U geeft toch ook…niet?

Aid for AidU kent ze de foto’s en affiches met grote kinderogen, een uitgemergelde ribbenkast, een uitgestoken hand.  U herkent de boodschap: geef, geef, geef, egoïstische zak!
Of de professionele video’s, verkocht als boodschap van algemeen nut.  Dit alles gefinancierd door de gulle schenkers, die zich bij zoveel leed ongemakkelijk voelen.  Niet veel verschillend van het kopen van aflaten.

Kijkt u naar de bombastische tv-shows waarbij BV’s niet van het scherm te kloppen zijn?  Met een glunderende politicus die de cheque mag overhandigen? Met op de achtergrond de cijfertjes die voortdurend een nieuw binnengerijfd bedrag tonen?  Waarbij wij ons dan afvragen wat er met die buit gebeurt.   Zelden treedt er nadien een merkbare verbetering op.   Tenzij…

Tenzij bij de hulporganisatie-industrie.  Een groot gedeelte van de verworven gelden verdwijnt in de zakken van de ‘hulpverleners’, bij de organisatie en het beheer, zowel bij de ‘gevende‘ als de ‘ontvangende‘ landen.


Volgens de code van deze tak der industrie met een miljardenomzet, mag er ‘slechts‘ 20% van het opgehaalde geld besteed worden aan het zichzelf in leven houden.  Een wensdroom, waarvan iedereen in de sector weet, dat die niet kan verwezenlijkt worden.  Niet kan en niet wil.  Ten bewijze, deze video over Kenia*, waar jaarlijks een miljard steun kan versinterklaasd wordt via o.a. een plaatselijk verdeelcentrum dat vervolgens een kleine 2000 kleinere hulporganisaties moet voorzien, waar dan op hun beurt organisatie- en beheerskosten kunnen aangerekend worden… hoeveel zou er dan netto het initiële ‘goede doel’ bereiken?

Zelfs bij de lokale bevolking wekt deze vorm van koloniale betutteling ergernis op.  Ergernis waaraan men lucht kan geven door boosheid of door humor.  Deze tv-reeks* werd door jonge Kenianen ineen gestoken: het gaat om een fictieve hulporganisatie, waarbij bv. Oxfam Novib of Cordaid als inspiratiebron dienden. Aid for Aid.  Hulp voor de hulp(verleners), de Samaritanen.

Hulpverlening leidt er bovendien toe dat de hulpontvanger het als een verworven recht gaat beschouwen en dat hij zelf geen enkel initiatief meer neemt om uit de miserie te geraken.  Mogen we even aan de transfers in het land b en de EU herinneren?  En… aan de inwoners-van-vreemde-oorsprong die vrolijk in de OCMW-hangmat blijven liggen?

FT

Aid for Aid

* Beide video’s worden eerstdaags uit het www genomen.

 

3 gedachten over “U geeft toch ook…niet?

  1. Sedert ik de honoraria eens onder ogen kreeg van die onbaatzuchtige voorzitters die zich volledig inzetten voor de nood van hun medemens geef ik geen rotte bal meer. Veelal is de de regering van die sukkelaars volledig verantwoordelijk voor het lijden van hun onderdanen die zienderogen vermageren terwijl zij vetter en vetter worden en wonen in prachtige paleizen met een hoop vrouwen als speeltjes. Dat is de realiteit. Heden kreeg ik een mailtje dat ik trouwens doorstuurde naar de redactie. Het gaf een beeld van de IS vogelmarkt . Een kooi met daarin vrouwen die te koop werden aangeboden met prijzen 138 Euro voor een kind van 1 tot 9 jaar … 104 E voor een kind van 10 tot 20….69 E voor vrouwen tussen de 20 en de 30 … Je betaalt 52 Euro voor een exemplaar van 30 tot 40 en van 40 tot 50 betaal je 35 E . Van dergelijk ongeloofelijk hedendaag mensonterend schandaal hoor je O ! zo weinig ! van omdat zoiets vermoedelijk valt onder cultuur en godsdienstvrijheid Misschien ook het feit dat die verantwoordelijk “rotzakken” steun krijgen van een bepaald land dat graag lid zou worden van De Verenigde Rampen van Europa. Dat toekomstig lid

      • Ik dacht echt dat ik exclusief was en niemand iets wist over die slavinnenhandel van de IS (sic) Als het al enkele weken de ronde doet dan is het niet schokkend meer maar eerder een normaal radicaal Islam verschijnsel . Trouwens IS heeft al veel sympathisanten die alle begrip tonen voor hun fratsen . De beschaving gaat erop vooruit !

Reacties zijn gesloten.