Betalingen in roebel zijn geen inbreuk op de sancties

De EU-commissie heeft in haar grenzeloze wijsheid beslist dat EUropese ondernemingen hun ingevoerd Russisch gas dan toch in roebel mogen betalen zonder dat ze bij de sancties-rechtbank verantwoording moeten afleggen.

Uit een officieel document zou moeten blijken hoe Europese bedrijven, ondernemingen een bocht kunnen maken rond de sancties, waarop ze moeten letten als ze in roebel betalen en waarom deze tactiek volgens de EU geen inbreuk op de sancties is. Donderdag zou men de EU-lidstaten een richtlijn bezorgd hebben. Daarin staat o.a.

“In principe staat in het (Russisch) decreet dat klanten in westerse en door Moskou zgn “onvriendelijke” staten een rekening bij de Gazprombank moeten hebben. Dan kunnen zij het gas zoals vroeger in euro of dollar betalen. De bank zet de bedragen om in roebel, koopt de munteenheid op de beurs van Moskou en schrijft vervolgens het geld over aan Gazprom. In de zgn. “richtlijn” van de EU-commissie wordt vermeld dat heel het (betalings)proces in handen is van de Russische overheid. Ook de Russische nationale bank zou er kunnen bij betrokken worden. Dit is volgens EU-recht verboden. De EU-sancties zouden het echter niet verbieden een rekening bij de Gasprombank te openen.”

We wachten met spanning op een reactie van de VSA. Zoveel EU-eigengereidheid, is dat wel toegelaten?

Bronnen: Handelsblatt en DWN

1 gedachte op “Betalingen in roebel zijn geen inbreuk op de sancties

 1. De EUSSR gaat ook geen olie en gas embargo afkondigen tegen Rusland.
  Het probleem zal op een andere manier opgelost worden.
  In plaats van financiële en juridische maatregelen zal het opgelost worden aan de bron :
  https://palnws.be/2022/04/gigantische-brand-bij-enige-russische-oliepijpleiding-naar-europa/
  met citaat :
  “Vannacht waren er enkele bijzonder grote branden in de Russische stad Bryansk, op zo’n honderd kilometer van de grens met Oekraïne. Een brand vond plaats in de olie depot van Transneft-Druzhba. De andere brand zou in een militaire basis hebben plaatsgevonden. De brand zou ook grote gevolgen op de Europese energievoorziening kunnen hebben.” (=einde citaat).

  Een aanval die ook als wraak dient voor de Russische raketaanvallen op Oekraïne.
  Er wordt melding gemaakt van een raketaanval door Oekraïne… maar ik vermoed eerder een DEW aanval zoals al eerder bij de 2 branden in Moskou.
  Een voor een dergelijke DEW aanval komt maar één land in aanmerking, wat niet wil zeggen dat de opdracht tot die aanval ook van dat land komt.
  Het zal dan ook niet bij deze (DEW?) aanval blijven.. waardoor het oorlogsgebied uitgebreid wordt naar Rusland zelf, en waarbij dan vooral de olie- en gasindustrie wordt geviseerd, met dan ook gevolgen voor de EUSSR.

  En dit is ook van belang voor het volgende :
  https://www.xandernieuws.net/algemeen/global-cooling-weermodellen-voorspellen-zeer-koude-meivakantie-met-sneeuw/
  met citaat :
  “Straalstroom verzwakt door Solar Minimum, met almaar grilliger weer als gevolg – Amerikaanse oogsten dreigen te mislukken – VN en IMF waarschuwen voor exploderende voedselprijzen, tekorten en sociale onrust .. Een enorm gebied van Rusland tot het Verenigd Koninkrijk en Portugal krijgt volgens de huidige weermodellen met een historisch koud begin van mei te maken…. “ (=einde citaat).

  Of dit veroorzaakt wordt door een Straalstroom, verzwakt door Solar Minimum, laat ik in het midden, maar ik denk ook aan HAARP.
  En opnieuw dient vast gesteld te worden, dat over dit HAARP fenomeen een oorverdovende stilte heerst. Er is nochtans reden om zich daar mee bezig te houden, rekening gehouden met de waterramp in Wallonië in 2021, waar er ook aanwijzingen zijn van een menselijke ingreep(sic).

Reacties zijn gesloten.