Quo vadis, Syria?

Ook in Syrië is het begin van de advent merkbaar. Kerstbomen, -stalletjes, -verlichting, -markten, bijpassende -muziek… In Syrië met een bevolkingsmeerderheid van moslims hoeven kerststalletjes (… én kerken) geen extra bewaking zoals bij ons. In dit land met een meerderheid van moslims heeft men het nog onbeschroomd over “kerstmis” en niet over “winterfeest” of “eindejaarsfeest”. Kerst is kerst. Punt.

Opbrengsten gaan naar goede doelen

In Mar Elias al-Gyur kerk te Douala werd onder ruime belangstelling op een oppervlakte van 400 m2 het kerstgebeuren uitgebeeld in de grot.

Dat Syrië méér is dan oorlog en terrorisme mag blijken uit deze tentoonstelling van de oed, een peervormig snaarinstrument dat veel gebruikt wordt in muziek uit het Midden-Oosten. Het instrument wordt beschouwd als een voorloper van de luit en valt vooral op omdat het geen gebruik maakt van fretten. De moderne oed heeft twaalf snaren.

1915: Aleppo

Als toemaatje dit oedconcert daterend van het jaar 2015 op het Kinan Ednawi festival:

In de VN Veiligheidsraad werd voor xxx keer gestemd over de door Israël bezette Golanhoogte. Opnieuw werd erop aangedrongen dat Israël het bezette gebied zou verlaten. Opnieuw werd bevestigd dat de Israëlische wetten er van nul en generlei waarde zijn. De bestandige vertegenwoordiger voor Syrië, dhr. Jaafari stelde dat de onwettige eenzijdige erkenning van de Golanhoogte door de VSA als Israëlisch grondgebied, de terugkeer naar het onverdeelde Syrische grondgebied bemoeilijkt.

De Libanese Veiligheid onderzoekt de vrijwillige terugkeer van Syrische vluchtelingen; aanvragen kunnen van maandag tot vrijdag tussen 15 en 18 uur binnen gebracht worden. Zonder kosten… werd er nog volledigheidshalve toegevoegd. (…)

Vaccinatieprogramma tegen kinderziekten met de steun van UNICEF:

In de Daraa provincie (Z-W Syrië, nabij Jordanië) werden sinds het verdrijven van de terroristen 147 scholen hersteld of gebouwd. In totaal zijn er nu zo’n 700 open.

De sancties leidden ertoe dat de Syrische regering inventief moet zijn. Zo werd er in de Damascus regio een farma bedrijf geopend dat vloeibare medicijnen aan de lopende band produceert. Op de beelden ziet u de productielijn van Sytamol, een siroop op basis van paracetamol, bestemd voor de lokale markt.

Aardappeloogst in de Homs regio:

In het bevrijde gedeelte van de prov. Idlib keerden bewoners terug naar hun normale bezigheden nl. de teelt en oogst van olijven, goed voor 11.000 ton dit seizoen. Het min. van landbouw van Idlib deelde mee dat er in de 22.000 ha landbouwgrond (bevrijd gebied) in Idlib, ca. 2.2 miljoen olijfbomen staan. (…)

Het Russische Verzoeningscentrum deelde in de Tartous regio humanitaire hulp uit aan de bevolking. 34 dergelijke campagnes werden in de maand november op poten gezet, speciaal voor de slachtoffers van de gebieden (Tartous, Latakia, Aleppo regio) waar de brandstichtingen have en goed vernietigde:

Zo erg hebben de branden gewoed. Hellingen worden met zwaar materieel tot terrassen gevormd om opnieuw toegankelijk te worden voor beplanting.

In Morek waar een Turks observatiepunt stond (… Het Turkse leger is nog maar enkele weken geleden vertrokken) keerde de bevolking terug om hun land te bewerken.

Dat het Turkse leger het b.g. observatiepunt (en enkele andere) verliet, betekent niet dat Erdogan zijn expansieplannen opgegeven heeft (het observatiepunt was helemaal omringd door regeringstroepen en liet geen bevoorrading meer door). Integendeel: een groot konvooi met versterkingen, soldaten en materiaal werden via de Hatay provincie noord-Idlib binnen gesluisd, bestemming zuid-Idlib. (…)

Ook de VSA stuurden opnieuw versterkingen vanuit Irak naar de ingelijfde oliebronnen. (…)

Zondag had de Syrische buitenminister, Dr. Faisal Al-#Miqdad een vergadering met een delegatie van het World Food Program (WFP) om de samenwerking tussen de regering en de organisatie te bespreken.

In het door de VSA en Koerden ingepalmd gebied ten oosten van de Eufraat zou men binnenkort buitenlandse terroristen voor de rechtbank brengen en vonnissen. Naar verluidt zou men een einde willen maken aan de “onmenselijke” omstandigheden in hun gevangeniskampen. Hoe “menselijk” zij omgingen als ISIS-moordenaars zal u zich nog wel herinneren… Eigenlijk willen de Koerden dat de buitenlandse landen hun terroristen terug halen en zelf berechten… maar wie wil er nu een brandende lont, een gewetenloze moordenaar, een psychopatische godsdienstfanaticus terug op zijn grondgebied?

De vierde ronde van de vredesonderhandelingen in Genève is deze week begonnen tot vrijdag. Naar verluidt zou er een voorlopig akkoord over de humanitaire situatie en de sancties gereikt zijn; de grondwet zal in januari e.k aan bod komen. (…)

Opnieuw circuleren er geruchten dat al-Nusra chlorine naar twee plaatsen in het zuiden van Idlib gebracht heeft via hun PR-afdeling, de Witte Helmen. Vier chlorine gas flessen zouden van Sarmada, N-Idlib, naar het zuiden gebracht zijn met WH-wagens. De gifgas zou verstopt geweest zijn tussen een medicijnenvracht die recent in de regio gelost werd. Twee WH-wagens leverden in Ariha (Z-Idlib) 3 gasflessen aan buitenlandse terroristen in de regio, de derde wagen reed richting Jabal Zawiya. Waar die geleverd werd kon niet nagegaan worden.

SETA, een zgn. denktank met zetel in Ankara, lekte per ongeluk gegevens over kindsoldaten die ingelijfd werden in het door Turkije gesteunde huurlingenleger SNA. Ter herinnering: de SNA (… oh ironie… afkorting voor Syrian National Army… met extreemislamitische terroristen afkomstig uit allerlei groeperingen die opteerden voor de Erdogan-beschermparaplu) beheert, bestuurt, bezet het noorden en noordoosten van Syrië en heeft ook een vertegenwoordiging in de prov. Idlib. Welnu, op 18 nov. publiceerde deze denktank, eng verbonden met Erdogans AKP, een studie over het SNA. Bleek dat talrijke SNAers tussen de 18 en 20 jaar oud waren op het ogenblik van de bevraging – wat inhoudt dat ze op de leeftijd vanaf 15 of zelfs jonger al deel namen aan bloedige gevechten.

7.85% van de meer dan 1400 strijders, bevraagd door de denktank, waren tussen 18 en 20 met een beroepsloopbaan bij SNA van 1 – 3 jaar. 93.22% kenden reeds langer dan 4 jaar niets anders dan een terroristenbestaan.

Afbeelding

SETA verwijderde de studie van hun webstek nadat bleek dat er beschuldigingen van ronselen (of schaken) van kindsoldaten geuit werden. O.a. het éénmanslaboratorium in Londen voor Syrische mensenrechten stelde dat Syrische kindsoldaten als kanonnenvoer naar Libië gestuurd werden om Erdogans belangen te gaan verdedigen. (…) Intussen zouden er zich volgens de VN afgevaardigde voor Libië, Stephanie Williams, meer dan 20.000 buitenlandse huurlingen op het Libische grondgebied bevinden. Erdogan heeft daar grotendeels toe bijgedragen. (…)

Mocht u geïnteresseerd zijn dan kunt u de studie over het SNA hier bekijken en/of laden.

In een vorige bijdrage kon u meer vernemen over de Nederlandse steun aan de terroristen in Syrië. De Duitse belastingbetaler mag dat nog altijd doen. Integrale steun voor Idlib. Sancties voor de Syrische bevolking in regeringsgebied. Buitenminister Heiko Maas tweette: “Der Winter steht vor der Tür, auch in Nordwest-Syrien. Damit aus einem Wintereinbruch kein Todesurteil wird, stellen wird 20 Mio. Euro Winterhilfe für den Syria Cross-Border Humanitarian Fund bereit.”

Komen we terug op de oorlogssituatie:

Military Situation In Syria On December 2, 2020 (Map Update)
Recente ontwikkelingen:
2 dec. : Idlib terroristen hebben het staakt-het-vuren 31 keer geschonden: 20 keer in Idlib prov., 2 keer in Aleppo prov., 5 keer in Latakia prov., 4 keer in Hama prov.;
2 dec.: gevechten tussen de Koerden (SDF) en het Turks huurlingenleger in de Tal Tamar regio; op 1 dec. idem dito ten noorden van Arimah
1 dec.: artillerie-aanval door Turks huurlingeleger op stellingen van het SDF in de Ain Isaa regio
2 dec. Syrisch leger vuurt raketten af op posities van het Turks huurlingenleger in al-Barah en Baylun.

Bronnen melden dat het reguliere Turkse leger zich niet onbetuigd liet…

Opnieuw protesteerden honderden stamhoofden tegen de Koerdisch en Amerikaanse bezetting van hun grondgebied in de al-Hasakah regio en tegen de verslechterende levensomstandigheden. (…)

US Rep. Ilhan Omar (D-MN) (L) talks with Speaker of the House Nancy Pelosi (D-CA) during a rally with fellow Democrats before voting on H.R. 1, or the People Act, on the East Steps of the US Capitol on March 08, 2019 in Washington, DC. (AFP photo)
Arab tribes meet in Idlib to renew support for Syrian military

Afsluitend de coronasituatie:

Totaal besmettingen: 8059, genezen: 3689, overleden: 426.