Terugblik

Terugspoelen Vector Pictogram Geïsoleerd Op Transparante Achtergrond Rewind  Transparantie Logo Ontwerp Stockvectorkunst en meer beelden van Abstract -  iStock

Hugo Portier grijpt even terug naar zijn herinneringen op facebook: 22 maart 2017:

Aanstaande zondag heeft het Vlaams Nationaal Zangfeest plaats. Voor de eerste keer doe ik enkele onthullingen over chantage.

Het ANZ had een bloeiende koorfederatie. Deze federatie kreeg het meer en meer moeilijk met de toespraken op het Zangfeest. Mede onder impuls van B. Anciaux en vooral na mijn ” nooit ” om pardon te vragen aan de Belgische staat scheurde de koor federatie zich af tijdens een memorabele bestuursvergadering. Ze zouden wel overwegen toch te blijven maar daarom moest ik elk lid van de koorfederatie schriftelijk laten weten wat het ANZ van plan was inzake doelstellingen.

Ik heb de heren laten weten dat ik de statuten van het ANZ respecteerde en ook het ANZ streven naar een Vlaamse staat. Een voor hen haakten ze af.

In het Vlaams parlement viel Anciaux het ANZ frontaal aan, de coup was mislukt,, dan maar de subsidies afnemen en ook dat is mislukt want zondag komen we alweer samen.

Een hoofdredacteur van De Standaard zei me dat hij over het Zangfeest en niet tegen het Zangfeest zou schrijven indien ik het VB zou afkraken in de toespraak. Ook dat mislukte want ik antwoordde hem dat op het Zangfeest alle Vlamingen welkom zijn. Ook denk ik aan de Vlamingen die me nu en dan geld toegestopt hebben om het ANZ drijvend te houden. Als ik zondag weer al die Vlamingen zal zien , moeders en vaders, jonge mensen, oudere mensen, alleenstaanden, weduwen, weduwnaars: VLAMINGEN en denken aan allen die ons verlaten hebben dan is er het deugddoend besef van een unieke uiting van inzet, geloof en en hoop. Ik hoop dat vele Vlamingen zondag zullen komen zingen voor een Vlaamse staat.”


En op 10 oktober 2021. Zingen en luisteren naar de toespraak van onze voorzitter.