Zeg niet ‘Grexit’, zeg ‘Grexident’

Een poëtische kijk van Siemensbaas Joe Kaeser verwoordt de precaire situatie: ‘Ik kan slechts waarschuwen niet de eerste steen te werpen.  Want men weet niet hoeveel glazen huisjes men kan raken.’  

De muntunie moet ten allen prijze behouden blijven.  Maar men is er alles behalve gerust in.  Zelfs een ‘Grexident‘, een eerder toevallige  Griekse uitstap, is niet meer uit te sluiten, gezien de vergaande tactische spelletjes van de nieuwe Griekse regering.
De ECB twijfelt aan de voorgestelde hervormingen.  De Griekse kas is leeg.  Sneller dan verwacht.  Acute betalingsproblemen.  De kleinste fout kan tot het faillissement leiden.   In maart moet Athene 6.85 miljard euro terugbetalen.  Alle pensioenkassen en overheidsinstellingen moeten hun tegoeden afgeven.    De lonen van de staatsambtenaren zouden in februari niet betaald geworden zijn.  Evenmin die van hulpleraars.

De EU-commissie werd op de hoogte gebracht.  Stournaras, baas van de Griekse nationale bank, blijft benadrukken dat de bevolking zich geen zorgen moet maken over hun spaargeld.   Als zo’n bericht de wereld ingestuurd wordt, belooft dat niet veel goeds.  De Grieken hebben gedurende de laatste drie maanden meer dan 22 miljard euro van hun rekeningen afgehaald.  De druk is hoog.  Over de goedkeuring van de maatregelen die Athene wil nemen om een volgende deelbetaling van de EU-hulp (noem het zoals u wilt: steun, subsidie, lening, gift...) van 7.2 miljard euro te kunnen krijgen wordt de volgende dagen beslist.  Dat geeft Griekenland vier maanden respijt tot opnieuw het faillissement dreigt.

Eén van die maatregelen is het inzetten van niet-professionele spionnen naar belastingontduiking.  Misschien een ideetje om tijdens je vakantie een centje bij te verdienen…

Juncker heeft intussen voor begrip gevraagd.  Begrip voor een land dat met valse cijfers in de eurozone geraakt is en dat de EU chanteert met de invasie van ‘vluchtelingen’.  Volg bruggetje naar Nieuwsuur met video.

Een analyse bij The Economist: The Agony of Greece

Griekenland: Enorme schulden voor wapens die het niet nodig heeft.

En toch wordt er ook nog mee gelachen.  Al zullen de Grieken de zwarte humor niet kunnen waarderen.

4 gedachten over “Zeg niet ‘Grexit’, zeg ‘Grexident’

  1. De EU is een misdaadorganisatie die voor haar gepleegde misdaden goed mag graaien in die EU kassa, dat die Luxemburger er alles zal aan doen om dat lucratief postje in stand te houden is nogal duidelijk dat heeft die debiele vanRAMPaay, barbaroso en co hem allemaal voorgedaan, tante theysen wil zelfs achter de schermen meewerken (heeft ze soms ooit iets anders gedaan dan achter de schermen de burgers belazeren?) om dat corrupt systeem recht te houden.
    Normalieter moesten wij nu die 56.000 klaplopers dadelijk de EXIT wijzen, ze alles afnemen wat ze bij mekaar gestolen hebben en ze niets maar dan ok totaal niets meer geven want ze verdienen enkel 20 jaar opsluiting voor hun gepleegde roofpraktijken.
    Mijn ouders hebben me meer dan 70 jaar geleden reeds geleerd nooit iets te haten maar er zijn uitzonderingen…, voorbeelden: de EU en de islam.

  2. Wat moeten we doen om die glazen huisjes om te kegelen?
    Hopelijk zit daar die aquarium in Brussel ook bij…

  3. Ik dacht dat Europese leiders en Griekse politiekers een ernstig debat voerden om een oplossing te zoeken voor hun problemen . Niets is minder waar , nu ik dat You-Tuubeke heb gezien krijg ik toch mijn twijfels . Ik moet wel toegeven het lijkt erg vriendschappelijk muzikaal en gezellig . Binnen afzienbare tijd krijgen we the sound of music met Spanje , Italie en de overige lidstaten . Misschien staat Belgie wel op het progamma met de Stangers. Wat ik wel weet ! Een paar jaar geleden kreeg ik voor 1 Euro 52 bht nu amper 35 . Het gaat goed met Europa ! met mijn felititiantions voor hun pracht prestaties

Reacties zijn gesloten.