Neo-Ottomaanse Rijk in de maak?

De Grote Leider der Ottomanen maakt van zijn hart geen moordkuil.  Hij voelt zich door de loop der geschiedenis zwaar benadeeld.

Niet alleen de Griekse eilanden voor de Turkse kust wil hij terug in het Ottomaanse Rijk inlijven, maar bovendien wil hij uitbreken uit “een gevangenis van 780.000 km2”.  Tijdens een herdenking van het 78ste jaar sinds het overlijden van de eerste Turkse president, Mustafa Kemal Ataturk, (2016) klonk het pathetisch: “Wij kunnen geen gevangenen op 780.000 km2 zijn, want onze fysische grenzen zijn anders dan deze van ons hart.”

Volgens hem zijn Mosoel, Kirkuk, Hasaka, Aleppo, Homs, Misrata, Skopje, de Kaukasus en de Krim eigenlijk Turks grondgebied.  En het Verdrag van Lausanne, waarbij de Ottomanen de Griekse eilanden weggegeven hebben, wil hij terugschroeven.

Ter herinnering: Turkije is kandidaat EU-lidstaat.  Kunnen de Ottomanen meteen heel West-Europa inlijven.  Eén groot Ottomanië.

Eigenlijk kunnen we een voorbeeld nemen aan de nationalistische Erdogan.  Hij verschilt niet veel van Trump: “Turkije eerst” en “Turkije overal”! Wat let de Vlamingen om Frans- en Zeeuws-Vlaanderen in te lijven?  Onze geroofde kunstschatten op te eisen?  Om de Coburgers terug te sturen naar Merkelland?

Waarom Turkije de Griekse eilanden wil binnendringen
door Uzay Bulut  •  7 Maart 2018

  • Ook hebben Turkse propagandisten de feiten verdraaid om te proberen Griekenland als een agressor af te schilderen.
  • Hoewel Turkije weet dat de eilanden juridisch en historisch gezien Grieks zijn, willen de Turkse autoriteiten deze bezetten en turkiseren, vermoedelijk om de vernietigingscampagne tegen de Grieken te bevorderen, zoals ze dat van 1914 tot 1923 ook in Anatolië hebben gedaan.
  • Elke aanval op Griekenland moet worden beschouwd als een aanval op het Westen.

Er is één kwestie waarover de regerende Turkse Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) en haar belangrijkste oppositie, de Republikeinse Volkspartij (CHP), het volledig eens zijn: dat is de overtuiging dat de Griekse eilanden bezet Turks grondgebied zijn en moeten worden heroverd. Deze vastberadenheid is zo sterk dat de leiders van beide partijen openlijk hebben gedreigd de Egeïsche Zee binnen te vallen. (…)

De NOS maakte deze analyse van zijn illuster persoontje: