Yasak (met bijkomende video)

Internetcensuur in het land van de Kalief

Deze week keurde het parlement een wetsontwerp van de regering goed waarbij de censuur zonder meer, zonder bevel van het gerecht, kan toegepast worden op het internet. Erdogans partij, de AKP, beschikt over 319 van de 550 zetels en kan daarmee ongehinderd haar gang gaan.
storybildDe wet voorziet ook dat de overheid het recht heeft de gebruikersinformatie van providers op te eisen, het surfgedrag van internetgebruikers op te slaan en twee jaar bij te houden.  De regering praat de censuur en de spionage op gebruikers goed door te argumenteren van ze daarmee gezinnen, kinderen en jongeren wil beschermen tegen een inhoud die “drugsgebruik, seksuele misbruiken en zelfmoorden aanmoedigt”.
Erdogans regering heeft daarmee de macht willekeurig te beslissen over wat er al dan niet op het internet kan geraadpleegd worden.

Nochtans kon dit ook met de oude wetgeving gemakkelijk toegepast worden, maar er was toch nog een beslissing van de rechtbank hiervoor nodig.  Blogplatforms zoals WordPress en videoportalen zoals DailyMotion en Vimeo waren daarvan het slachtoffer.  Youtube werd tot 2010 zelfs al twee jaar effectief verboden.

138 “schadelijke” woorden mogen in de toekomst niet meer in domeinnamen voorkomen.  Turkse providers moeten die bladzijden eruit gooien.  Op de lijst staan o.a. Engelse uitdrukkingen zoals “gay”, “free”, “adult” en de Turkse vertalingen van “naakt”, “heet” of “schoonmoeder”.  Ook wordt het getal “31” verboden, want dat is in het Turks een uitdrukking voor masturbatie.  Het Engelse “pic”, kort voor “pictures” (afbeeldingen, foto’s) mag ook niet meer want het betekent in het Turks “bastaard”.  Bijgevolg is het Turkse woord “yasak” ook verboden, want het betekent “verboden”.

Bepaalde bladzijden van firma’s, waaronder condoomproducenten of lingerieverkopers, kunnen ook niet meer geraadpleegd worden.

Google plaatste Turkije in een rapport van december 2013 qua internetcensuur gelijk met China. Twitter werd door de Kalief een “onruststoker” genoemd.
Alle internetverkeer kan voortaan ten allen tijde van eender wie bespioneerd worden.  De gebruikers zullen niet weten wanneer, waarom of hoe.
Reporters zonder Grenzen en het Comité ter Bescherming van Journalisten noemen het een schandaal en herinneren eraan dat Turkije wereldwijd het grootste aantal journalisten in de gevangenis gestopt heeft.

De Turkse regering wijst elke kritiek van de hand.  Er bestaat geen internetcensuur, er is een absolute persvrijheid en het land is ‘vrijer dan menig ander land’.
Hangt er vanaf met welke landen men vergelijkt.

Zeit

In deze actuele video beschrijven Turkse journalisten onder welke druk ze staan.
Artikels worden gecensureerd, of helemaal niet gepubliceerd.  Journalisten worden ontslagen, bedreigd of aangeklaagd, in de gevangenis gegooid.  Hun enige verweer  is het internet.
En dat heeft Erdogan nu ook aan banden gelegd zonder dat er een rechtbank aan te pas kwam.