“Alsof het om een Chirokamp gaat…”

Kakigroene klimaatmilities

1. Interessant verslag in dS 26/09/22 van een “actietraining” op Belgische bodem “om belangrijke infrastructuur te blokkeren.”

“Als het rechtssysteem niet rechtvaardig is, dan moeten burgers actie ­ondernemen”, zegt een van de trainers.

Bij De Standaard omschrijven ze het alsof ze verslag doen van een chirokamp. Er zijn “actietrainingen” van andere groepjes die daar wel eens anders omschreven worden… Inderdaad, zoals de 4 van Voorpost die met een spandoek stilzwijgend protesteerden tegen de islamisering van ons land, en die daarvoor initieel beloond werden met zes maanden cel.

2. Dezelfde krant maakt vandaag reclame voor haar podcast over “de controversiële theorie” van hoogleraar (UG) klinische psychologie Desmet rond massavorming en totalitarisme.

3. In een ver verleden, toen er nog journalisten waren die de grondwet eens gelezen hadden, waren gedachten en ideeën vrij, en werden inbreuken op democratisch gestemde strafwetten gesanctioneerd. Vandaag, weten we, worden zelfs door rechters uitgesproken effectieve gevangenisstraffen tot 3 jaar niet of amper uitgevoerd, en worden ideeën en gedachten door de mediarechters met vaak bedenkelijke en heel selectief uitvergrote argumenten afgebrand en worden personen met een digitale pennetrek gecancelled.

2. “Als het rechtssysteem niet rechtvaardig is, dan moeten burgers actie ­ondernemen.”

Stel je voor dat die zin voorkwam in het boek van Desmet: Brinckman & co sprongen samen met Verhofstadt en Bart Eeckhout op de barrikades met de roep naar wapens.

Niet alleen klimaatactivisten kunnen die vermelde stelling gebruiken om actie te ondernemen. We mogen aannemen dat die anderen dan evengoed door de dS-redactie gelegitimeerd worden. Niet?

Of wordt de vraag of een rechtssysteem rechtvaardig is, en al dan niet “actietraining” legitimeert, exclusief beantwoord door (kaki)Groene journalisten?

https://www.standaard.be/cnt/dmf20220925_97911230

We citeren het bewuste artikel en hopen dat we nu geen boete moeten betalen wegens de schending van het auteursrecht (… ook al doet quasi iedereen dit op facebook zonder financiële straffen!):

“Geconcentreerde blikken, armen stevig in elkaar gehaakt en fluohesjes aan. Op een binnenplaats niet ver van het Brusselse Noordstation doen activisten in wisselende samenstelling alsof ze een cordon van de politie zijn. Hun opdracht is om te voorkomen dat collega-activisten, die enkele ­meters ­verderop opgesteld staan, kunnen passeren. De eerste keer lukt dat: een passeerbeweging langs de flanken houden ze tegen. De tweede keer kunnen ze niet standhouden en laten ze zich ­verrassen door een nieuwe ­strategie, centraal valt er een gat. Er wordt gelachen en gejuicht.
De oefening maakt deel uit van een actietraining: over het hele land zijn er deze maand dag­sessies die zowel ervaren milieu­activisten als nieuwkomers voorbereiden op protest tegen het Franse energiebedrijf Total­Energies op 8 en 9 oktober. Het doel is om ‘belangrijke infrastructuur te blokkeren’. Een opvallend brede coalitie onder de naam ­Code Rood zit erachter, met ­onder meer Youth for Climate, ­Grootouders voor het Klimaat, Greenpeace, Extinction Rebellion, ­Vredesactie en Gauche anti­capitaliste.
De training in het Brusselse, afgelopen vrijdag, start ’s ochtends met een uitleg over burgerlijke ongehoorzaamheid. ‘Als het rechtssysteem niet rechtvaardig is, dan moeten burgers actie ­ondernemen’, zegt een van de trainers, met een verwijzing naar de strijd voor vrouwen­stemrecht uit het verleden. Daarna volgt een praktische uitleg over hoe die ­ongehoorzaamheid in de praktijk te brengen zonder dat er geweld aan te pas komt. Gaan ­liggen als een zak aardappelen blijkt een ­beproefde tactiek te zijn.
Wet overtreden
De deelnemers en trainers gebruiken alleen hun voornaam of een schuilnaam. Allemaal beseffen ze dat ze met de actie tegen TotalEnergies de wet riskeren te overtreden. In het theoretische deel van de training die voormiddag, met de onvermijdelijke powerpoint, gaat daarom veel tijd naar de ­confrontatie met de politie. ­Accepteer je arrestatie, verzet je niet, blijf kalm. En zingen in de cel helpt de tijd te doden.
Er rijzen veel vragen over arrestaties: komt dit op mijn strafblad? Welke rechten heb ik in de cel? Voor velen is dit nieuw. Dat verheugt Shanthuru Premkumar van Greenpeace. ‘TotalEnergies is het doelwit, maar door deze trainingssessies doen we ook aan ­capaciteitsopbouw. Een grote groep nieuwe mensen maakt ­kennis met manieren van actievoeren die verder gaan dan ­betogen in Brussel.”

Met dank geleend bij Pieter Laleman op (1) Facebook