Spookschepen vervoeren Russische olie

In verschillende zakenkranten en dito media werd medegedeeld dat de export van Russische olie niet krimpt. Integendeel. Slechts de manier waarop deze de kopers bereikt werd aangepast. Indië kreeg de wind van voren voor de ononderbroken import van Russische olie; over de balk in eigen oog wordt wijselijk de mond gehouden.

Tankers worden vol geladen en varen met een onbekende bestemming of verdwijnen van de radar op volle zee. Op datum van 21 april werden er meer dan 11.1 miljoen barrels verscheept naar onbekende kopers. Naar verluidt zouden de kleinere tankers op zee hun vracht overpompen in grote schepen, de olie mengen met andere oorsprong-olie, zodat de herkomst niet meer kan nagegaan worden.

In de EU wordt een volledig embargo van Russische olie weliswaar besproken maar de import wordt niet bestraft. De export naar EU-lidstaten nam deze maand weer toe nadat in maart een terugval genoteerd werd.

Talrijke bronnen, o.a.:

https://fortune.com/2022/04/21/russia-relabeling-oil-tankers-destination-unknown-quietly-deliver-energy-europe-wsj/

A growing amount of Russian oil is being sent ‘destination unknown’ as wary buyers try to avoid affiliation with the sanctioned nation | Business Insider India

triglobalnews.com: Europe is secretly importing oil from Russia in ‘ghost ships’ (webstek verbiedt bruggetje)

In dit verband:

Stoïcijns Indië | Golfbrekers

Betalingen in roebel zijn geen inbreuk op de sancties | Golfbrekers