Zelenski zoekt het noorden op

De noordelijke landen zien de zuidelijke landen vaak als bon vivants en potverteerders. Als het erop aankomt het conflict in Oekraïne aan te zwengelen nemen ze echter het voortouw. Daar spelen de kosten voor Europa totaal geen rol. De Amerikanen hebben de toestemming gegeven om de oude F16’s vrij te geven. Vandaag lezen we dat Noorwegen er een aantal zal overdragen.

Op 21 augustus bezocht Zelenski Denemarken. Officiële ontvangst in het parlement en het paleis.

De Denen beloven 19 F16-toestellen en gaan piloten trainen. Dat zal zo’n tien maanden in beslag nemen.

Op 20 augustus was hij in Nederland. Hier inspecteert hij een hangar met F16. Rutte belooft er hem 24. Dat maakt dan al 43 samen.

Klik op Bekijken op Youtube

Grappig in dit filmpje is hoe Zelenski in de cockpit kruipt als een volleerde piloot. Zelf heeft hij de militaire dienst ontlopen dankzij zijn connecties met de oligarch en miljardair Kolomoiski. Hij werkte toen als komiek in diens mediabedrijf.

In een cockpit kruipen is iets wat onze Europese “young global leaders” (zoals de Davos-opleiding heet) graag doen, ze tonen hoe “cool” en super gemotiveerd ze zijn. Maar bijna geen van hen heeft ooit in een echt leger gediend, laat staan dat ze een aanvalsgeweer kunnen hanteren.

Een VRT-journalist vond gisteren dat bijna de helft van de oude Nederlandse F16’s in… een SABCA-hangar in Charleroi staan. De F16’s kennen Charleroi. Hier ziet u hoe er één 12 jaar geleden daar een buiklanding maakt.

Rutte geeft er 24 aan Zelenski, dat is geen contract maar een belofte. Klaart Rutte dat voor 22 november, de verkiezingsdag? Die dag zal veel volkswoede tot uiting komen en een nieuwe coalitieregering is zeker niet gebonden door Rutte zijn beloftes. De voorbereiding en overdracht zal al tien maanden duren…

Rutte kan natuurlijk de toestellen voortijdig overdragen aan een firma die ze dan least aan.. Polen. Wellicht kan hij voor die sowieso afgeschreven toestellen wat kosten recupereren uit een EU-fonds, het “slush fund” voor onverwachte militaire uitgaven voor Oekraïne (1 miljard euro). Een “slush fund” is een potje dat bv. de kassiers bijhouden om kleine kassaverliezen te dekken.

Een Nederlander heeft thuis een F16-cockpit nagebouwd en beweert dat het echt gebruiksvriendelijk is. Een kleine klus voor de super gemotiveerde Oekraïners. Een aandoenlijke video:

Als twee Arabieren met een paar uur training in een onbeduidende school (Orlando- Florida) vliegtuigen in de Twin Towers kunnen mikken, dan kunnen de super gemotiveerde Oekraïners zeker die oude F16’s tot lanceerplatforms uitbouwen om langeafstandsraketten mee af te gooien.

Alles kits dus en de belastingbetalers zullen de kosten van de nieuwe vervangende toestellen dan maar vervroegd ophoesten.

Tenax