Syrië: De kaarten liggen op tafel. Wie deelt?

Afbeeldingsresultaten voor bleeding syrian flag

Arm Syrië!

Het onvolprezen Prachtland Saoedi-Arabië zou bereid zijn bovenop de bemoeienissen in Jemen ook in Syrië de democratie te gaan verdedigen. De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman heeft volgens Reuters een deelname van zijn land bij een eventuele Amerikaanse militaire tussenkomst tegen Syrië kenbaar gemaakt. Dit bevestigde hij tijdens zijn bezoek aan le nouveau empéreur in Parijs. Deze laatste wacht op instructies uit het Witte Huis om samen met de Britten Syrië verder de grond in te boren. Dit onder het mom van de chemische wapenfabrieken te willen vernietigen en de Syrische bevolking te redden van een gruwelijke toekomst.  Doet ons denken aan de zoektocht naar onbestaande nucleaire wapenfabrieken in Irak, die de reden waren voor de Amerikaanse inval.

Jemen is blijkbaar niet genoeg.  Saoedi-Arabië wil eigenlijk slechts één ding bereiken: Iran treffen. Vooral nu hun Saoedische jongens, het Leger van de Islam, gedwongen werden hun tenten en raketten in Douma in te pakken en te verplaatsen naar Noord-Syrië, waardoor Damascus niet meer voor het grijpen ligt. Saoedi-Arabië financiert sinds jaren huurlingen-groepen, u kent hen onder de beschrijving “gematigde rebellen”.  (Lees ook: DWN: Wie vecht tegen wie: de zwarte lijst van de schande van het Westen.)
Macron is intussen in Noord-Syrië begonnen met een tweede versie van de Franse revolutie onder het motto “liberté, égalité, fraternité”, maar dan wel volgens de regels van de regisseur Macron. Vrijheid… maar niet de vrijheid van de anderen. Gelijkheid… maar niet volgens eenzelfde meeteenheid. Broederlijkheid… maar dan niet als dat tegen de eigen belangen indruist.  Eerst biedt hij Erdogan zijn bemiddeling aan bij de omgang met de Koerden.  Erdogan wijst die verontwaardigd af.  Macron zou dan volgens Israëlische en Koerdische bronnen doen alsof zijn neus bloedt en speciale manschappen gestuurd hebben naar de Amerikaanse bases om te “patrouilleren”.  Frankrijk ontkent. (DWN: Französische Spezialtruppen beginnen Operation in Syrien )

Macron is echter mild. Hij wil in geen geval de Russische of Iraanse coalitiepartners van de Syrische regering treffen. Hij wil uitsluitend op zoek gaan naar het chemisch wapen-arsenaal of productieplaatsen. Hij wil geen escalatie.
Moet ons eens iemand uitleggen vanaf wanneer het ongenodigd militair ingrijpen in een ander land een escalatie kan genoemd worden.

De Syrische regering heeft dinsdag internationale experten uitgenodigd om de vermoedelijke gifgasaanval in Douma te onderzoeken. De OPCW zou “binnenkort” een expertendelegatie naar Douma sturen. “Binnenkort”. Als het dan al niet te laat is om nog iets – lees: de onschuld van de Syrische regering – vast te stellen. (Meer bij OPCW: OPCW Will Deploy Fact-Finding Mission to Douma, Syria)

Prelude naar WO III? USS Donald Cook kreeg orders uit Cyprus naar de Syrische kust te varen. De vliegtuig-drager USS Harry Truman is op weg naar de regio, o.a. begeleid door het Duitse fregat Hessen.  Israël heeft enkele dagen geleden zijn best al gedaan.  Libanon heeft geprotesteerd wegens schending van haar grondgebied en luchtruim.  Wordt in de Veiligheidsraad zelfs niet vernoemd.

Ach ja, nog dit detail.  Komt vanzelfsprekend niet in de media.  Enkele lieverdjes die samen met de Ottomanen de Idlib-regio van de Koerden bevrijd hebben, vuren nu hun raketten op de kuststad Latakia.  Het moet niet altijd Damascus zijn dat in de prijzen valt.  Oefening baart kunst. Ze hebben een behoorlijk arsenaal zware wapens en munitie buit gemaakt op een concurrerende gematigde rebellengroep.

U zal deze ochtend het éénzijdige bericht in het nieuws gehoord hebben.  Rusland houdt het onderzoek naar de vermoedelijke gifgasaanval van de Veiligheidsraad tegen.  Ja hoor.  het bewijs dat ze iets te verbergen hebben. Of zou het kunnen dat dit onderzoek niet helemaal “onafhankelijk” zou zijn???  Dat een Russische resolutie ook geblokkeerd werd, kwam in het ochtendnieuws niet aan bod.

Bende komedianten!

5 gedachten over “Syrië: De kaarten liggen op tafel. Wie deelt?

 1. Ik heb gisteren,tevergeefs,getracht om de reden van het veto van Rusland te achterhalen.
  Zelfs met een zoekopdracht in Google komt men niet verder dan de afwijzing door Rusland.
  Vandaag echter op jullie site verneem ik dat er een resolutie zou zijn van Rusland?
  Wat die resolutie juist inhoudt wordt ons ook,momenteel,onthouden.
  Dat deze gebaseerd zou kunnen zijn op het,naar mijn gevoel,niet onafhankelijk onderzoek,waarvoor gevreesd door Rusland!!
  Dit zullen we wel te weten komen nadat alles platligt en het kalf is verdronken.
  Hopelijk delen we niet in de brokken,hetgeen weinig waarschijnlijk is.
  En ik die dacht dat de bedoeling van de VN inhield dat er diende gestreefd naar vrede i.p.v naar (wereld)oorlog.
  Vriendelijke groeten.

  • We kunnen er ons iets bij voorstellen en proberen meer te achterhalen. Maar we zijn niet optimistisch. Barbertje moet hangen.

  • In se komt het hierop neer: de VSA willen een nieuwe JIM (Joint Investigative Mechanism) onderzoekscommissie installeren (nu met de naam UNIMI); JIM deed geen onderzoek ter plaatse, baseerde zich op berichten van de Witte Helmen, die slechts bij de “rebellen” mensen gaan redden, steeds vergezeld door een onmisbare cameraploeg, en op de al dan niet gemanipuleerde resultaten uit het bijzonder te vertrouwen Turkije en concludeerde dat het “waarschijnlijk” was dat Assad zijn volk liet vergiftigen. Koos steeds de kant van de oppositie . Niet te verwonderen dat Rusland hun mandaat niet wilde verlengen. Toen aan hun mandaat een einde kwam, was Nikki Haley bijzonder boos. Zie ons artikel van okt.’17: https://www.golfbrekers.be/internationale-mogendheden-blijven-zich-bemoeien-met-syrie/

   De terminologie van de huidige Amerikaanse resolutie was duidelijk: “het gebruik van chemische wapens door het Assad regime”. Rusland drong met zijn eigen resolutie aan op bewijzen vooraleer te veroordelen. Het OPCW werd door de Syrische regering en Rusland uitgenodigd om ter plaatse een onderzoek te doen; alle medewerking werd toegezegd.

   Echter… zoals te verwachten… willen de strijdvaardige VSA en hun vazallen niet wachten op de resultaten van het onderzoek. Ook Blair vond het nodig zich te bemoeien… alsof hij nog niet genoeg schade berokkend heeft. https://www.theguardian.com/uk-news/2016/jul/09/iraq-war-after-blair-and-bush-met-the-tempo-changed

   Een soortgelijk scenario zoals bij de Skripals. Beschuldigd zonder bewijs en veroordeeld. “Waarschijnlijk” als rode draad doorheen heel de wansmakelijke gebeurtenissen. Als men stelt dat Assad verantwoordelijk is voor de vermoedelijke gasaanval, dan is dat plaatsvervangend voor Poetin, voor Rusland. Niemand stelt zich de logische vraag “Qui bono?” Politiek op zijn smalst. En bovendien gevaarlijk. Wie gebruikt er zijn gezond verstand?

Reacties zijn gesloten.