Zelenski zoekt het noorden op (2)

De noordelijke landen zijn bekend om hun zuinige en efficiënte beheer maar als het om het aanzwengelen van het conflict in Oekraïne gaat, sparen ze geen moeite. Dan spelen de kosten voor Europa geen enkele rol.

Zelenski bezocht onlangs Denemarken en Nederland en kreeg 42 boekhoudkundig afgeschreven F16’s toegezegd.  Een toestel dat de Russen niettemin als “nuclear capable” beschouwen, geschikt om nucleaire wapens te dragen en af te gooien. Zie het vorige artikel: Zelenski zoekt het noorden op | Golfbrekers

Hij bezocht ook Zweden. Dat land heeft nu een rechtse coalitie. Die is in werkelijkheid precies even fanatiek anti-Russisch, pro-Oekraïens en pro-NAVO als de vroegere linkse coalitie.  Hetzelfde kun je zeggen van de huidige rechtse coalitie in Italië… Maar de Zweedse immigratieregels zouden verstrengd worden. Daar is nog niet veel van te zien. Wel verbranden activisten nu wekelijks een Koran.

Zweden ziet zichzelf als een technologische en humanitaire modelstaat. Vrije meningsuiting staat hoog in het vaandel. Dat de activisten christenen elders in de wereld in problemen brengen laat hen koud. Zie hoe in Pakistan als reactie kerken en huizen in brand gestoken worden.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Zweden heeft een performante wapenindustrie die nog deels aan de Duitse input te danken is (transfer in 1945) met bv. tankwagens en zelfs een heel wendbaar gevechtsvliegtuig, de Gripen.

Zelenski moest daar zeker op bezoek gaan en hij is daar op 19 augustus als een bevriende wereldleider ontvangen. Het parlement, het paleis, het stond allemaal op het programma net als voor de ieder jaar gelauwerde nobelprijswinnaars.

De banden met Oekraïne zijn er al lang. In 2016, dus zes jaar voor de Russische militaire operatie, leverden de Zweden al antitankwapens AT4 (Saab Bofors).

Oekraïne was toen niet in oorlog tenzij je de “antiterroristische operatie” (ATO) tegen de bevolking in Donbass in aanmerking neemt. Of was het voor de zwarte markt? De Italiaanse blogger van Russische afkomst Nicolai Lilin wijdt er een interessante podcast aan. Volens hem zijn toen al AT4-antitankwapens bij Boko Haram in Nigeria terechtgekomen.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

De titel is “Het Zweden dat niet verandert”. Inderdaad, de moderniteit is maar een oppervlaktelaag. Daaronder is heel wat onverwerkt verleden. Ooit was Zweden een militaire grootmacht in Noord-Europa. De huidige koning Carl-Gustav XVI is dan wel een grondwettelijke monarch maar zijn naam alleen roept een reeks oorlogvoerende koningen op, de Carl Gustavs, Gustav Adolfs e.a. tussen ruwweg 1600 en 1709.

1709 is er de veldslag bij Poltava dat nu in Oost-Oekraïne ligt. De Zweden werden er beslissend verslagen door tsaar Peter de Grote. Vanaf dan zullen de Zweden het vasteland verlaten ook al zullen ze nog een tijd Finland houden. Het wordt tot de vijftien belangrijkste veldslagen in de ons bekende geschiedenis gerekend.

Ondertiteling en vertaling via icoontjes onderaan

Carl XII had er de steun gekregen van de Kozakken van “hetman” Mazepa. Eerder hadden de Kozakken de tsaren gediend. Ze waren een ruitervolk uit de Zwarte-Zeesteppe (de streek van Zaporozhe en de Zee van Azov). Mazepa flipte een aantal kozakkengroepen naar de Zweedse kant maar dat heeft Carl XII niet kunnen helpen. Mazepa is na de nederlaag als verrader terechtgesteld. De huidige (West-)Oekraïense machthebbers geven Mazepa heldenstatus. Is Mazepa niet een Zelenski, een Russisch sprekende die naar de andere kant geflipt is? Zie deze propagandavideo, waarin hij een diplomaat, mecenas en een grondlegger wordt genoemd.

Het is duidelijk dat het moderne Zweden en het moderne (West-)Oekraïne onder de oppervlakte heel wat gemeenschappelijke frustraties hebben en dat de hysterische russofobie hen samenbrengt.

Tenax