Berlijn, de verloren stad (3)

Gerelateerde afbeelding

Martelaar Ismaël Omar Mostefaï

Martelaren, je hebt ze in alle maten en kleuren, moet men in Berlijn gedacht hebben. Vooral niemand uitsluiten is de boodschap.

Het zgn. Kunsthaus Bethanien aan de Mariannenplatz in het beruchte stadsdeel Kreuzberg ziet er prachtig uit. Een oase, een oogstrelend contrast in de multiculturele woestijn. Wie de richtingaanwijzers leest, heeft de indruk dat hier een waardig instituut thuis is. Schijn bedriegt.

Vooral nu er een tentoonstelling loopt met de hoofding „Märtyrermuseum“ – het “martelarenmuseum”.
In de aankondiging wordt vermeld dat het om persoonlijkheden gaat die wereld-geschiedenis geschreven hebben en die omwille van hun overtuiging als ware helden – een voorbeeld voor ons allen – hun leven gaven: bv. grote heiligen van de Kerk en een icoon als Martin Luther King (1929–1968).
Niets mis mee, denk je dan. Tot je als kers op de taart kennis maakt met Ismaël Omar Mustafaï. Wie is dat nu weer, vraag je je af. Ismaël Omar Mustafaï was een der moslim terroristen die op 13 november 2015 in de Parijse concertzaal Bataclan 89 mensen op gruwelijke wijze vermoordden.

Als relikwie van deze nieuwe heilige der islamisering kan je een origineel toegangsticket van het concert bekijken. Islamitische propaganda die massamoord verrechtvaardigt als legitiem middel tot het doel.

De vereniging Nordwind is organisator en wordt gefinancierd met geld van de belastingbetaler via cultuurfonds, resp. -vereniging van de hoofdstad en van de federale overheid.
Een moslim massamoordenaar in één rij met Socrates, Jeanne D’Arc, Martin Luther King en verguisde christelijke heiligen, zoals de heilige Apollonia.

Laten we nog eens “Imagine” zingen…

In Kreuzberg werden die Mörder vom Bataclan als Märtyrer bezeichnet

Märtyrermuseum / Diskursprogramm

Het Kunsthaus of Künstlerhaus – beide worden gebruikt – kunsthuis of kunstenaarshuis – voor en door wat men “kunstenaars”, noemt.  Hierbij een voorbeeld uit Smash Berlin, een experimentele workshop voor fysische kunstuitingen.

Oorspronkelijk was het een ziekenhuis:

PP

1 gedachte op “Berlijn, de verloren stad (3)

Reacties zijn gesloten.