De Verlichting in Qatar

Qatar wil foto’s van Griekse beelden, van kathedralen e.d. uit Franse schoolboeken verwijderd zien.

[VENDREDI]OPA quatari sur le lycée Voltaire

Inwijding 2008 met Nicolas Sarcozy

Het gaat hier om de Franse school Lycée Voltaire in Doha, Qatar, en om de schooldirecteur, Jean Pierre Brosse,  die uit zijn ambt verwijderd werd.  Nu komen er meer details aan het licht wat er daar juist voorgevallen is en waarom de directeur moest opstappen.  Hij zou volgens Valeurs Actuelles naar Frankrijk teruggekeerd zijn omdat hij niet meer onder de voortdurende druk kon werken.

De school werd in 2008 door Nicolas Sarkozy ingewijd (In juni van dit jaar mocht Hollande een lintje doorknippen van een nieuwe vleugel.) en twee jaar later zat het er al bovenarms op omdat ouders aanstoot namen aan de afbeeldingen van Griekse beelden in de schoolboeken.  Het naakte borstbeeld van Marianne, waarvoor Cathérine Deneuve model stond, moest het ook ontgelden. Foto’s van kathedralen en kerken waren niet acceptabel omdat die het christelijke geloof uitbeeldden.  De kinderen mogen geen weet hebben van andere religies dan de islam vooraleer ze de leeftijd van 18 jaar bereikt hebben.  Seksuele opvoeding wou men op een skelet uitgelegd zien.  Een kind van 8 dat in de school betrapt werd op een leugen, leidde tot een verhitte discussie met boze ouders.  Het is immers algemeen bekend dat moslims niet liegen.

Jean-Pierre Brosse zou tot 10 jaar gevangenis geriskeerd hebben.  Langzaam maar zeker glijdt men volgens hem af in de richting van een koranschool, een koranschool onder een wapperende Franse vlag op het dak.  Dat kon en wou hij niet accepteren.  Hij vergelijkt zijn werktijd in Doha met een verblijf in de hel, maar de school moest en zou open blijven omwille van diplomatieke redenen.

Zijn opvolger, Franck Choinard, werd beschuldigd van geldverduistering en werd op zijn beurt ook afgeschoven richting Frankrijk.  En surplus kwam er de betichting van pedofilie.  Dhr. Choinard ontkent alles, leidde zelf een rechtszaak in, die geseponeerd werd, en meent dat hij in ongenade viel omdat hij weigerde twee stafleden te ontslaan.

Dit geval staat niet alleen.  Ook de directeur van het Lycée Bonaparte in Doha, dhr. Adnani, kreeg het aan de stok met de politie na een beschuldiging van anti-islamitisch gedrag door een werkneemster, waarvan hij aan het licht had gebracht dat ze gelogen had over haar diploma.  Adnani werd begin september de cel ingegooid en moest Qatar – als resultaat van een bereikt compromis met Frankrijk – halsoverkop verlaten.

Het Lycée Bonaparte geeft voornamelijk les aan leerlingen van Franse ouders; het Lycée Voltaire daarentegen wordt in hoofdzaak bezocht door kinderen van rijke Qataarse gezinnen.
Europe News  Le Nouvel Observateur, RFI

4 gedachten over “De Verlichting in Qatar

  1. Wat kunt of moogt ge nu verwachten van een volk dat enkel maar stinkend rijk is. Ze kunnen nog geen geit meer melken , want dat moeten ze vragen aan hunne bompa. In bompa zijne jonge tijd zwierven ze rond in tenten met geiten ezels , kamelen en naar gelang hun status , een resel vrouwen voor een beetje ontspanning want TV en video spellekes waren er niet . Plots die olie , het geld stroomde binnen maar in weze zijn het nog steeds middeleeuwers . Probeer die iets te leren , maar waarom zouden ze die inspanningen doen met al dat geld. Iedereen buigt voor het geld ook als ge een grote smoel hebt en den ambetante allesweter uithangt

  2. Wat zijn dat toch democraten die Islamietische leiders, de Franse directeuren die zwaar de godsdienst van de vrede in al haar fundamenten aanvallen worden enkel en alleen terug gestuurd, ik dacht dat ze volgens de godsdienst van de vrede beter hun kop hadden afgesneden, dat pas was hun verdiende straf in naam van de vrede

  3. Ja daar kunnen de islamietjes niet mee lachen. Men zou daar beter hier een les uit trekken. Maar wat gebeurd er? nog meer gepamper en toegevingen. Want anders zijt ge ne racist.

    • Iedereen weet dat wij racisten zijn en zij zijn de engeltjes en moeten gepamperd worden zo is het toch

Reacties zijn gesloten.