Het aureool van de gematigdheid

Rouhani, de gematigde

Ze zijn er weer: de politiek-correcte berichtgevingen over de gematigde islam, over de verkiezingen van het gezonde verstand, over de kandidaten van Egypte tot Iran, die het pleit gewonnen hebben.  Ze dragen allemaal het aureool van gematigdheid rond hun hoofd. Alsof er zoiets als een gematigde islam bestaat.

RouhaniB

Bij het vergroten wordt het aangeraden een zonnenbril met een behoorlijke UV-factor op te zetten – het stralende aureool  zou uw ogen kunnen beschadigen.
– Studio Rony –

Zijn oorspronkelijke naam is Feridon, zijn later aangenomen naam Rouhani betekent ‘geestelijke’.  Hij is doctor aan de Universiteit van Glasgow en schreef o.a. een boek over de sharia in Iran. Rouhani behoorde tot de naaste kring van ayatollah Khomeiny. Hij was al bij Khomeiny gedurende diens ballingschap in Parijs. Rouhani was 5 keer parlementslid en stond 16 jaar lang aan het hoofd van de nationale Veiligheidsraad. Hij was ook lid van de raad van experts die de hoogste leiding adviseert.

Volgens de Amerikaanse krant Washington Free Beacon had Hassan Rouhani zitting in een speciaal overheidscomité dat in 1994 verantwoordelijk was voor de terreuraanslag op een Joods gebouw in het Argentijnse Buenos Aires. Hierbij kwamen 85 mensen om het leven en raakten er honderden gewond. Argentinië beschuldigde de Iraanse regering van het plannen van de aanslag en de islamitische terreurbeweging Hezbollah van het uitvoeren ervan. Interpol eist nog altijd de arrestatie van een groot aantal Iraanse officials die bij de aanslag betrokken waren.

De in de late jaren ’90 uit Iran weggevluchte voormalige Iraanse inlichtingenofficial Abolghasem Mesbahi getuigde dat het besluit om de aanslag uit te voeren in augustus 1993 werd genomen door een Special Operations comité dat verbonden was aan de Opperste Nationale Veiligheid Raad. Volgens een officiële aanklacht van de Argentijnse overheid in 2006 bevestigde Mesbahi dat Rouhani, destijds de secretaris van deze raad, eveneens lid was van het speciale comité toen dit besloot tot de aanslag op het AMIA (Argentine Israelite Mutual Association) gebouw.

Tevens was hij een aantal jaren woordvoerder van Islamic Consultative Assembly en de belangrijkste onderhandelaar over Irans nucleaire programma.

Ondanks zijn nauwe banden met Ayatollah Khamenei wordt Rohani in het Westen als een ‘gematigde’ leider neergezet. In 1999 steunde hij het neerslaan van de studentenopstand en beweerde hij in zijn functie als nucleair onderhandelaar dat hij het Westen had misleid doordat Iran werd toegestaan door te gaan met het omstreden kernprogramma.
Rohani staat – meer dan de soms ‘rebelse’ (het nieuwe modewoord van de politiek-correcte pers als ze het over extremisten en terroristen hebben) Mahmoud Ahmadinejad – dan ook volledig onder controle van Khamenei, waardoor de politieke en religieuze koers van het land ondanks Rouhani’s gematigde imago niet zal veranderen.

Rouhani kreeg pas een paar dagen voor de verkiezingen de wind in de rug doordat hervormers als Khatami en Rafsjanjani hem hun steun gaven. Rouhani was de enige geestelijke van de 8 presidentskandidaten. Opperste leider Khamenei, de Revolutionaire Garde met de beruchte milities Basij houden de ook na de verkiezing van Rouhani de macht in handen.
De Raad van Hoeders heeft in het verkiezingsproces Khamenei geholpen om zijn rivalen waaronder voormalig president Rafsanjani op een zijspoor te rangeren. Regeringstroepen arresteerden in de maanden voor de verkiezingen diverse activisten en campagneleiders.
Khamenei houdt de touwtjes stevig in handen. Het wat gematigder imago van Rouhani kan Khamenei helpen om de internationale druk met betrekking tot Iraanse nucleaire programma te verminderen.


In zijn eerste toespraak als nieuwe leider gaf Rouhani Israël de schuld van de economische problemen in Iran. Ook dat is als vanouds.  Voor alles wat er scheef groeit in de wereld, is Israël de zondebok.  De Iraanse economie staat echter vooral onder druk vanwege de internationale sancties tegen Irans nucleaire programma.

Floriaan Terbeke

Bron:Iran Focus en andere media