Yezidi’s – opnieuw op de vlucht

Yazidi peopleU zal zich de beelden herinneren van de bange, vervolgde Yezidi’s, bovenop een berg. Van ontvoerde Yezidi vrouwen en meisjes verkocht aan de hoogste bieder. Door ISIS.
En opnieuw zijn ze het doelwit van… ditmaal van “gematigde rebellen” met de steun van de Ottomanen.  De wereld kijkt weg en zwijgt.

Op 3 augustus 2014 begon in Sinjar de Yezidi genocide. In Irak, maar ook Syrië heeft talrijke Yezidi dorpen in de Koerdische regio. Deze werden sinds eeuwen door Yezidi’s bewoond, maar hun thuis wordt bedreigd… nu door de Turks-islamitische invasie van Koerdische gebieden. Een na een verlaten gezinnen hun huizen. Hun gebedsplaatsen werden vernield. Vrouwen ontvoerd. Als de Ottomanen met hun islamitische rebellenvriendjes hun veroveringstocht verder zetten, weten ze niet meer waarheen.

Syria Rojava Kurdistan YPG Turkey Afrin PKK Aleppo

Geruchten over quasi gelijkaardige toestanden als onder ISIS doen de ronde. Geruchten? In april werden 11 Yezidi’s tegelijkertijd ontvoerd en hun familieleden om grote bedragen losgeld gevraagd. De geschiedenis herhaalt zich. Naar verluidt betaalde de Koerdische gewestregering in 2014 5 miljoen dollar aan I.S. voor de vrijlating van 3004 Yezidi’s.

De gebedsplaatsen werden onmiddellijk na hun intrek vernield. Gezinnen die de Koerdische wijk van Aleppo ontvluchtten tijdens de bevrijdingsgevechten in en om de stad, trokken terug naar hun geboorteplaats Qastal Jindo… waar ze nu opnieuw moeten vluchten naar…??? Qastal Jindo… zelfs de namen van Yazidi dorpen worden samen met hun bewoners uitgegomd.  De nieuwe heren van het FSA (Free Syrian Army, ondersteund door de Westerse coalitie en de Ottomanen) willen de regio “teruggeven aan de oorspronkelijke eigenaars en de originele namen herinvoeren.”  Qastal Jingo bv. moet al-Quds worden, naar de “Palestijnse hoofdstad”.

Ondanks een mediastilte onder de controle van het Turkse leger houdt de geruchtenmolen over misbruik en discriminatie van Yezidi’s door de islamisten niet op. De vrees van de Afrinbewoners werd waarheid.
Voor de oorlog zouden in Afrin ca. 50.000 Yezidi’s gewoond hebben. Na de wapenrust 35.000. Sinds de Ottomaanse bezetting 25.000, tendens dalend.

Verschillende Yezidi’s hebben zich tot de islam bekeerd omwille van veiligheidsredenen.  Wie blijft wordt geïntimideerd.  Moet zich aanpassen aan de nieuwe heersers.  De Turkse regering zou in Afrin een gemeentebestuur opgericht hebben – met één Yezidi als bestuurslid. Niemand schijnt te weten wie de twijfelachtige eer te beurt viel.

In Ain Deraa, een Koerdische stad met een gemengde Yezidi-Soennitische bevolking, werd hun heilige gebedsplaats, de 3000 jaar oude Ain Dara tempel door een Turkse luchtaanval in januari vernield. Deze tempel, op de UNESCO erfgoedlijst, werd het doelwit ondanks het feit dat er geen militaire activiteiten in of rond de tempel plaats vonden. Turkije ontkent culturele of religieuze doeleinden aangevallen te hebben – uitsluitend militaire doelwitten hebben zij in hun vizier.  Zeggen ze.
Getuigen melden dat minstens acht heilige Yezidi religieuze plaatsen vernield werden in Afrin sinds het Ottomaanse offensief.

In heel het gebied wordt de bevolking dooreen geschud, verdreven en geruild voor anderen die door een gunstige wind komen aanwaaien. Een heuse volksverhuizing zoals na WOII in voormalige Duitstalige gebieden.  Zoals gezinnen uit de vluchtelingenkampen in Turkije. Koerden trekken weg. “Gematigde rebellen” in het zog van de Ottomanen hebben huizen en woningen in beslag genomen – de meest comfortabele voor zichzelf. Daar bovenop komen de andere “gematigde rebellen” uit de Ghouta regio die een vrijgeleide kregen naar het noorden. Het Syrische leger zou toegang weigeren tot het bevrijde Sheikh Maqsoud om de veiligheid van Noord-Aleppo d.m.v. infiltratie van mogelijke “rebellen” niet in gevaar te brengen.

Ondanks het bewijs van Al-Nusra betrokkenheid binnen de rangen van de “rebellen” onder de bescherming van het Ottomaanse leger, zwijgt de internationale politiek, durft geen druk op Erdogan te zetten om de “rebellen” aan de leiband te houden.

Wie hierin een doordachte strategie ziet om de oorspronkelijke bevolking te ruilen voor soennitische islamisten lijdt ongetwijfeld aan een complotcomplex… toch? Yezidi en Koerdische burgers worden gehinderd naar huis terug te keren en werden gedwongen in de laatste Koerdische enclave van Tel Rifaat te blijven. De humanitaire noodsituatie leidt daar tot ziektes.
De internationale gemeenschap zwijgt. De Yezidi’s krijgen geen gehoor. Tot het niet meer nodig is… en het probleem zich uiteindelijk “oplost“.

al-Araby

2 gedachten over “Yezidi’s – opnieuw op de vlucht

  1. bijna al uw filmpjes zijn in het Engels, Eerst dacht ik nog dat u een Engelse site was. Ik vraag me af waarom uw geschreven teksten nog in het Nederlands zijn. Zou je ze ook niet in het Engels neerschrijven.

    • Als ik het goed begrijp, mag ik geen video’s meer plaatsen als ze niet in het Nederlands zijn? Voor de xxx keer: er bestaan quasi geen Nederlands gesproken video’s over internationaal nieuws. Je kan voor zover beschikbaar de ondertiteling en geautomatiseerde vertaling inschakelen. Dus liever geen beeldmateriaal als deze niet in het Nederlands is. Dat deze de Nederlandse tekst illustreert met beelden die hier niet aan bod komen… Onbelangrijk. Geen meerwaarde… Boodschap begrepen.
      Misschien moet ik er maar gewoon helemaal mee ophouden… Ik krijg zo stilaan hetzelfde gevoel als Ray, die er ook een tijdje mee stopte, omwille van de ontevreden lezers die ieder voor zich een eigen invulling van Angeltjes wilden.

Reacties zijn gesloten.