Waarom dragen de Europese leiders hun macht over aan de VSA?

De Franse godsdiensthistoricus Youssef Hindi schreef een scherpzinnige analyse “La guerre des Etats-Unis contre l’ Europe(Strategika, 2023). Een boek om later op terug te komen.

Verschillende interviews over dit boek circuleren. O.a.:

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Het is een feit dat de EU-landen hun eigen economie de dieperik in sturen, ze betalen hun (Amerikaans enz.) gas vier keer zo duur als vroeger. Nord Stream I en II is bijna een jaar geleden opgeblazen. Het onderzoek daarover leverde nog niks op. Een parlementaire vraag daarover wordt weggelachen.

Waarom dragen de Europese leiders hun macht over aan de VSA? De VSA neemt delen van hun economie over. De EU-landen verliezen hun soevereiniteit en kunnen zelf geen oorlog meer verklaren of beëindigen. De Amerikanen doen dat in hun naam via de NAVO.

De antropoloog en bevolkingsdeskundige Emmanuel Todd (1951-) gaat daar op in onderstaand interview, iets om later op terug te komen.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan


Maar eerst klaarheid in de termen. Daarvoor moeten we bij Hindi zijn. De VSA is geen imperium dat ons opslokt zoals de Romeinen destijds Gallië, Brittannië, Noord-Afrika. Een imperium is gericht niet op de zee maar op het land dat ze te vuur en te zwaard veroveren. Maar ooit krijgen de veroverde gebieden Romeins burgerrecht. Zo zijn er soldatenkeizers geweest afkomstig uit Gallië, Dalmatië, Arabië.

Er circuleren vele filmpjes over VSA en “imperium”. Maar ze maken je niet wijzer, meestal zijn het platitudes zoals hier bij dit Obama-interview. Hij komt niet verder dan de verdediging tegen Al Qaeda en tegen de schurkenstaten. De term “imperium” verdoezelt meer dan ze verheldert.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

De EU-landen zijn trouwe bondgenoten van de VSA maar zullen nooit Amerikaans burgerrecht krijgen. De VSA is geen imperium maar een hegemonie. Een hegemonie is gericht op de zeeën. Een hegemonie maakt gebruik van sancties en zeeblokkades en voor landoperaties gebruiken ze bij voorkeur “proxy’s”.

Hegemon komt van het Grieks ‘hegemon‘. Athene was enkele decennia lang hegemon. Ze beheersten de Attisch-Delische Bond, een soort NAVO.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

De bondgenoten brachten ieder jaar goud en zilver naar Delos. Daarmee werd de Atheense oorlogsmachine gefinancierd. De Ionische steden en eilanden stonden onder druk om toe te treden en uittreden kon helemaal niet. Athene gebruikte soms bondgenoten als “proxy”, zoals de Amerikanen de Oekraïners gebruiken, voor landexpedities. Maar de Atheense sterkte was hun enorme oorlogsvloot. De bondgenoten genoten in Athene geen burgerrecht, ze waren “perioiken” (omwonenden).

Het kleine eiland Delos is synoniem  voor “schatkamer”. Maar al bij al heeft die hegemonie maar enkele decennia geduurd.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Daarmee is nog niet duidelijk waarom de Europese leiders al maar macht overdragen aan de VSA en zichzelf dus degraderen. Daarvoor moeten we een volgende keer het interview met Todd nader bekijken.

Tenax