Wordt Hamas voorgedragen voor de Nobelprijs van de Vrede?

Drie maanden duurt nu de wapenstilstand in Gaza.  De wederopbouw laat op zich wachten.  Hamas concentreert zich op nieuwe aanvallen op Israël.
Geen enkel probleem werd opgelost.  Integendeel, “het gaat ons slechter dan ooit,” zegt Mukhaimar Abu Saada, politiek wetenschapper aan de  Al-Ashar-universiteit in Gaza.  Van de meer dan 5 miljard dollar steun, die op een sponsorconferentie in Caïro toegezegd werd voor de wederopbouw, is zo goed als niets aangekomen.  Er wordt niet gebouwd tenzij de bouwwerken van Hamas tégen Israël, ten koste van de eigen bevolking.  Die mag in tenten, bij familie of in opvangcentra van de VN stilletjes de volgende oorlog afwachten.
Enkele dagen geleden trok Hamas weer trots door de straten om hun arsenaal oorlogstuig te tonen.  Sponsor: Iran.

Volgens een Egyptisch bericht geeft Hamas jaarlijks ca. 140 miljoen dollar voor de tunnelbouw uit.  Goed voor tewerkstelling van bijna 12.000 mensen.  Het bouwmateriaal dat via Israël Gaza bereikt wordt Hamas-doelmatig verdeeld.  Enkele weken geleden nog werd er fier verkondigd dat men een systeem ontwikkeld had om hulpgoederen voor Gaza naar de juiste adressen te leiden.  Hamas stak er een stokje voor.  Eerst probeerden ze een belasting te heffen op de hulpgoederen.  Nadat de bevolking haar verontwaardiging geuit had, werd dit voornemen teruggetrokken.  Nu doen ze het veel eenvoudiger: ze nemen het gewoon in beslag.  De VN staat erbij en kijkt ernaar.   Wat niet in de (herop)bouw van tunnels geïnvesteerd wordt, gaat naar de aankoop of vervaardiging van raketten.  Wekelijks worden nieuwe explosieven getest.
In Israël wacht men bang af.

De regering van nationale eenheid, Fatah met Hamas, staat op drijfzand.  Bommen in de huizen van Fatah-strijders maakt de situatie er niet beter op.  Men vermoedt dat Hamas de bommen gelegd heeft.   Explosies in Gaza en aan de grens met Egypte, worden ook aan Hamas toegeschreven.  Hamas blijft onverminderd – en ongehinderd – de lont in het kruitvat steken.
Abu Saada meent dat de Gaza-bevolking in angst leeft: “Men mag niet vergeten dat we niet in een democratisch land leven.  Mensen hebben schrik van Hamas.  Daarom geloof ik niet in een omwenteling.”

Hamas kreeg van de het Europees Hof een blanco strafregister, want het etiket “terroristische organisatie” berust niet op feitenmateriaal verzameld door een onafhankelijk onderzoekscomité.  Zoals daar zijn: de VN, de EU,  onderzoekers en wetenschappers die zich bezig houden met de “vrede’, maar dan wel vanop een veilige afstand.

israel vreemde cultuur

Klik voor vergroting

De politiek van isolatie, provocatie en ondermijning door de EU en de VS maakt Israël standvastiger en Netanyahu meer overtuigd van de juistheid van zijn beleid. Zo maakt het de EU verantwoordelijk voor het implementeren van de ‘Joodse staat’.

Bewerking van een ingekorte vertaalde analyse uit Die Welt

FT

6 gedachten over “Wordt Hamas voorgedragen voor de Nobelprijs van de Vrede?

  1. Dat zal nog een tijdje duren vooraleer Hamas de nobelprijs voor de “vrede” met veel tam tam in ontvangst kan nemen. Dat wordt enkel mogelijk als Hamas met de hulp van de “broeders” en “westerse sympathisanten” Israel van de kaart hebben geveegd. Dan pas zal er vrede zijn . Het omgekeerde is natuurlijk ook mogelijk , maar moeilijker door al die arab en Koran lezers die zich nestelen in de westerse politiek. Ik las bv dat hamas werd geschrapt van het terroristenlijstje ! Als het geen terroristen zijn wat zijn ze dan wel ? vrijheidstrijders ! waar ge respect moet voor hebben ?

    • Misschien toch niet zolang, vergeet niet dat de terrorist Arafat de Nobelprijs voor de Vrede kreeg op het moment dat de Intifada uitbrak, die hij georganiseerd had.

      • Inderdaad, dat was ook de bedoeling van de titel: een knipoog naar de uitreiking aan Arafat.

  2. Vergeet niet dat Menachim Begin leider van de terroristische militie Irgun bevel gaf om het King David hotel in Jeruzalem te bombarderen (22 juli 1946) waarbij 91 doden vielen waaronder 17 joden. In 1978 kreeg hij de nobelprijs voor de vrede.

  3. Die Nobelprijzen bevestigen nog maar eens dat je recht evenredig is aan je macht.
    Wij hadden hier twee milities : Dinaso militie en de VMO van de stichter Bob Maes. Rond Bob Maes werd onlangs nog maar eens een cinema opgevoerd en de Dinaso militanten dragen nog steeds alle zonden van Israël. Ik ken landen waar het helden zouden zijn.

Reacties zijn gesloten.