13 december 2006: eventjes was Vlaanderen onafhankelijk

13 december 2006: eventjes was Vlaanderen onafhankelijk

Eventjes was Vlaanderen onafhankelijk. Althans dat dachten heel wat mensen  toen ze op de RTBF het nepjournaal zagen dat was opgezet door de zender. Tijdens een zogezegd liveverslag werd verteld dat de koning omwille van de eenzijdig uitgeroepen onafhankelijkheid van Vlaanderen het land had verlaten. “Spontaan” waren een aantal mensen aan de poorten van het koninklijk paleis komen betogen.

Leterme, de man van de 5 minuten politieke moed,  was niet zo opgezet met de uitzetting. Volgens hem trokken ze op deze manier de Vlaamse eisen voor meer autonomie in het belachelijke door er een karikatuur van te maken.
“Men maakt een karikatuur van een aantal Vlaamse eisen”, zei Yves Leterme in Voor de dag op Radio 1. We weten allemaal wat hij gerealiseerd heeft.

De woordvoerder van premier Guy Verhofstadt noemde de tv-uitzending “Een misplaatste grap”.  Zoals de persoon Vrhfstdt zelf is.
CDH-voorzitster Joëlle Milquet noemt de fictieve RTBF-uitzending “niet opportuun” en vindt dat de zaak onmiddellijk opheldering verdient.
PS-voorzitter Elio Di Rupo noemt de uitzending “onverantwoord en onburgerlijk”, zeker in een klimaat van communautaire spanningen tussen Vlamingen en Franstaligen. De 6de staatshervorming, die is pas “onverantwoord en onburgerlijk”.                                                                                                                      Minister van Defensie André Flahaut (PS), die zich toen bezig hield met het ontwerpen van operette-uniformen voor de strijdkrachten,  vond het allemaal “weerzinwekkend, niet te tolereren en schandalig.”

Veel mensen zullen inderdaad wakker geschud geweest zijn, zeker toen aan het begin van de uitzending niet duidelijk was of het hier om de realiteit ging of niet. Pas na een tijdje verscheen er een band op het scherm met de tekst “Ceci est une fiction” zodat er geen twijfel meer mogelijk was dat het hier wel degelijk om opgezet spel ging.

Toch toont het feit dat heel wat mensen aanvankelijk mee waren met het verhaal dat het idee van  een onafhankelijk Vlaanderen geen fantasie maar een reële, werkelijke optie is in de hoofden van velen.

Filip Dewinter verwoordde het als volgt :”Dankzij de reportage beseft nu iedere Waal – inclusief Elio Di Rupo en Laurette Onkelinx – dat Vlaamse onafhankelijkheid geen romantische utopie of wensdroom is, maar een realistisch scenario dat onafwendbaar wordt indien Wallonië niet bereid is om toe te geven aan een aantal essentiële Vlaamse eisen zoals een eigen fiscaliteit, de splitsing van de sociale zekerheid en verregaande autonomie voor Vlaanderen en Wallonië” .

Dewinter zei dat de reportage de Walen met de neus op de realiteit drukt. “Vlaamse onafhankelijkheid kan en moet wanneer Vlaanderen dat wil en indien de politieke wil in Vlaanderen aanwezig is”. Voorts bedankte hij de RTBF die met deze reportage er voor gezorgd hebben dat het idee van een Vlaamse onafhankelijkheid vanaf nu niet zo maar van tafel zal geveegd worden.

Meer hierover vindt u bij: http://www.ovv.be/page.php?ID=1672

Wie zin heeft, kan heel de uitzending van 1 uur en 40 minuten nog eens bekijken via dit bruggetje; de film begint met een reportage over Charleroi, die plotseling onderbroken wordt.  Onze redactie heeft geen video met ondertiteling kunnen vinden:

http://www.rtbf.be/video/detail_tout-ca-ne-nous-rendra-pas-le-congo?id=1773351

Hoe lang moeten we nog wachten?

Florent Van Ertborn

2 gedachten over “13 december 2006: eventjes was Vlaanderen onafhankelijk

  1. We waren verrast en niet voorbereid.
    Toen kregen de Vlamingen zelf hulp van de Fransquions, ze goten zelf de honigmelk in onze kelen en we grepen de kans niet om dat duwtje bij te geven.
    Onafhankelijkheid krijgt men nooit, men moet ze nemen! Wanneer Vliegt de blauwvoet!

  2. En de clown die daar met de praatpeer in de hand staat kwam op VIER het pad effenen voor meer begrip voor het zuiden des apen-lands.

Reacties zijn gesloten.