Nieuw taalgebruik (2)…

The Undiscussables: How to Address the Elephant in the Room

Elke dag worden er nieuwe woorden “ontdekt” om de miskende en misbegrepen dompelaars te benoemen. De inmiddels grijsgedraaide “jongeren” is u vertrouwd. Hoeft geen verdere uitleg. We waren verbaasd te horen dat inmiddels, dankzij de Blankenbergse getijden, de woordenschat uitgebreid is met “Brusselse bende uit Afrika” of “Afrikaanse bende uit Brussel”, “bekend bij justitie”, “kerfstok” en gisteren zelfs een toevoeging over het land van herkomst “Guinea” en “Haïti”.

Tot… ene professor criminologie, tevens ervaringsdeskundige, Elke Van Hellemont, tegengas mocht komen geven. Het woord “bendegroep” hoort volgens haar linkse wijsheid tot de lijst verboden woorden, die te stigmatiserend werken. Als wij haar betoog goed begrepen hebben, zouden wij door een slecht doordachte woordkeuze ook chiro- en scoutsgroepen in een verdacht daglicht kunnen plaatsen. En dat willen we toch niet, toch?

Immers:

“Bendegroepen zijn natuurlijk ontstane groepen van vrienden en daar zitten natuurlijk enkele heethoofden bij. In dit geval waren het er twee of drie, maar zij bepalen nu het beeld van al die jongeren, wat jammer is…

“Niet elk gedrag dat een bendelid pleegt, komt doordat hij in een bende zit. Niet al die jongeren hebben daaraan deelgenomen. Nu uithalen naar ‘de Brusselse jongeren’, alsof hun Brusselse afkomst het geweld verklaart, is fout.”

En hen extra controleren is helemaal uit den boze want dan wordt het alleen maar erger.

Wat moeten we dan wel doen? Hen nog meer bepamperen, laten begaan, wegkijken?

Als je de derde wereld in huis haalt, word je zelf de derde wereld.

We konden het boven aangehaalde filmfragment niet terugvinden/plaatsen. Vandaar deze kennigsmakingsvideo, waarbij ze haar “engagement” binnen een Congolese bende uitlegt aan een Brits publiek (zij geeft gastcolleges aan de Univ. Kent). Pikant detail: bij 02’03” minuut legt ze uit dat ze daar deelgenomen aan een weekeinde-samenkomst waarbij over niet-gewelddadige communicatie gesproken werd….

Als je naar haar uiteenzetting (in de video hieronder) luistert (u kan ondertiteling en vertaling inschakelen) dan vraag je je af waarom wij niet dankbaarder zijn voor deze zwarte parels. Ze zijn zeer gelovig, hebben een katten-annex-heksenfobie maar verder zijn er geen noemenswaardige problemen, behalve de taal én de Leopold-II-erfzonde. Zij prees zich bovendien gelukkig een privé beveiligingsbende ter hand te hebben… Voilà, daar ligt hun toekomst. Dat de politie hen nog niet aangeworven heeft… ruikt verdacht veel naar racisme!

Zo zie je maar dat we niet te snel mogen (ver)oordelen. Ook niet als ze een winkel leegplunderen. Troost je met de gedachte dat ze het wellicht meer nodig hebben dan de winkeluitbater.

Invalshoek van onze beruchte nullenzender: Gelukkig weten we nu, dat de strandstrijd eigenlijk een soort springvloed in de multiculturele getijden is. Misschien kan mevrouw de bendespecialiste-professor nog eens terugkeren naar haar vriendjes om hen e.e.a. uit te leggen?

1 gedachte op “Nieuw taalgebruik (2)…

  1. Als er een bezig was met ethervervuiling dan was dat toch die hellemont of hoe ze ook mag heten, het wezen interesseert me geen flikker.
    Het enige wat ik wil is een veilig leefbaar Vlaanderen waarin gewelddadig straattuig dadelijk verwijderd wordt “met alle middelen” en wie dergelijk tuig goedpraat hoort hier niet thuis, dus hellemont hou uw mond.

Reacties zijn gesloten.