En toch wil de Tsipras regering haar winkelkarretje vullen…

… op de pof… bij de Russen!

Volgens de Griekse defensieminister Panos Kammenos wil zijn land nieuwe luchtraket-afweersystemen kopen bij het oude, nieuwe vriendje Rusland.  Het dreigende faillissement houdt hen niet tegen plannen te smeden.  In Rusland gaan winkelen met een krediet uit Moskou.   Kunnen de Russen hen die raketsystemen even goed kado doen.

In het pakket zit een stuk onderhoud van de oude systemen (1990) en de aankoop van S-300 raket-afweersystemen.  Kammenos zit momenteel in Moskou, Varoufakis in Washington.  Van twee walletjes proberen te eten.  Kammenos probeert zoete broodjes te bakken en belooft alles te zullen doen om de EU-sancties tegen Rusland te doen opheffen.
Woensdag werden de boekhouding van het staatshuishouden gepubliceerd.  Het deficit lag om en nabij 3.5% van het BNP, 0.8% hoger dan verwacht.  De rating der Griekse langetermijn kredietwaardigheid werd door Standard and Poor’s prompt aangepast naar niveau CCC+.

Griekenland zit in een diepe financiële put, maar het geld voor de aankoop van de raketsystemen zal en moet er komen: mét een nieuw krediet van Rusland, dat hiermee de verkoop van zijn eigen producten financiert.  Het krediet zou zelfs hoger liggen dan de kostprijs van de wapens.  Een beetje extra cash is bij de Tsipras regering altijd welkom.

Wij meenden echter begrepen te hebben dat Poetin geweigerd had financiële steun te verlenen aan Griekenland?   Vergissing van ons: Tsipras heeft helemaal niet om geld gevraagd!

FT

Deutsche Wirtschaftsnachrichten