Wir (wollen) es nicht schaffen!

Terrorismebestrijding: niemand werd Duitse nationaliteit ontnomen

Sinds de wijzigingen van 2019 in het Duitse nationaliteitsrecht (Staatsangehörigheitsrecht) is tot nu toe geen enkele terroristische strijder vervallen verklaard van de Duitse nationaliteit. Tot hier toe is er geen enkel geval bekend van verlies van nationaliteit omdat hij (of zij) “deelnam aan oorlogsactiviteiten van een terroristische vereniging in het buitenland”, aldus het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken in antwoord op een vraag van het Deutsche Presse-Agentur (of dpa) op vrijdag 10 januari.

Sinds het in kracht treden van de wetswijziging werden meerdere vermoedelijke leden van de terroristische militie van Islamitische Staat in Duitsland weliswaar aangeklaagd. Maar de wetswijziging werkt niet met terugwerkende kracht. Volgens berichten van dpa is niet het moment van de terugkeer naar Duitsland relevant voor het ontnemen van de nationaliteit, maar het tijdperk, waarin deze strijders met Duitse nationaliteit voor een terroristische organisatie hebben gestreden. En die periode valt dus voor de wetswijziging.

Daarenboven hadden CDU/CSU en SPD met deze wetswijziging op het oog buitenlanders, die meerdere vrouwen hadden, niet te laten inburgeren. De termijn voor het ontnemen van de nationaliteit op basis van valse opgave van de eigen identiteit werd tevens van 5 naar 10 jaar gebracht. Maar ook deze beide wijzigingen hebben er niet toe geleid dat één nationaliteit werd ingetrokken.

Ampel-coalitie wil inburgering gemakkelijker maken: De nieuwe Duitse coalitie van SPD, Grünen en FDP plant momenteel wetswijzigingen om het verwerven van de Duitse nationaliteit….gemakkelijker te maken. “Wij willen het vaststellen van de identiteit van een buitenlandse vrouw of man gemakkelijker maken door de mogelijkheid te bieden dat men een eed of geschreven verklaring aflegt, en we zullen daartoe de wettelijke regelingen in het nationaliteitsrecht voorzien”, staat er in de coalitie-verklaring te lezen.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Nancy Faeser (SPD), had in het recente verleden al laten verstaan dat zij méér migranten in Duitsland en Europa wil opnemen. Hiertoe wil ze een coalitie op Europees vlak smeden “van EU-lidstaten die bereid zijn meer migranten op te nemen”, waardoor de zogenaamde “blokkade” van de EU-asielpolitiek kan worden beëindigd.

De strijd tegen het islamitisch terrorisme draait dus op volle toeren, zoals blijkt.

Peter Logghe op facebook