Papier mag

Met Twitter, Facebook en Google zitten de Turken in de knoop. Maar met papier gaat het de goede kant op. Want dat mag.

WC-papier. Als er geen water voorhanden is, dan mag papier of iets anders gebruikt worden. Het Turks Presidium voor Religieuze Zaken (Diyanet) heeft het in een fatwa bevestigd, met de randnotitie dat er toch de voorkeur gegeven wordt aan water voor de reiniging na een natuurlijke boodschap.

Er wordt nogmaals aan herinnerd dat om op goede voet te blijven met Allah en zijn alom tegenwoordige Profeet men zich voor een gebed moet reinigen: het lichaam, de kleren en de gebedsplaats. Alles wat volgens de islam ‘onrein’ is moet verwijderd en weggespoeld worden met water. En – nieuw sinds maart – er mogen zelfs poetsmiddelen met alcohol gebruikt worden. En er hoeft niet nadien met water nagespoeld worden. Heeft er iemand het adres van de ‘dame’ in het ziekenhuis?

De islam is immers met zijn tijd mee, zo stelt Diyanet. Eigenlijk dient papier om op te schrijven, maar als het echt niet anders kan, dan mag het ook voor een meer profaan gebruik dienen.
En Diyanet gaat een stapje verder op weg naar een moderne samenleving. Wie durft te bedelen als er geen dringende noodzaak bestaat ‘vraagt naar het hellevuur’. Bedelen is slechts toegestaan bij uitzonderlijke, wanhopige toestanden en doet onder die omstandigheden geen afbreuk van de menselijke waardigheid.

Zou Turkije nu de EU-financiële steun (in 2013 € 902.9 miljoen) terugstorten?

Hürriyet

FT

11 gedachten over “Papier mag

    • Met ons exemplaar zou het moeilijk kunnen uitvallen… vermits wij die op het internet lezen.

  1. weer een cm dichter bij de beschaving en het gezond verstand ! Nog een km te gaan en ze komen al aan onze knoesels . Ono…..ze…..l a.a ..(censuur)

  2. Ik probeerde het , mijn achterwerk te reinigen met enkel water en linkerhand, alles volgens de strenge regels van Allah himself Het is niet te doen !! geloof me ! Ik heb fotos gemaakt en selfies , om U het resultaat visueel te kunnen aanbieden ( enkel op aanvraag ) Het toelaten van (eindelijk WC papier) is een kleine stap voor Erdogan en een grote stap voor de Turkse natie

  3. Lees de koran. Bij gebrek aan water mag het ook met zand en een steen.

  4. Het reinigen met de linkerhand liet op de muren van onze toiletten zware bruinen strepen na; niettegenstaande 4 lavabo’s met water ter beschikking. De poetsvrouwen weigerden deze af te kuisen zodat dit moest gebeuren door de aanwezige politie-inspecteur.

  5. Nu lees ik toch dat de ontwikkeling van de computer aan de Arabieren te danken is. In de vierde eeuw voor Christus hebben die toch het abacus uitgevonden. Het telraam. Je kon daar iets ingewikkelder berekeningen mee maken die het één plus één is twee, overstegen. Wezenlijk daarbij was het gebruik van de Arabische cijfers en het getal nul, die echter beide aan de Indische beschaving waren ontleend. Ook dat nog, zou je als Arabier niet wanhopig worden.

  6. Zo zie je maar dat ook de islam zich aanpast ze zitten niet meer in het jaar 600 na Christus maar ze zijn nu al opgeschoven naar het jaar 601 proficiat

  7. Wat deden wij voor het gazetten- en wc papier zijn intrede deed? Van de meisjes weet ik het door dat oude liedje ‘de meisjes tillen hun rokken op en wassen hun gat met zeep’ maar de jongens? Wat deden die?

Reacties zijn gesloten.