Salafisme in Brussel

MarnixlogoIslam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel

De Belgische politicoloog Bilal Benyaich en auteur van het boek Islam en radicalisme bij Marokkanen in Brussel zegde in een interview op Radio 1 dat in Brussel vooral Marokkaanse jongeren radicaliseren.
In Brussel is 25% van de inwoners afkomstig uit een islamitisch land, vooral Marokko en Turkije. Daarmee is Brussel de hoofdstad van de Europese islam.

Er wonen 130.000 Marokkanen en er zijn enige duizenden salafisten; enkele honderden zijn militant. Ze doen aan bekering intimidatie en zijn zeer actief op internet. Sommigen vechten in Syrië of in Soedan.
Het salafisme wordt vooral via internet en satelliet-TV vanuit Saoedi-Arabië en Katar verspreid. De website van het Saoedische ministerie voor islamitische zaken vermeldt actieve bemoeienis met Europese moslims. Ook zijn er enige salafistische moskeeën in Brussel.
Predikers maken gebruik van de onzekerheid van jongeren, bij wie vaak sprake is van school- en werkuitval, ze komen uit gebroken gezinnen, zijn crimineel en vervelen zich. Ze worden salafist om respect te krijgen, bij een groep te horen en in de hoop op het eeuwige leven.
Hooggeschoolde moslimjongeren zijn vaak politiek actief en sluiten zich eerder aan bij de Moslim Broederschap.

Marokkanen worden vaker salafist dan bijvoorbeeld Turken omdat, zo stelt Benyaich, de gemeenschap slecht is georganiseerd. Hun moskeeën worden vanuit verschillende stromingen en landen gefinancierd. Ze ontvangen geen financiële steun van de Marokkaanse overheid, daarom springen andere islamitische landen in dat gat, bijv. Saoedi-Arabië, Quatar en Iran.
Moskeeën sluiten islamitische huwelijken, terwijl geen burgerlijk huwelijk heeft plaatsgevonden. De vrouw verkeert daarmee in een heel slechte rechtspositie en kan makkelijk worden afgedankt. Er zijn ook een paar informele sharia-´rechtbanken´.

Via dit bruggetje kan u het interview beluisteren http://www.radio1.nl/items/80816-islam-en-radicalisme-bij-marokkanen-in-brussel

Marnix

Eén gedachte over “Salafisme in Brussel

  1. Mijnheer Bilal Benyaich ge zijt aan het zeveren ge doet niets anders dan die mensen kwetsen . Vele van die satanfisten hebben een rode partijkaart omdat wij de enige zijn die begrip hebben voor dat uitschot , heu excuseer, ik bedoel jongens. Wij zijn geen racisten , demoniseren niet en zijn uitermate verdraagzaam . Maak je vooral geen zorgen als het te erg wordt , ik heb geld genoeg geklopt uit jullie zakken via de SPa en kan gemakkelijk gaan vluchten naar een land waar ze nog nooit een getaande gezien hebben. Al die onozelaars die mij voorkeurstemmem gaven of stemde voor de Spa kunnen de bomen in , trek jullie plan !
    prijsvraag ! bij welke politiek correcte zou deze tekst passen !

Reacties zijn gesloten.