Quo vadis, Syria?

Terwijl de nieuwe Amerikaanse president in eigen land meer dan genoeg problemen heeft om zijn dagen niet in ijdelheid door te brengen, wordt er druk gespeculeerd over de buitenlandse koers die de VSA zullen varen.

Bv. Syrië. Wat met de Amerikaanse troepen in Syrië en, in het verlengde, in Irak? In beide landen beschikken ze niet over een ‘verblijfsvergunning’ van de resp. regeringen. Integendeel. Recent nog voelde senator Rand Paul de nieuwe buitenminister Anthony Blinken aan de tand. Senator Paul herinnerde Blinken aan diens rol bij de Amerikaanse “regime change” plannen in het M.O. en Noord-Afrika, m.n. Blinkens rol bij de NAVO tussenkomst in Libië in het jaar 2001 en diens steun aan de militaire invasie van Irak in 2003.

Senator Paul deed nog eens fijntjes uit de doeken dat de voormalige president Obama 250 miljoen dollar besteedde aan de training van … 60 “rebellen” – m.a.w. weggegooid geld. En hij vroeg zich of waarom Blinken de Syrische “rebellen” zou steunen wetende dat deze jihadisten zijn zoals al-Nusra (al-Qaeda).

“Regime change??? U weet tot wat dit geleid heeft in Libië, in Irak…!!! Iedereen heeft het nu hier over Iran, Iran, Iran… Wie is hun beste vriendje momenteel? … Irak!!! “

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Anthony Blinken vertegenwoordigt het Amerikaanse politieke en ideologische standpunt dat zij de wereld moeten en zullen leiden. Is het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

Het lijkt wel een Strategobord waarbij echter échte mensen gedood worden.

Military Situation In Syria On January 21, 2021 (Map Update)

Ziet het ernaar uit dat de VSA Syrië binnenkort zullen verlaten? Een groot Amerikaans militair konvooi met wapens en logistieke bevoorrading, begeleid door helikopters in de lucht, kwam donderdag via de door de SDF (Koerden) bewaakte grensovergang met Irak Syrië binnen. Duidelijk antwoord op de brief van de Syrische regering aan de Veiligheidsraad van de VN waarbij de onmiddellijk terugtrekking van Amerikaanse troepen geëist werd.

Eergisteren bestookte Erdogans huurlingenleger stellingen van de Koerden bij Tal Rafaat.

Afrin, in het noorden van de prov. Aleppo, blikt terug op drie jaar Turkse bezetting. “Van de hemel in de hel”:

De Russische luchtmacht bombardeerde stellingen van Erdogans huurlingenleger in de Kabani regio en ook op ISIS onderduikplaatsen bij de stad Rasafah.

Rusland meldde eergisteren dat Erdogans huurlingenleger het staakt-het-vuren in en rondom Idlib 17 keer geschonden had.

Ziet het ernaar uit dat Israël zich milder gaat opstellen nu hun Peetvader uit het Witte Huis verdwenen is? De provincie Hama kreeg voor de tweede keer in een maand een rakettenregen over zich heen, ditmaal afgevuurd vanuit Libanees grondgebied. De luchtafweer kon slechts enkele raketten onschadelijk maken. De doelwitten van vandaag waren zgz. militaire bases op de grens van de Hama en Tartous regio.

De aanval begon om 04.00 u en duurde enkele minuten vooraleer terug te vliegen naar de Libanese kuststad Tripoli. Naar verluidt zou een heel gezin gedood zijn, waarbij 2 kleine kinderen. Vier personen zouden gekwetst zijn. Zie video:… burgerwoningen. Over gekwetste of gedode militairen is nog geen informatie bekend. (…)

De Israëlische luchtaanval kwam één dag nadat Bashar al-Ja’afari, Syrisch permanente vertegenwoordiger bij de VN, de herhaalde terroristische aanvallen op Syrische militairen en burgerbevolking – onder dekking van de illegaal in Syrië gestationeerde VSA militairen aanklaagde. Dhr al-Ja’afari maakte duidelijk dat de ISIS terroristen uit een door de VSA bezet gebied komen – al-Tanf – waarin het beruchte al-Rukban kamp, de locatie waar terroristen een opleiding kregen door de VSA. Erger: de VSA gaven de cipiers van de gevangeniskampen met ISIS-terroristen opdracht deze te laten lopen.

Bashar al-Ja’afari voegde er nog aan toe dat zelfs een pandemie, met catastrofale gevolgen in de VSA en Europa voor de economie en de bevolking, niet ertoe leiden dat de westerse sancties opgeheven worden. Integendeel. De sancties nemen nog toe, dit ondanks het verzoek van de secretaris-generaal en internationale organisaties om een einde te maken aan deze illegale maatregelen die de Syrische bevolking steeds zwaarder treffen. (…)

Rusland en China hebben nog maar eens bij de EU en in de VN gepleit om de wurgende sancties op te heffen.

Antonly Antonov, de Russische ambassadeur in de VSA, stelde dat Rusland en de VSA in Syrië samen zouden kunnen werken in de strijd tegen terrorisme, de terugkeer van vluchtelingen en de voorziening van humanitaire hulp – dit met respect voor de Syrische soevereiniteit. Hij stelde dat zijn land gereed staat voor dergelijke aanpak.

Bashar al-Ja’afari rekent op de steunt van de ‘Group of 77‘ en China om een eind te maken aan het roven van de Syrische natuurlijke grondstoffen en de buitenlandse bezetting van het land. (virtuele samenkomst) Onderstaande video dateert van 2018 (wegens corona werd er geen recente samenkomst georganiseerd):

Even zeker als de Israëlische raketten is het afsluiten van de waterleiding door Erdogans huurleger. Opnieuw zit de bevolking in de al-Hasakah regio zonder water.

Na een gewelddadige aanval door gewapende QSD-milities (Koerden), gesteund door de VSA, werden 11 burgers ontvoerd uit de dorpen al-Ezba, Muayzila en Tayeb al-Fal, in het noorden van de prov. Deir Ezzor en een burger in al-Sobh. Waarheen ze gebracht werden, weet niemand. Woensdag hetzelfde scenario: ditmaal ook vrouwen in de woestijn van Tabiyeh Jazzera en het dorp al-Subaihya. Dit schijnt zich stilaan tot een patroon te ontwikkelen: ontvoeringen waarbij losgeld gevraagd wordt of waarbij jonge mannen verplicht worden zich bij de milities te voegen. Zo niet… wordt hun familie het slachtoffer van...(…) De stammenleiders hebben al herhaaldelijk hiertegen geprotesteerd.

De Koerden hebben het aangekondigd: zij willen van de vluchtelingenkampen af. Ook al zitten er ISIS-terroristen en -aanhangers. En dan is men verbaasd dat ISIS weer opduikt… Deze beelden tonen vooral vrouwen en kinderen. Naar verluidt werd een aantal ISIS-mannen naar het al-Rukban kamp (onder de bescherming van de VSA – zie elders) gebracht.

En de “rebellen” in Idlib vervelen zich blijkbaar. Toch wel straf dat ze de beschermende hand boven hun hoofd, Erdogans troepen, aanvallen. Laat ons niet vergeten dat de “rebellen” zonder uitzondering moslim terroristen zijn, kaliber al-Qaeda, die zich ook niet door het Turkse leger de levieten willen laten lezen.

Het Russische leger escorteert burgervoertuigen op de M4 snelweg:

En sinds enkele dagen komen er Russische marineschepen van de Baltische Zee naar hun Mid. Zee-steunpunt in de haven van Tartous. Het Russische min. van defensie laat regelmatig hun nieuwste aanwinst proefdraaien in Syrië.

In de prov. Hasakah is ca. 24.200 ha beplant met gewassen voor medicinale en aromatische doeleinden. M.n. 4.800 ha komijn, 15.700 ha koriander en 3.700 ha zwarte komijn. (…)

De eerste aardbeien (in serres) van 2021 werden geplukt in Talkalkh (Homs). Blijkt dat de grond en regio daar zeer gunstig zijn voor de aarbeienteelt in serres. (…)

In Damascus werd met de deelname van 34 imkers (overheid en privé) het 2de Syrisch Honingfestival geopend, met de slagzin “Honing… voedsel, medicijn en genezing”. De landbouwminister benadrukte het belang van het festival, als een volgende stap naar een Syrische beurs van bijenprodukten en als aanmoediging voor imkers. Vijf honing-testcentra werden geopend in verschillende provincies. Honing zal een kwaliteitslabel moeten krijgen eer deze verkocht mag worden. (…) Het aantal bijenkorven in Syrië bedraagt momenteel 350.000; nog altijd minder dan voor de oorlog, waar men er tot 600.000 telde.

Syrië en Cuba voerden gesprekken om de samenwerking te bevorderen. (…)

Eén van de grote problemen in Syrië is het tekort aan benzine e.d. oliederivaten. Donderdag deelde de regering mede dat er meer naar de provincies zal gepompt worden, nu de Banias raffinaderij het werk kon hervatten na de levering van ruwe olie. (…) De eigen, broodnodige olie wordt immers “beschermd” door de VSA, die ze met tankwagens naar Irak vervoeren.

Een beetje hoop… “A touch of hope” een project van het orthodox weeshuis in Homs, gesteund door diverse kerkelijke organisaties, i.s.m. de Commissie voor Vluchtelingen, heeft 52 weeskinderen onder hun hoede en wil de talenten van hun beschermelingen aanmoedigen, zoals bv. tekenen, muziek, computer en taal. (…)

Coronasituatie:

Het wintert:

Platteland van Latakia

Ook al is het vijgen na Kerstmis, toch willen wij afsluiten met een vrolijke noot. Hierbij een koor uit al-Hasakah: