Een boterham met spek…

… werd het thema van de kies haatcampagne

In land der Ottomanen wordt de toon van dag tot dag  onvriendelijker: de regeringspartij van Erdogan, het AKP, en de slippendragende media trekken alle registers open tegen een Koerdische politicus.  Want – schandalig! – hij heeft varkensspek gegeten!  En dat kan niet volgens het islamboekje: goddeloosheid, klinkt het verwijt!


Selahattin Demirtas, Co-Vorsitzender der prokurdischen Demokratischen Partei der Völker (HDP). Er wird jetzt von Medien beschimpft, weil er ein Brot mit Schweinespeck darauf aß
Selahattin Demirtaş, mede voorzitter van de pro-koerdische Democratische Volkspartij  (HDP), moet zich rechtvaardigen omdat hij een boterham met spek gegeten heeft.  Demirtaş gaf zijn culinaire wensen bloot in juli 2014 in de “Frankfurter Allgemeine Zeitung” tijdens een ontbijtgesprek.  Het artikel bleef toen onopgemerkt, maar nu – een jaar later – in verkiezingstijd, hebben de AKP en de vazallenmedia een schandaalpotentieel erin ontdekt.

De krant ‘Aksam’ interpreteerde de ontbijtkeuze als kritiek op de religie-autoriteit.  Spotprenttekenaars schetsen de Koerdische politicus als ‘vijand van het geloof’, ‘terreurpeter’ of ‘zionistische agent’.
De AKP noemt de HDP een “zwijnerij-partij”.

Demirtaş heeft tijdens zijn kiescampagne immers aangekondigd dat hij het Bureau voor Geloofsaangelegenheden voor alle religies zou open stellen.  Tot op heden bekommert dit zich uitsluitend om de belangen van de Soennitische minderheid en financiert uit belastinggelden de bouw en onderhoud van moskeeën en het religieuze personeel.  Ook de in West-Europa actieve Ditib wordt van hieruit gefinancierd.

Alevieten, christenen en Jesiden moeten hun eigen geloofsbelevenis zelf financieren.  Zij betalen echter via hun belastingen de lonen en imams en muezzins.

De HDP probeert haar imago van ‘Koerdenpartij’ af te leggen en heeft de partij open gebroken voor een regenboogcoalitie van Koerdische politici, linkse en homo activisten en niet-moslim minderheden.  Demirtaş is daarbij een soort leidersfiguur.  Vorig jaar bij de presidentsverkiezingen kon hij op 10% der stemmen rekenen, een onverwacht goed resultaat.

Erdogan concentreert zijn aanvallen op de HDP, waarbij hij zelfs het moeizaam begonnen verzoeningsproces met de PKK in gevaar brengt.  Want mocht de HDP bij de parlementsverkiezingen van 7 juni over de 10% klimmen, dan zou de AKP de absolute meerderheid kunnen verliezen en noodgedwongen naar een coalitiepartner moeten uitkijken.

Erdogan zou zich volgens de grondwet – hij is immers president van Turkije – ver van partijpolitieke kwesties moeten houden.  Doet hij dat?  Neen, de aard van het beestje.  Hij mikt op de diep-religieuze inborst van de Koerden.  Spek eten?  Hoe kan je dan een goede Turk Koerd zijn?
“Methodes die door de heersers in deze regio sinds 1000 jaar toegepast worden om hun macht te verzekeren: onderdrukking, leugens en laster.” zo stelt HDP-politicus Ertugrul Kürkçü in de “Welt”.  Religieuze overtuiging van kiezers als wapen om politieke tegenstanders goddeloos te doen lijken.

Voor ons een niet te begrijpen redenering om aan te tonen dat men geen goede politicus kan zijn. Alsof Allah zijn hand boven de hoofden van de regering / parlementen moet houden.

Nochtans is het verbruik van varkensvlees in Istanbul en Izmir geen absolute rariteit meer.  Er bestaan restaurants en bars die bv. pizza prosciutto aanbieden: ‘varkensvlees’ staat er  duidelijk vermeld op het menu. Tenzij er in Turkije gemuteerde Koranvarkens rondlopen…  Met onze excuses aan de diersoort.

FT

Die Welt

3 gedachten over “Een boterham met spek…

  1. Na een diepgaande studie van de Koran aan de universiteit van Bommerskonte heeft men eindelijk de reden gevonden waarom de Islam verbiedt Varkenvlees te nuttigen . De grote profeet (1m87) Mohammed had het voorzien en wenste niet dat zijn naieve volgelingen door de ongelovigen zouden beledigd worden met ” het een varken vreet het ander op”

  2. Gemuteerde korangeiten hebben ze toch al rondlopen en hopelijk blijven ze van onze varkens. Zo herkennen wij toch de achterlijken tegenover de verstandelijke. Wij in het westen aten al everzwijnen lang voor de jaartelling. Wat wil men dan van een volk verwachten die niets anders gekend heeft dan geiten, vijgen en dadels, daarom alleen al voelen ze zich hier niet thuis, moest het OCMW en kindergeld wegvallen ze liepen hier weg. Turkije heeft nooit een meerwaarde geweest, hun rijkdom hebben ze verkregen door plundering en diefstal die ze verworven hebben door oorlog te voeren in naam van de islam.

Reacties zijn gesloten.