Braaf gas vs. stout gas

Financieel expert Dirk Müller* ontleedt in enkele minuten de gasmiserie in Duitsland. De video is slechts een klein stukje uit zijn: Cashkurs Spezial – fabelhafte Energiepreise

“Wij zeggen (wij, poco Duitsland): Poetin levert ons geen gas. Hij vermindert de levering via Nord Stream 1, daar komt minder door en dan hadden we bovendien de onderhoudswerken en hij – de onverlaat – zal daar zeker gebruik van maken om daarna helemaal geen gas meer te leveren. Hij zal geen gas meer leveren. Wacht maar af, hij zal geen gas meer leveren.

Tja, en dan kwam het onderhoud. Dag X brak aan en alles liep zoals vroeger. Verd… nu heeft hij dat toch niet gedaan wat wij gehoopt hadden.

Dus, wij zeggen: hij levert ons geen gas.

En Poetin zegt: wat mij betreft kunnen jullie gas krijgen. Het zal niet aan mij liggen. We hebben een afgewerkte pijplijn, die heet Nord Stream 2. Die werd gebouwd, die hebben we tenslotte betaald. Die ligt daar, helemaal gereed. Zoals we hadden afgesproken. En nu ligt ze daar. Ze is zelfs al gedeeltelijk gevuld met gas. Jullie moeten alleen nog het kraantje open draaien. Gewoon open draaien en jullie hebben dan zo veel gas als jullie willen. Geen probleem. Ik heb een probleem met Oekraïne, niet met jullie. Het ergert mij weliswaar dat jullie wapens leveren maar ik heb met jullie eigenlijk geen probleem. Wat mij betreft, kunnen jullie gas krijgen… echter via Nord Stream 2. Ik heb dat voor heel veel geld gebouwd. Jullie hebben dat zo afgesproken en nu willen jullie die niet opstarten. Dus, lieve vrienden van de nacht, zo gaat het niet. Dus, jullie hebben gas nodig. Ik heb gas. Jullie krijgen het van mij, maar dan wel via de pijplijn die wij daarvoor gebouwd hebben.

Het stomme is dat de Amerikanen van bij het begin het niet wilden en steeds meer druk uitgeoefend hebben.  Ze hebben de recente jaren steeds weer gezegd: neen, Nord Stream 2 zal niet in werking treden. En nu is dat inderdaad het geval. De realiteit was dan toevallig in overeenstemming met dat wat de Amerikanen jarenlang gezegd hebben, wat ze wilden bereiken. Soms loopt er iets gemakkelijk, heeft men geluk.

Dus: Poetin zou graag verder gas leveren. Dan zouden we die hoge gasprijsproblemen niet hebben. Maar wij willen dat niet. Neen, wij willen niet. Wij willen Nord Stream 2 niet verbinden met het gasnet. Doen we niet. Hij moet zijn gas maar leveren via de oude Nord Stream 1 of anders, helemaal niet.

Dus: eigenlijk maakt het toch niet uit of er gas uit leiding 1 of leiding 2 komt… of het gas komt helemaal niet. Maar neen, wij willen Nord Stream 2 niet.

Waarom? Omdat de Amerikanen het niet willen of misschien toch niet. Misschien hebben we andere redenen. Misschien zeggen we: gas via Nord Stream 1 is braaf Russisch gas en gas dat via Nord Stream 2 vloeit is stout Russisch gas.

En daarom mogen we uit Nord Stream 2 geen gas aannemen. Maar als jullie het via Nord Stream 1 leveren, dan is het helemaal oke, dan nemen we het.

Ik begrijp dat niet helemaal. Ik ben waarschijnlijk niet de slimste. Dus: uit Nord Stream 2 willen we niet, want daaruit komt stout Russisch gas en daarom willen we het niet. Dus wordt de pijplijn niet aan het net aangesloten.

Dus: het is tenslotte ook onze beslissing te zeggen: wij willen dat gas niet. Dus gaan wij geen kou lijden omwille van Poetin, maar omdat wij het willen. En dàt willen we ook: liever kou lijden dan Poetins gas. Ja, aub, dat doen we. Enkelen hebben gezegd dat we dat zo gaan doen.

Verwijzend naar de betogingen met spandoeken (tijdlijn video 2’23”): “Lieber frieren als Putins gas”. Ik weet niet wie die spandoeken gemaakt heeft, waarschijnlijk hebben ze die zelf ontworpen. Ze vinden het blijkbaar een goed idee en de media vonden dat ook. Klasse: koud douchen tegen de oorlog. Dat kan nog gemakkelijker. En neen, dat betekent niet helemaal niet te douchen. Er zijn nog veel meer mogelijkheden. We moeten het gewoon doen. We moeten ons een beetje bescheidener gedragen. Wegens de Russen. Voor niets anders. Slechts omwille van de Russen.”

¨*Dirk Müller is een Duitse aandelenhandelaar, fondsbeheerder en auteur. Hij staat internationaal bekend als de heer DAX en Dirk van de DAX, omdat zijn werkplek zich direct onder de display van de DAX op de beurs van Frankfurt bevond.

https://de.wikipedia.org/wiki/Dirk_M%C3%BCller_(B%C3%B6rsenmakler)