimlacht, staan

Een Syrische familie keert na een lange afwezigheid terug naar Damascus:

Op een veiling in Italië werden twee archeologische vondsten uit de 4de en 5de eeuw – geroofd uit Syrië, ontdekt. Ze werden teruggebracht naar het Nat. Museum door een Syriër die al 50 jaar niet meer in zijn vaderland woont:

De opmars van het Syrische leger gaat nu eindelijk toch vooruit. Naar verluidt zouden de terroristen naar het noorden verdreven zijn. Umm Zeitouna en Kafr Tab werden heroverd; gevolgd door Harsh Abdeen. Het Syrische leger wil zo snel mogelijk Khan Shaykhun aan de autobaan M5 bevrijden om de bevoorrading te verzekeren en een enclave terroristen af te snijden van het noorden. Naar verluidt rest nog slechts een afstand van 4 – 5 km tot Khan Shaykhun.

Afbeelding kan het volgende bevatten: tekst

Tegelijkertijd speelde de Russische luchtmacht een belangrijke rol bij het offensief in het NO van Latakia. Het Syrische leger kon hun positie ten Z van Kabani versterken. Kabani’s heuveltop is van strategisch belang.

Beelden van het bevrijde Tal al-Sakhir in Z-Idlib. Verbrande aarde. De terugtrekkende terroristen vernielden opslagplaatsen en silo’s:

10 dorpen en gemeenten ten noorden van Hama gaven zich zonder slag of stoot over aan het Syrische leger.

10 dorpen in Raqqa met een totale bevolking van ca. 20.000 zielen zouden ingestemd hebben met een verzoeningsproces door bemiddeling van Rusland met de Syrische regering. Wordt echter ontkend door terroristen gesteund door Turkije.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, staan

Een Syrische jet werd door de HTS terroristen neergehaald. De piloot, Mohammad Ahmad Slaiman, werd gevangen genomen. Zijn lot?

Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, nacht

Het is de gewoonte met Eid (Offerfeest) de begraafplaatsen met de graven van de gevallen militairen te bezoeken.

Afbeelding kan het volgende bevatten: 2 mensen, staande mensen, boom, plant en buiten
Afbeelding kan het volgende bevatten: 1 persoon, buiten

Vreugde en verdriet liggen zo dichtbij. Kermis tijdens Eid.

Afbeelding kan het volgende bevatten: plant en eten

Het is volop druiven- en vijgenseizoen in Syrië

De Turkse buitenminister zegt dat afleidingsmanoeuvres van de VSA over de installatie van een zgn. veiligheidszone in noord-Syrië (Koerden) niet meer zullen pakken.

Naar verluidt zou de in de Straat van Gibraltar geënterde Iraanse tanker, Grace I, vandaag vrij gegeven zijn met de Iraanse belofte de olie niet in Syrië te zullen lossen. Dit ondanks de druk van de VSA die de tanker zelf in beslag wilden nemen. U ziet live stream beelden van 4 u geleden.