Een verslag uit Syrië, zonder poco bril

Goede Vrienden,

Volgens de Hongaarse eerste minister Viktor Orban is de tijd gekomen om de liberale democratie en de  elite van 1968 vaarwel te zeggen en de christelijke elite van 1990, die geëngageerd is op nationaal vlak, te verwelkomen. Dit zei hij op 29 juli 2018 tijdens  de zomer universiteit van de Hongaren in Roemenië (in Tusnadfürdo):

“Dertig jaar geleden dachten wij dat Europa onze toekomst was. Nu geloven wij dat wij de toekomst van Europa zijn”.

Ook voor de machtigste naties en grootste oorlogvoerders in onze tijd is zijn visie het overwegen waard. Wanneer de 3 rijkste Amerikanen (Jeff Bezos, Bill Gates, Warren Buffet)  248,5 miljard dollar nodig hebben om recht te blijven, d. i.meer dan wat de helft van de armste Amerikanen heeft, ‘n 160 miljoen, (Institute for Policy Studies 2017), verkeert dit land met zijn liberale democratie in een zware morele crisis. En het zionistisch regime, dat zichzelf ten onrechte blijft voorstellen als een liberale democratie dient radicaal van richting te veranderen. Wat de nazi’s tijdens WO II als “eindoplossing” voor het joodse volk voorzien hadden, wil dit zionistische regime nu het Palestijnse volk aandoen. Gelukkig is er ook vanuit eigen orthodoxe joden fel verzet en zelfs vanuit eigen leger, waar de zelfmoord helaas de eerste doodsoorzaak is.

Ondertussen begint Syrië, weliswaar erg uitgemoord en verwoest, stilaan op te staan. Al dikwijls werd onze hoop op vrede verpletterd door de werkelijkheid van een nieuwe oorlogswending. Toch ziet het er steeds meer naar uit dat we ons bewegen naar het einde van de oorlog tegen Syrië.

Nvdr: Een gewone dag in Damascus.  Met files en parkeerproblemen… En een optreden van de populairste Syrische zanger, Nassif Zaytoun,  in de Citadel.

Het Syrische leger blijft met zijn bondgenoten overwinningen behalen en het land zuiveren. Zelfs op de voorheen bezette gebieden bij de Golan wappert nu de Syrische vlag.

Nvdr: Op vrijdag 27 juli werd de bevrijding gevierd.  De zuidelijkste stad van Quneitra, net op de grens met de door Israël bezette Golan Hoogte, was vier jaar in handen van moslim terroristen.  Honderden Syriêrs van dorpen in de buurt kwamen meevieren, zongen het nationaal volkslied, dansten en applaudisseerden voor het Syrische leger.

Al blijven onze journalisten van de mainstream pers, als agressieve papegaaien, propaganda maken voor een “volksopstand” en “burgeroorlog”, steeds meer westerlingen realiseren zich dat deze in Syrië nooit bestaan hebben maar door een corrupte elite van wereldleiders werd nagestreefd om het land in handen te krijgen. Niettemin weigeren onze politici mee te helpen aan de terugkeer van de vluchtelingen, die nu wel heel duidelijk “met hun voeten stemmen” voor hun land. Bijdragen aan de verwoestingen die de buitenlandse mogendheden zelf hier hebben aangericht, zullen we voorlopig nog niet moeten verwachten.

Na flitsen uit het leven van de gemeenschap krijg je weer een overvloed aan video’s over het wereldgebeuren vanuit het oorlogsfront in Syrië, met een ruime keuze van Nederlandse video’s.

P. Daniel

Vrijdag 10 augustus 2018

Flitsen

Zondagmorgen, aan de oever…

Uit een diepte van 1200 m wordt het water opgepompt om de bomen, planten en kruiden op het terrein te voorzien. Wanneer het water niet naar het terrein wordt afgeleid, stroomt het in een groot waterbekken aan de rand van het terrein, richting Qâra. De verantwoorde-lijke van het terrein had er voor gezorgd dat er zondagmorgen voldoende water in stond om er te kunnen zwemmen, 1,30 m. En zo zaten we zondagmorgen (bijna) met zijn allen (jongens en mannen) in de grote bassin te plonsen, zwemmen en spelen. Daarna werd een originele picknick klaar gemaakt, in de schaduw van de muur: thee, brood, ajuinen in het vuur gebakken, chocolade en peren. Als afsluiting overwogen we de passage uit het evangelie, aan de oever van het meer van Galilea, over de verschijning van de verrezen Heer Jezus, die Petrus vraagt: “Houdt ge van Mij?”

Bezoekers

Nagenoeg dagelijks komen groepen bezoekers: een pastoor met zijn parochianen uit de buurt of gewoon een groep mensen uit Qâra, veelal met hun kinderen. Ze hebben meestal alles zelf bij om picknick klaar te maken en bieden ons maar wat graag een belegd broodje of wat snoeperij aan. Voor onze gasten hebben we zelf nog  een daguitstap geregeld naar het christelijke dorpje Sadad* met zijn heel oude kerk en naar Homs**, de derde stad van het land in het hart van de Orontesvallei.

*Nvdr: De eerste video hieronder met de pijnlijke herinneringen van wreedheden op christenen, begaan door de IS-terroristen, de tweede toont de heropstanding, Pasen, met de jonge vrijwilligers van S.O.S. Chrétiens d’Orient, en in de derde helpen deze de armsten bij het herstel van hun woningen.

**Nvdr: Beelden van Homs, voor en na.  Burgers keren terug en beginnen hun huizen te herstellen.  Nog heel veel werk aan de winkel.

Bij hun terugkeer ‘s avonds zijn ze onder de indruk van de verschrikkelijke verwoestingen door de terroristen in de buitenwijk van Homs en tegelijk door het bruisende leven van de stad met mensen die positief het leven weer opbouwen. Ze zijn getroffen door de jovialiteit en gastvrijheid van het volk en de harmonieuze samenleving. En vandaag hebben we een uitstap voor hen geregeld naar Seydnaya***. Tenslotte kwam deze namiddag nog een cameraploeg uit Libanon die een film wil maken met interviews en onze getuigenissen.

***Nvdr: oude beelden, het klooster, de kerk gewijd aan O.L.Vrouw (te vergelijken met bedevaartsoord Lourdes), eredienst…

Eindwerk

Ondertussen eindigt hier de cursus Project Management. Iedere deelnemer/neemster moet als examen een project volledig uitwerken. Zo zien we dinsdag en woensdag overal kleine managers ijverig bezig met (voor mij eindeloos lijkende) uitgewerkte projecten, bv. voor de opvang van weeskinderen, handwerk voor vrouwen, gehandicapten… Wat is het doel (algemeen en concreet), welke zijn alle stadia van de voorbereiding met tijdstabel, waar haal je de  nodige inkomsten vandaan, de verschillende aspecten van opvang en opvoeding, de verantwoordelijken voor ieder terrein, interne regels, risico’s en oplossingen, evaluatie? … Er is een theoretisch en een praktisch examen. En deze namiddag werd in de “volksmarkt” de plechtige “prijsuitdeling” georganiseerd. Ik geloof best dat het een prima opleiding is voor deze jonge mensen om hen aan te sporen creatief deze maatschappij weer op te bouwen met bijzonder nuttige humanitaire projecten.

Naar het einde van de oorlog tegen Syrië?

Op 1 maart 2018 kondigde Vladimir Poetin aan, tot verrassing van velen, dat Rusland wel degelijk over de geavanceerde wapens bezit om zich succesvol te verdedigen tegen iedere aanval. Dit zei hij in zijn toespraak tot de Russische federale vergadering. Sommigen bleven de absolute militaire superioriteit van de VS prijzen, anderen maakten zich grote zorgen. De Amerikaanse luitenant-kolonel Brian Sullivan en de gepensioneerde kolonel Laurie Moe Buckhout bevestigden later dat Rusland wel degelijk in staat is heel het Amerikaanse communicatiesysteem lam te leggen.

En dan begon de bevrijding van Oost-Ghouta. Dit oersterke bolwerk van de terroristen was bedoeld om uiteindelijk Damascus in te nemen. De Russische generaal Valeri Guérassimov telefoneerde naar zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joseph Dunford. Hij liet hem ondubbelzinnig verstaan dat, indien de VS militair zouden tussenbeide komen in Oost-Ghouta, de Russen de 53 VS schepen (inclusief de 3 vliegdekschepen) in de Middellandse zee en de Golf zouden aanvallen.  Dat was een zeer duidelijke boodschap. En ze is aangekomen. Het  Verenigd Koninkrijk deed nog een krampachtige poging om Rusland een hak te zetten met hun soap van de vergiftiging van de Skripals. Tevergeefs.

Oost-Ghouta werd bevrijd en de droom van de val van Damascus ging in rook op. In juni ging het Syrische leger verder en begon aan de bevrijding van het Zuiden. De VS ambassade in Jordanië liet hun geliefde terroristen weten dat ze niet op steun van de VS, Pentagon of CIA moesten rekenen en dat ze zichzelf maar moesten verdedigen.

Vervolgens had op 16 juli in Helsinki de ontmoeting plaats van Poetin met Trump. Ze  hadden het o.m. over de heropbouw van Syrië. Blijkbaar heeft Trump erkend dat het internationale financiële belangengroepen zijn die achter de verwoesting van Syrië zitten (o.a. de Franse cementreus Lafarge). Zij moeten dan maar bijdragen aan de heropbouw. In elk geval heeft inmiddels (7-8 augustus 2018)  in Beiroet de ESCWA al vergaderd (econ. en  soc. commissie van de VN voor West Azië) en de schade van de oorlog tegen Syrië  vastgesteld op 388 miljard dollar. Verder werd gesproken over het helpen van de Syrische vluchtelingen om terug te keren.

Terwijl de terroristen in het Zuiden op de vlucht slaan, beginnen Sergei Lavrov en Valeri Guérassimov aan een zeer onopvallende rondreis in de Europese Unie en het Midden-Oosten. De EU ontvangt de Russische generaal in de grootste discretie, zonder mediabelangstelling. Als “held van de hereniging van de  Krim met Rusland” mag hij eigenlijk de EU niet binnen, maar de EU besluit wijselijk om even de ogen te  sluiten. Lavrov en Guérassimov brengen enkele besluiten over: alle speciale, illegale militaire krachten moeten teruggetrokken worden, de geheime oorlogen moeten ophouden, de steun aan de  terroristen moet stoppen, de Syrische vluchtelingen moeten geholpen worden om terug te keren en de ambassades in Damascus moeten heropend worden.

Voor de terugkeer van de Syrische vluchtelingen worden vijf commissies opgericht (in Egypte, Libië, Turkije, Irak en Jordanië), elk met vertegenwoordigers van het betrokken land, van Rusland en van Syrië. E. Macron geeft (voor het eerst!) haastig al 44 ton hulpgoederen aan de Russen, bedoeld om namens Frankrijk uit te delen aan de bevolking van Oost Ghouta. En de Verenigde Emiraten zijn iedereen voor door hun sterke man Mohammed ben Zayed Al Nahyane naar Damascus te sturen voor onderhandelingen over het heropenen van hun ambassade.

Nvdr: Klik hier voor directe vluchten van en naar Damascus. Alle luchthavens in Syrië hier.

En dan nog de niet aflatende zionistische agressie. Langs de Syrisch-Israëlische demarcatielijn hebben de zionisten vier jaar geleden al de UNO vredesmacht verjaagd en vervangen door hun Al Qaida terroristen. De Russische militaire politie heeft daar nu grondig komaf mee gemaakt. Ze heeft er de UNO vredesmacht opnieuw geplaatst en bovendien zelf vijf militaire observatieposten geïnstalleerd.

De oorlog van de  oppermachtige, zelfverklaarde champetters van de  wereld tegen een op zich zwak Syrië heeft de internationale machtsverhoudingen op politiek en militair gebied grondig veranderd in het voordeel van het weliswaar uitgemoorde en zwaar verwoeste Syrië.

“Geleidelijk aan herstellen de Russische federatie en het Witte Huis de orde in de internationale betrekkingen en overtuigen de verschillende protagonisten zich terug te trekken uit de oorlog of zelfs om te helpen bij de heropbouw. Van zijn kant zet het Syrische leger de bevrijding van zijn grondgebied verder. Nu is het aan Trump om het klaar te krijgen zijn troepen terug te trekken uit het zuiden (Al-Tanf) en het noorden van het land (ten oosten van de  Eufraat) en het is aan president Erdogan om de terroristen-vluchtelingen in het noord-westen  (Idlib) aan hun lot over te laten(Thierry Meyssan, 7 augustus: http://www.voltairenet.org/article202272.html).

En dit nog

P. Daniel

 

1 gedachte op “Een verslag uit Syrië, zonder poco bril

  1. En nu komt een anti-zionist in Antwerpen nog in de partij van Kris Peeters terecht. Reza Friedman, de dochter van …
    Joods Actueel staat op zijn achterste poten en maakt een vergelijking: de dochter van Friedman binnen halen, zou hetzelfde zijn alsof de VRT de dochter van De Winter binnen haalde. Allebei gehersenspoeld door hun vader.

Reacties zijn gesloten.