Contraproductief

Veel is niet genoeg contraproductief!

Hernieuwbare energie is in de media en bij bepaalde politici even populair als de verrijking.  Niet bij iedereen, maar voor degenen die er dik aan verdienen is veel niet genoeg. Nochtans hebben ze qua windenergie ongelijk.

Grote windmolenparken stoten dikwijls op weerstand.  Fauna en flora worden gestoord.  Landschapsvervuiling, geluidsoverlast, waardevermindering van woningen in de omgeving.
Deze klachten zijn volgens wetenschappers van het Max Planck Instituut voor biochemie in Jena (D) niet de enige problemen die de windparkenuitbaters hebben.  Ze remmen zelf de rendabiliteit / productiviteit af.

Zoals bekend halen deze parken energie uit de bewegingsenergie van de wind doordat ze de beweging afremmen.  Als er echter teveel windturbines bij elkaar staan verliest de wind zoveel kracht dat de turbines duidelijk minder stroom produceren.  Dit werd door de ploeg van Lee Miller met een simulatiemodel voor het mid-westen van de VSA, één van de windrijkste regio’s ter wereld,  bewezen.

Het afremmen van de wind leidt volgens de Miller-ploeg ertoe dat de windparken in deze regio maximum één watt per m2 kunnen opwekken.  Dit energiecijfer ligt duidelijk onder de vroegere schattingen die met het remeffect geen rekening hielden.

De wetenschappers gaan ervan uit dat de huidige bestaande windmolenparken duidelijk onder de kritische grens functioneren en onder de zelf veroorzaakte windstilte lijden.

Miller was niet de enige die zich over de rendabiliteit van windenergie boog:

vandela2 vrijspraak corruptieWij dragen onderstaande video op aan de kersverse burgemeester van Oostende.  Duitse ondertiteling kan ingeschakeld worden.

FT

 

 

14 gedachten over “Contraproductief

 1. Zoals steeds: opletten met cijfers op blogs:
  ‘maximum één watt per m2 kunnen opwekken’:
  Windturbines wekken in normale omstandigheden nl 400 watt per m2 op.

  • Bruggetje naar Max Planck Instituut hebben we bij het artikel geplaatst. http://www.bgc-jena.mpg.de/pmwiki.php/PublicRelations/Single?userlang=de&id=1440162202
   Citaat: “Dieses Ausbremsen des Windes führt dazu, dass nach Berechnungen der Forscher maximal etwa 1 Watt pro Quadratmeter in dieser Region erzeugt werden kann. Diese Energieausbeute liegt deutlich unter früheren Abschätzungen, die diesen Bremseffekt nicht berücksichtigten.”

   We menen dit waarheidsgetrouw vertaald te hebben.

     • Heb eens gebeld naar Max Planck, en dit is het geheim: Die 1 Watt/m2 is per m2 grondoppervlakte van het ganse park, niet per m2 rotoroppervlakte, want die is idd 400W/m2.
      Vermits wij hier nauwelijks windturbineparken hebben, is die eenheid hier nog niet ingeburgerd.

 2. Over de verspilling :
  http://www.focus.de/finanzen/news/wirtschaftsticker/presse-100-000-megawattstunden-windstrom-in-niedersachsen-vernichtet_id_4912410.html
  Een citaat :
  “In Niedersachsen sind laut einem Bericht der „Neuen Osnabrücker Zeitung“ im vergangenen Jahr große Mengen Windstrom nutzlos verpufft, weil das Netz sie nicht aufnehmen konnte.
  Der Übertragungsnetzbetreiber Tennet TSO habe im Jahr 2014 in dem Bundesland nach eigener Schätzung 100 000 Megawattstunden Strom aus Windparks „abgeregelt“, wie es die Strombranche nennt.”(=einde citaat!!).
  Wie liegt er hier en wie spreekt er hier de waarheid over deze windenergie???

Reacties zijn gesloten.