Zweden: vanaf 12 jaar registratie geslachtskeuze

Het Zweedse ministerie van sociale zaken heeft een nieuw wetsvoorstel dat toelaat dat kinderen vanaf de leeftijd van 12 jaar een verandering van geslacht kunnen laten registreren in het nationaal bevolkingsregister. Volgens het wetsvoorstel is voor een wettelijke geslachtsverandering slechts de toestemming van een wettelijke opvoeder nodig. Een onderzoek of contact door de gezondheidsoverheid is niet nodig. Dit werd op gejuich onthaald door het Zweeds verband voor de rechten van lesbiennes, homo’s, bi-…, trans…, inter… en andere vormen van tot op heden onontdekte geslachten, dat het “een grote stap vooruit” noemde”…

De nationale TV gaf de pluim door aan sociale ministerin Lena Hallengren (soc. partij): “Het is belangrijk voor ieder van ons dat hij/zij/het in de identiteit en het geslacht kan leven die hij/zij/het heeft. Als men het heeft over over de wijziging van de geslachtsidentiteit in het nationaal bevolkingsregister, dan is dat iets heel anders dan een ingreep van de genitaliën.”

De Zweedse regering probeert sinds lang de Zweedse wetten omtrent geslachtsbepaling te moderniseren, weliswaar met enkele hindernissen. De regering wou de leeftijdsgrens voor operaties op 15 jaar laten dalen – zonder de toestemming van een voogd of een ouder. In een vorig wetsvoorstel was voorzien dat kinderen al vanaf 12 jaar met toestemming van een wettelijke opvoeder hun wettelijk geslacht zouden mogen veranderen. Vanaf 15 jaar zou geen toestemming meer nodig geweest zijn.

De ministerin wou niet speculeren of het aantal aanvragen voor geslachtswijziging zou toenemen na de goedkeuring van het wetsvoorstel. De leeftijdsgrens voor geslachtsbeïnvloedende medische behandelingen zal op 18 jaar blijven. Voor chirurgische ingrepen is geen toestemming van de nationale gezondheids- en sociale overheid nodig. Plaatselijke artsen mogen de nodige proeven uitvoeren.

In het jaar 2008 werden volgens cijfers van het Nat. Ambt voor Gezondheid en Welzijn 28 meisjes tussen 10 en 19 wegens geslachtsdysphorie behandeld. In 2017 waren er al 536 meisjes in dezelfde leeftijdsgroep. Uit talrijke verslagen van artsen en ouders blijkt dat veel meisjes spijt hebben van de ingreep en – in sommige gevallen – zelfs uit het leven stapten.

Zweden telt intussen als één der meest “liberale” LGBTxxxx-landen ter wereld en opiniepeilingen toonden herhaaldelijk aan dat een grote meerderheid der Zweden (90%+) de rechten van het geslachtenalfabet en gelijke-geslachten huwelijk steunt. Sinds 1944 zijn gelijke-geslachten seksuele handelingen legaal en in 1972 werd de beschermingsdrempel gelijk geschakeld bij deze der hetero’s. Zweden was ook het eerste land ter wereld dat in 1972 het transvestietendom als ziekte beoordeelde en het voor transgenderpersonen mogelijk maakt hun officieel (geboren) geslacht na een operatie der seksuele accessoires te veranderen. In 2013 werd een wet goedgekeurd dat een legale geslachtsverandering zonder hormonentherapie of geslachtsoperatie mogelijk maakt.

Ergo: het gaat er niet om hoe je eruit ziet, over welke attributen je beschikt, maar over wat er in je hersenpan omgaat, hoe je jezelf ziet, niet hoe de buitenwereld je als zodanig meent te (h)erkennen.

Ter illustratie bv. dit filmpje, maar u vindt er zo tientallen:

Sweden introduces new bill to allow legal gender change from age 12 (republicworld.com)

https://www.freiewelt.net/nachricht/schweden-aenderung-des-geschlechts-ab-12-jahren-erlaubt-10087039/