En dan gaan ze naar de landen, waar de ‘OCMW-rijkdom’ voor het oprapen ligt

Migranten houden het in Spanje voor bekeken

De Spaanse bevolking is het voorbije jaar met 206.000 inwoners ingekrompen. Dat is de eerste inkrimping sinds de Spaanse burgeroorlog tijdens de tweede helft van de jaren dertig van de vorige eeuw. Dat blijkt uit cijfers van het Spaanse Instituto Nacional de Estadística. De inkrimping moet volgens de Spaanse autoriteiten toegeschreven aan het massale vertrek van geregistreerde buitenlanders, die door de toenemende werkloosheid in het land op zoek zijn gegaan naar bestemmingen meer meer toekomstmogelijkheden of terug naar huis zijn gekeerd.

Spanje telt nog 47,1 miljoen inwoners. Tijdens de economische bloeiperiode die aan de financiële crisis van vijf jaar geleden vooraf ging, had het land vooral immigranten aangetrokken uit Spaanstalige regio’s zoals Ecuador, Colombia en Bolivia. In het begin van deze eeuw telde Spanje 924.000 legale immigranten. Tien jaar later stonden in het land 5,7 miljoen inwoners met een buitenlandse nationaliteit ingeschreven. Door de financiële crisis is de Spaanse bouwsector echter stilgevallen, terwijl internationale hulpmaatregelen de overheid tot besparingen dwongen.

Die problemen hebben ervoor gezorgd dat de werkloosheid in Spanje tot 26 procent is gestegen, wat vele immigranten heeft aangezet om het land opnieuw te verlaten. “Spanje heeft geen banen meer te bieden en is dan ook veel minder aantrekkelijk geworden voor buitenlandse arbeidskrachten,” merkt Albert Esteve, demograaf aan het Barcelona Centre for Demographic Studies, op. Vooral Zuid-Amerikanen zouden naar hun geboorteland zijn teruggekeerd, maar ook Roemenen en Marokkanen, de grootste migrantengroepen in Spanje, zijn massaal vertrokken.

Daarnaast hebben ook vele Spanjaarden het land verlaten om elders werk te zoeken. De autochtone Spaanse bevolking groeide het voorbije jaar slechts met 10.000 eenheden aan. Dat kon slechts in heel beperkte mate het vertrek van 216.000 geregistreerde migranten opvangen. De Spaanse regering heeft wel aangekondigd om Russische en Chinese investeerders te willen aantrekken door het koppelen van een verblijfsvergunning aan de aankoop van een woning met een waarde van minstens 160.000 euro. (MH)

http://www.express.be/business/nl/economy/migranten-houden-het-in-spanje-voor-bekeken/189481.htm

1 gedachte op “En dan gaan ze naar de landen, waar de ‘OCMW-rijkdom’ voor het oprapen ligt

  1. Niet te verwonderen: éénmaal in de EU heeft men de mogelijkheid om zich gelijk-waar te vestigen… dus trekken “degenen-die-niks-te-verliezen-hebben” naar het land dat het meest leefloongeld uitbetaald.

Reacties zijn gesloten.